Lightning poetsen achterstand volledig weg

Na vier wedstrijden zag het er allemaal rooskleurig uit voor de Pittsburgh Penguins; door twee uitoverwinningen had het team een 3-1 voorsprong en kon het de series dus in eigen huis beslissen. De Tampa Bay Lightning wilden hier echter niet aan meewerken en wonnen de vijfde wedstrijd ruim afgelopen zaterdag in Pittsburgh, waardoor beide teams weer konden afreizen naar Tampa Bay voor de zesde wedstrijd.

Zoals gezegd hadden de Penguins goede herinneringen tijdens deze series aan de thuishaven van de Lightning en ook maandagavond begonnen ze goed. De bezoekers heersten in de eerste helft van de eerste periode en Pascal Dupuis zette zijn ploeg dan ook verdiend op voorsprong.

Tegen het einde van het eerste bedrijf kwam Tampa Bay echter weer langszij via een rebound van Teddy Purcell en de thuisploeg zette deze goede lijn voort in de tweede periode. Na ruim vijf minuten wist Sean Bergenheim de puck namelijk in het lege doel te schuiven na een fraaie pass van Dominic Moore.

Halverwege de tweede periode kreeg Pittsburgh de uitgelezen kans om de stand weer gelijk te trekken. Chris Conner werd tijdens een breakaway gehaakt en de Penguins kregen hier een penalty shot voor. Conner ging echter al in de fout toen hij op het doel van Lightning-goalie Dwayne Roloson af schaatste en zijn schot vanuit een lastige hoek was een gemakkelijke prooi voor de goalie.

Vroeg in het derde bedrijf kwamen de bezoekers toch op gelijke hoogte via een goal van Jordan Staal, en dertig seconden later had Max Talbot zelfs nog een grote kans op een voorsprong voor de Penguins. Roloson stopte zijn inzet en de rebound echter en leidde zo de beslissing in.

Want weer dertig seconden later lag de puck in het andere doel; Pittsburgh-goalie Marc-Andre Fleury kon de eerste inzet van Steve Downie nog wel stoppen, maar was kansloos op diens rebound. Toen Ryan Malone vijf minuten later voor de 4-2 tekende, was de wedstrijd beslist.

Een zevende wedstrijd, in Pittsburgh, moet nu uitsluitsel gaan geven over wie er naar de halve finale van de play-offs in de Eastern Conference mag gaan.