JR Smith naar NY Knicks

Door

Shooting guard en ‘highflyer’ JR Smith is officieel een ‘Knickerbocker’. Smith tekende deze week een contract voor het team uit New York en zal na een periode in China dus eindelijk terug te zien zijn op de velden van de NBA. De deal lijkt voor beide partijen een positieve zaak.

JR Smith tekende een contract voor een jaar met een waarde van €2,5 miljoen bij de Knicks, inclusief een optie voor een bijkomend jaar. De optie is echter geen teamoptie maar een spelersoptie. Smith kan na dit seizoen dus zelf beslissen of hij blijft. GM Glen Grunwald hoopt alvast dat hij blijft: “We waren al een hele tijd naar hem aan het kijken. We hopen dat hij geen ‘one-year rental’ wordt en hopelijk loopt alles goed voor iedereen en wordt hij deel van onze toekomst.” De Knicks verwijderden forward Renaldo Balkman om Smith te kunnen aanwerven.

Smith tekende tijdens de lockout een lucratief contract in China maar vergat een ‘opt-out’ clausule te integreren. Hierdoor kon hij niet terugkeren naar de NBA nadat de lockout werd beëindigd. Slecht deed hij het niet in Azië want hij scoorde er een keer 60 punten in een wedstrijd en twee dagen later 41 punten.

Maar sinds woensdag was Smith vrij om een contract te tekenen bij eender welk team. Bij de Knicks zal hij bijna perfect inpassen, weet ook coach Mike D’Antoni: “Zijn talenten passen perfect in ons systeem. Hij is een goede ‘three-point shooter’, heeft een degelijke dribbel en kan gebruik maken van de ‘pick-and-roll’.”

Vooral zijn talent om consistent driepunters te maken, is voor GM Grunwald een absolute meerwaarde voor zijn team: “JR had een goed seizoen in China. Hij maakte er bijna 50% van zijn driepunters en dat is een van de dingen waarin we zoeken te verbeteren.” De Knicks staan voorlopig pas 26ste gekeken naar percentage van driepunters.

Smith zal in het ‘run-and-gun’ systeem van D’Antoni zijn draai snel vinden en krijgt de kans om zich opnieuw te tonen. Bovendien vindt hij in New York ex-ploeggenoot Carmelo Anthony terug. Die zou hevig voorstander geweest zijn van en druk gezet hebben achter de komst van Smith.

De Knicks kunnen Smith goed gebruiken. Het team speelde wisselvallig tot nu toe maar kon door de prestaties van Jeremy Lin zes wedstrijden op een rij winnen en terug aanspraak maken op een ticket voor de play-offs. Wat de Knicks vooral missen is een echte shooting guard en die vinden ze in Smith. Hij staat bekend om zijn moeilijke karakter maar kan op een goede dag gewoonweg alles. Bovendien heeft hij van die momenten dat hij het hele publiek in extase kan brengen.

Het wordt afwachten wanneer Smith zijn debuut zal maken. Aangezien hij nog niet kon trainen met zijn nieuwe team en ook al een tijd niet gespeeld heeft, zal het pas in de loop van volgende week zijn dat we Smith voor het eerst in een outfit van de Knicks zien.

De fans in NY mogen zich alvast opmaken voor heel wat spektakel, check Smith’s beste dunks van vorig seizoen:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen