Match of the Day: Green Bay Packers @ Chicago Bears

Door

Green Bay Packers v Chicago Bears
Er is in de NFL geen rivalry die vaker gespeeld is als tussen de Green Bay Packers en Chicago Bears. Inclusief de play-offs kwamen de twee teams elkaar sinds 1921 al 188 keer tegen. 1921; het jaar dat voor het eerst een baseballwedstrijd live op radio te horen was en de eerste wereldoorlog officieel ten einde kwam. Door de jaren heen zijn er veel memorabele ontmoetingen geweest. In 1962 wonnen Vince Lombardi’s Packers met 49-0 van George Halas’ Bears. Of iets verser in het geheugen de 26-0 overwinning van de Bears op de Packers in 2006 waarin Rex Grossman schitterde en Devin Hester zijn eerste punt terug rende voor een touchdown. Veel spannende wedstrijden zijn er gespeeld tussen deze twee teams die door de decennia heen het recht hebben verworven vandaag centraal te staan in Match of the Day.

Vorig seizoen
Bij het zien van deze wedstrijd op het speelschema gaan de gedachten gelijk terug naar het einde van het seizoen 2013. De Bears en Packers maakten er tijdens de laatste speelronde een spektakelstuk van, waarbij Aaron Rodgers in het hol van de leeuw de aspiraties van Chicago aan diggelen gooide. De quarterback van Green Bay zal op zoek gaan naar een soortgelijke prestatie na een slechte week en tegenstander Chicago wil graag een derde overwinning op rij bijschrijven. De Packers staan na hun 19-7 nederlaag in Detroit op 1-2 en waren met name aanvallend onmachtig. Alleen in het eerste kwart kon een score worden genoteerd en de 223 totale yards was één van de minste prestaties in de afgelopen vijf jaar. De aanval liet ook nog een 40-yard fumble return voor een touchdown en een safety toe. Het was overduidelijk niet het weekend van Rodgers en zijn mannen.

Druk
De Bears hebben te maken met een behoorlijke lijst aan (met name defensieve) blessures, maar wisten afgelopen maandag wel met een 27-19 overwinning huiswaarts te keren uit New York. Tegen de Jets liep Ryan Mundy in de eerste minuut een interceptie terug voor een score, maar hij raakte later wel geblesseerd. Safety Chris Conte heeft last van een ontwrichte schouder, en zal wel eens afwezig kunnen zijn. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Voor de Bears is de druk om van de grote rivaal te winnen nu wel erg hoog. Met een zege zijn de Packers voorlopig uit het zicht, maar van de laatste acht onderlinge wedstrijden gingen er zeven verloren, waaronder de NFC kampioenschapswedstrijd in 2011. De enige overwinning van de Bears op Soldier Field was ook gelijk de eerste onder hoofdcoach Marc Trestman. Rodgers brak toen zijn sleutelbeen, keerde pas tijdens speelronde zeventien terug en de uitkomst mag inmiddels bekend zijn.

Peppers
Green Bay Packers v Chicago BearsWaar beide teams willen verbeteren vanavond is hun running game. Bears’ Matt Forte zet veel minder yards neer dan verwacht, maar zet daar tegenover dat hij ook een prima (slot) receiver is. Sterker nog; Chicago is het team met het minst aantal yards over de grond in de league. Green Bay’s Eddie Lacy bleef tot nu toe steken op 113 rushing yards en gaat op die manier de 1178 van vorig jaar niet eens benaderen. De Offensive Rookie of the Year van 2013 noteerde vorig jaar in de twee wedstrijden tegen de Bears 216 yards. De ontmoeting van vanavond markeert ook de terugkeer van All-Pro Julius Peppers in Chicago. Tussen 2010 en 2013 noteerde hij 37,5 sacks en dit seizoen staat hij op precies één. Hij heeft natuurlijk het voordeel dat hij de quarterback van de tegenstander, Jay Cutler, goed kent. Het is één van de vele facetten die deze wedstrijd zo aantrekkelijk maakt.

Kick-off van Packers @ Bears is om 19:00 uur Nederlandse tijd. Fox Sports zendt de wedstrijd live uit, voorafgegaan door Baylor @ Iowa St. (CFB) en NFL Gameday.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen