Meester Meijer: Tanaka’s bekende aanhangsel

Door

meetlat

Soms bestraffend en genadeloos. De andere keer complimenteus en vleiend. In ieder geval altijd duidelijk en beargumenteerd. De acties en prestaties van de Amerikaanse sporters, coaches of sportploegen worden getoetst middels De Meetlat van Meester Meijer. Durven ze met hun rapportcijfer naar hun moeder?

Yannick Noah – 9

 Miami Heat v Chicago BullsOp Danny Blind-achtige wijze geeft Joakim Noah antwoord op de vragen van Lisa Salters van ESPN. Onder zijn bezielende leiding hebben de Bulls Miami murw gebeukt. Als de verslaggeefster begint over haar tussendoorgesprekje met vader Yannick verschijnt er een grote glimlach op het gezicht van de zoon van de voormalig tennisster.  ,,Oh, was hij weer eens overenthousiast?”, luidde de vraag vol herkenning. ,,Dat is mijn vader.”

Heat versus Bulls boeide zondag 53 minuten lang. Zoals verwacht was de wedstrijd zo intens dat er bijna bloed op de vloer lag. Noah toonde aan zich meer en meer te ontpoppen als de leider van Chicago. LeBron werd aan de ketting gelegd door Jimmy Butler en de grote terugkeer van de thuisploeg.

En toch herinnert iedereen zich het korte interview met Yannick Noah. Waarom? Omdat hier een trotse papa zat die extreem genoot van de prestaties van son fils, de passie voor sport herkende, zijn zoon in drie rake zinnen omschreef , aangaf als ouder los te kunnen laten en daardoor zelf nog hyperextase ging. Dat heet vaderliefde. Dat beklijft.

In het kielzog van Masahiro Tanaka – 6

New York Yankees v Philadelphia PhilliesBekend worden doordat je een aanhangsel bent van iemand die bekend is. Het blijft een apart fenomeen. Freeloaders. Ze zijn er in alle soort en maten en weten dankzij ‘een vriendschap’ of een andere connectie ‘t toch ver te schoppen. Blijkbaar kan ’t goed toeven zijn in het kielzog van…

In het geval van Shingo Horie ligt het allemaal iets genuanceerder. De voormalige televisiepresentator is de Siamese tweeling van de nieuwe aanwinst van de Yankees. Omdat Tanaka zelf geen fatsoenlijk woord Engels kan produceren, is de 39-jarige Japanner ingehuurd zijn landgenoot overal en nergens bij te staan. Zo belandt hij van de week als vreemde Pekingeend in een volledig afgeschermde bullpen om Tanaka te helpen bij zijn gooisessie.

Zonder Horie geen Tanaka. Tolk, vriend, rechterhand, vertrouwenspersoon, levenslijn, wandelend communicatiemiddel/doorgeefluik, wegwijzer in de Amerikaanse cultuur en maatschappij en met name de franchise van de Yankees ineen. Als club moet je blindelings kunnen vertrouwen op zo’n persoon, die wel de hele dag in de schaduw, uit de schaduw mag spelen. Het is wachten op z’n eigen reality soap.

Eric Decker – 6

Divisional Playoffs - San Diego Chargers v Denver BroncosZonder enige twijfel hebben de New York Jets zich woensdag versterkt. Met wide receiver Eric Decker hebben ze echt kwaliteit in huis gehaald. Al twee seizoenen achter elkaar noteerde hij duizend yards of meer. Met als niet onbelangrijke aantekening: met Peyton Manning als quarterback. Want wie gaat Decker in New Jersey voorzien van vangbare catches? Dat is de hamvraag en de zorg van de Jets. Wie geen goede ballen gooit, kan ze ook niet vangen! Is dat niet een gevleugeld NFL-gezegde?

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen