Massaal eerbetoon aan Bryant, Bulls komen dichter bij play-offs

Door

Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


22 JANUARI-28 JANUARI


DE STAND

Atlantic Division:

1: Toronto Raptors (33-14), 2: Boston Celtics (31-15), 3: Philadelphia 76ers (31-17), 4: Brooklyn Nets (19-26), 5: New York Knicks (13-35).

Central Division:

1: Milwaukee Bucks (41-6), 2: Indiana Pacers (30-17), 3: Chicago Bulls (19-30), 4: Detroit Pistons (17-31), 5: Cleveland Cavaliers (13-35).

Southeast Division:

1: Miami Heat (32-15), 2: Orlando Magic (21-27), 3: Charlotte Hornets (16-31), 4: Washington Wizards (15-31), 5: Atlanta Hawks (12-36).

IN DE SPOTLIGHTS

TEAMS EN SPELERS HERDENKEN KOBE BRYANT

Na het onverwachte overlijden van Kobe Bryant afgelopen zondagavond hebben spelers en teams geen moment overgeslagen om de The Black Mamba te eren. Bryant kwam onverwacht om bij een helikoptercrash. De wedstrijden later die dag gingen allemaal door, maar waren uiteindelijk allemaal bijzaak. De wedstrijd van gisternacht tussen de Los Angeles Lakers en Los Angeles Clippers werd uiteindelijk wel uitgesteld.

Drie uur na het overlijden van Bryant, begon de wedstrijd tussen de Toronto Raptors en San Antonio Spurs. Deze wedstrijd zou het begin zijn van een eerbetoon die alle teams snel opvolgde. Bij het begin van de wedstrijd zouden alle teams de schotklok van 24 seconden of de 8 seconden om de bal over de middenlijn te krijgen te laten verlopen. Dit waren de twee rugnummers die Bryant droeg tijdens zijn carrière. Verder waren er ook spelers met individuele acties. Zo droeg Joël Embiid nummer 24 in de 24 thuiswedstrijd van het seizoen. De Philadelphia 76ers wonnen uiteindelijk met 104-115 van de Golden State Warriors. Embiid eindigde met 24 punten en alsof het ook niet anders kon maakte hij zijn 24ste met een welbekende fadeaway.

Ook Spencer Dinwiddie van de Brooklyn Nets had zijn eigen eerbetoon aan Bryant. Dinwiddie speelde met nummer 8, maar besloot over te stappen naar nummer 26. De point guard had nummer 8 gekozen, omdat Bryant, zijn idool, vroeger ook dat nummer had. Dinwiddie heeft nu nummer 26 gekozen, omdat hij op 20 april is geboren en zijn zoon Elijah op 6 april. 20 plus 6 maakt 26, maar ook de rugnummer 24 van Bryant en rugnummer 2 van Gianna, Kobe’s dochter, maakt samen 26. Quinn Cook heeft ook besloten zijn nummer te veranderen. De point guard van de Los Angeles Lakers speelde al met nummer 2, maar gaat nu met nummer 28 spelen: nummer 2 van Gianna en nummer 8 van Bryant.

CHICAGO BULLS MENGEN ZICH IN STRIJD OM PLAY-OFFPLEK

De Chicago Bulls hebben zich met een sterke week nadrukkelijk gemengd in de strijd om een playoff-plek. Met drie zeges uit de laatste vier wedstrijd heeft de ploeg van coach Jim Boylen de Detroit Pistons ingehaald en staan ze op de negende plek in de Eastern Conference. Door het onthutsend slechte spel van de Brooklyn Nets staan de Bulls nog maar slechts twee zeges achter de achtste plaats.

De Bulls kenden een relatief eenvoudig programma. Alle vier de tegenstanders hadden een lager winstpercentage dan 50%. De eerste wedstrijd werd thuis gewonnen tegen de Minnesota Timberwolves. Twee dagen later werd er in een zeer matige wedstrijd met 98-81 verloren van de Sacramento Kings. De twee wedstrijden daarna tegen de Cleveland Cavaliers en San Antonio Spurs werden weer gewonnen. Zach LaVine was uitblinker bij de Bulls met gemiddeldes van 28.3 punten en 6.8 rebounds per wedstrijd, maar vier andere spelers wisten ook minimaal tien punten per wedstrijd te behalen.

DE TEGENVALLERS

ORLANDO MAGIC HEEFT VIZIER DUIDELIJK NIET OP SCHERP

De Orlando Magic hebben een zeer stroeve week achter de rug. De Magic kenden een zeer lastig programma met thuiswedstrijden tegen Oklahoma City, Boston en de Los Angeles Clippers en een uitwedstrijd in Miami. Alle vier de wedstrijden werden verloren. Verdedigend behoren de Magic tot een van de beste teams uit de NBA, maar afgelopen week kwam dat niet tot uiting. Ook wist Orlando aanvallend geen vuist te maken.

De thuiswedstrijd tegen de Thunder was zeker niet heel slecht. Orlando verloor met 120-114. Verdedigend toonden de Magic meerdere zwakke momenten, maar aanvallend was de ploeg zeker niet slecht. Echter wist de ploeg van coach Steve Clifford in de drie volgende wedstrijd niet meer dan 98 punten te scoren. Gemiddeld kreeg de ploeg ruim 111 punten per wedstrijd tegen.

Orlando staat nog steeds op de zevende plaats van de Eastern Conference. Echter zijn de Brooklyn Nets, Chicago Bulls en Detroit Pistons wel dichterbij gekomen. De strijd voor de laatste twee play-off plaatsen zal zeker geen saaie bedoeling worden.

SPELER VAN DE WEEK

Zach LaVine is door SportAmerika verkozen tot de Eastern Conference speler van de week. LaVine kende een zeer sterke week, zowel individueel als met zijn team. De Chicago Bulls wonnen drie van de vier wedstrijden en zijn daardoor ineens weer volop in de race voor een playoff-ticket. LaVine was de uitblinker bij Chicago met gemiddeldes van 28.3 punten, 6.8 rebounds en 3.3 assists per wedstrijd. Qua percentages, 42.9% van het veld en 38.9% van driepuntsafstand, was het niet allemaal heel denderend. Echter, voor iemand die zijn team elke avond op zijn schouders neemt en naar zeges probeert te loodsen zijn deze percentages zeker niet verwerpelijk.

In de wedstrijd tegen de Cleveland Cavaliers kende LaVine zijn beste wedstrijd van de week. De shooting guard scoorde 44 punten, pakte 10 rebounds en gaf 8 assists. Daarnaast schoot hij ruim 53% van zijn schoten raak. De Bulls wonnen uiteindelijk met 118-106.

VOORUITBLIK

Aankomende nacht staat er direct een belangrijke wedstrijd op het programma. De Detroit Pistons en Brooklyn Nets nemen het tegen elkaar op in Brooklyn. Beide teams zijn in de strijd voor een play-off plaats. Detroit won de eerste ontmoeting, maar Brooklyn won vorige week de tweede ontmoeting. Met nog twee ontmoetingen op het programma kan de wedstrijd van aankomende nacht van levensbelang zijn. Bij een eventuele gelijke stand aan het eind van het seizoen wordt er gekeken naar het onderling resultaat. Bij een nederlaag vanavond, zit een overwicht in het onderlinge resultaat er al niet meer in.
Vrijdag kennen de Brooklyn Nets een soortgelijke wedstrijd. Dan nemen ze het thuis op tegen de Chicago Bulls. Beide teams hebben 19 overwinningen. Brooklyn won de eerste ontmoeting en met nog drie op het programma, kan een overwinning op vrijdagavond ze een hoop vertrouwen geven.

Top- en coverfoto: Brad Penner-USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen