Malkin verlengt en wordt grootverdiener bij Penguins

Door

Pittsburgh Penguins v Ottawa Senators - Game Four

Evgeni Malkin heeft een nieuwe verbintenis getekend bij de Pittsburgh Penguins. De Russische center tekende een contract dat ingaat vanaf het seizoen 2014-2015 en een looptijd heeft van 8 seizoenen. Gedurende die tijd zal Malkin 76 miljoen dollar gaan verdienen.

Dat bedrag staat gelijk aan 9,5 miljoen dollar per jaar en daarmee verdient Malkin gemiddeld meer dan zijn ploeggenoot Sidney Crosby per seizoen. Crosby tekende vorig jaar juni een contract voor de duur van 12 jaar, waarin hij gemiddeld 8,7 miljoen dollar verdient. Eerder verdienden beide spelers hetzelfde bedrag. Malkin heeft nog een eenjarig contract ter waarde van 8,7 miljoen dollar.

Met de verlenging behouden de Penguins dus allebei hun sterspelers in het centrum voor langere tijd. Malkin is meervoudig winnaar van de Art Ross Trophy als topscorer van het seizoen en won al meerdere individuele prijzen. In 2009 won hij met de Penguins de Stanley Cup en werd Malkin geëerd als meest waardevolle speler in de playoffs met de winst van de Conn Smythe Trophy.

Het contract zou zomaar kunnen betekenen dat hiermee binnenkort een einde komt aan het einde van het tijdperk van Kris Letang bij de Penguins. De aanvallend sterke defenseman staat te boek als één van de leiders van de defensie van Pittsburgh, maar die defensie laat al enkele jaren zien bepaald niet de meest waterdichte te zijn in de NHL. Letang heeft nog een éénjarig contract ter waarde van 3,5 miljoen euro per jaar, maar zal vermoedelijk meer willen gaan verdienen. In Pittsburgh lijkt dat door de verlaging van de salary cap en de twee megacontracten van Crosby en Malkin niet langer mogelijk.

Het bijtekenen van Malkin volgt nadat eerder coach Dan Bylsma zijn contract al verlengd zag worden met twee seizoenen tot 2016. Niet ondenkbaar is echter dat er nog vele verlengingen gaan volgen. Van de selectie van afgelopen seizoen beschikken Jarome Iginla, Brenden Morrow, Matt Cooke, Pascal Dupuis, Craig Adams, Douglas Murray en Mark Eaton over een aflopende verbintenis met een status als unrestricted free agent. Robert Bortuzzo, Dustin Jeffrey en Tyler Kennedy hebben ook een aflopende verbintenis, maar hebben de status van restricted free agent. Enkele namen uit dit lijstje zullen sowieso niet blijven, want de Penguins hebben nog slechts 7,8 miljoen dollar aan ruimte op de salary cap. Na afloop van volgend seizoen lopen nog eens 12 contracten af.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen