London Series: Yankees winnen knotsgek slugfest

Door

Dit weekeinde worden de eerste MLB-wedstrijden op het Europese continent gespeeld. De Major League heeft ervoor gekozen om onder het mom van Old Rivalry, New Ground twee grootmachten te sturen. In het London Stadium nemen de New York Yankees het op tegen de Boston Red Sox. SportAmerika doet uitgebreid verslag van deze Europese series.

PORCELLO WEGGESLAGEN

In een broeierig London Stadium hadden beide slagploegen weinig tijd nodig om op stoom te komen. In aanloop naar de wedstrijd werd er veel gesproken over de kleine afmetingen van het stadion, maar in de eerste slagbeurt wisten de Yankee-slagmannen juist veel gras te vinden tussen de outfielders achter Rick Porcello.

Na drie opeenvolgende doubles van Luke Voit, Didi Gregorius en Edwin Encarnacion stonden er al 4 punten voor de Yankees op het scorebord. Toen Aaron Hicks met de eerste homerun op Europese bodem de voorsprong naar 6 tilde, had manager Alex Cora genoeg gezien. Porcello had slechts één van de Yankees die hij voor zich kreeg uit gekregen.

TANAKA WEGGESLAGEN

Wie dacht dat Masahiro Tanaka met deze comfortabele buffer een gemakkelijke avond zou krijgen, kwam bedrogen uit. Zijn inning verliep nagenoeg hetzelfde als die van collega Porcello, met die kanttekening dat de Japanner twee nullen achter zijn naam had staan, toen Michael Chavis er met een homerun 6-6 van maakte. Xander Bogaerts was na een vier wijd een van de punten die binnenkwam.

YANKEES LOPEN UIT

Hoewel beide teams in de tweede inning een man in scoringspositie wisten te krijgen, werd er geen punt gescoord. Die tendens zette echter niet voort. Vanaf de derde inning begonnen de Yankees gestaag aan een voorsprong te bouwen. Brett Gardner bracht met de derde homerun van de avond Gleyber Torres over de thuisplaat. Een inning later wisten de New Yorkers weer zes runs binnen te brengen. Aaron Judge was in die inning de grote man met een homerun.

Toen de Yankees ook in de 5e inning verder wisten uit te lopen en de productie van Boston voorlopig stillag, leek de wedstrijd gespeeld. De Red Sox hadden inmiddels 7 werpers gebruikt en in de zevende inning begonnen ze ook hun veldspelers te rouleren. Dit bleek echter het startschot van een uiterste inhaalpoging.

UIT DE DOOD HERREZEN

De homerun van Jackie Bradley Jr. had een inning daarvoor nog puur voor de statistieken geleken, maar na de traditionele Seventh Innings Stretch kwamen de Red Sox plots weer tot leven. JD Martinez begon de inning nog met een strikeout, en nadat de ingevallen Sam Travis ook nog eens werd uitgevangen, leek er voor de Yankees geen vuiltje aan de lucht. Maar beide slagmannen zouden diezelfde inning nog een herkansing krijgen.

Na singles van Christian Vazquez en Sandy Leon sloeg rookie Chavis zijn tweede homerun van de avond. De opnieuw lege honken bleken echter slechts een uitnodiging voor de Red Sox om een nieuwe aanval te openen. Bradley Jr, en Marco Hernandez sloegen singles, terwijl Mookie Betts en Bogaerts met vier wijd op de honken kwamen. En double van Martinez was vervolgens genoeg om de spanning weer enigszins in de wedstrijd terug te brengen. Met het tweede en derde honk bezet, maakte een een vangbal in foul territory op het slaan van Travis een einde aan het gevaar voor de Yankees.

REVIEW ON THE PLAY

Alsof dit duel nog een unicum nodig had, kwam er toch nog eentje bij in de 8e inning. Met honklopers van de Red Sox op één en twee, dacht Gregorius een dubbelspel te draaien. Cora vroeg echter een review aan – de eerste op Europese bodem – en de call werd teruggedraaid. Toen Betts vervolgens weer een vrije loop kreeg en de honken vol stroomden, kwam de tying run het slagperk in. Zijn rollertje kon echter verwerkt worden door Gio Urshela, die de bal zonder problemen in de handschoen van eerstehonkman DJ Lemahieu kreeg.

VELAZQUEZ

Het was zeker ook aan Hector Velazquez te danken, dat de Red Sox überhaupt nog een kans maken. Hij was de eerste pitcher die greep kreeg op de ijzersterke lineup uit de Bronx. Maar liefst zes slagmannen van de Yankees kende een multi hit game, waar LeMahieu en Voit zelfs goed waren voor vier honkslagen. Velazquez’ vervanger Marcus Walden moest vervolgens meteen weer een double toestaan aan Urshela, maar wist met de vijfde strikeout voor Encarnacion zonder kleerscheuren door de negende inning te komen.

DIDI DOES IT

En daarmee was het de beurt aan de Cubaanse closer Aroldis Chapman om de deur definitief in het slot te gooien. Daar had hij echter wel de hulp van Gregorius voor nodig. De Antilliaanse korte stop maakte al de hele wedstrijd indruk met zijn veldspel en toonde zijn klasse aan met een prachtig dubbelspel. Al glijdend stopte hij de bal en bezorgde hem bij Torres, die eenvoudig LeMahieu aan kon gooien. New York, New York kondigde het einde van de wedstrijd aan.

Coverfoto: Getty Images

Ook leuk om te lezen