Kluber, Scherzer winnen opnieuw Cy Young Award

Door

Cleveland Indians-starter Corey Kluber en Washington Nationals-ace Max Scherzer hebben afgelopen nacht de Cy Young Awards in de American en National League gewonnen. Voor Kluber was het de tweede Cy Young uit zijn carrière; hij won de prijs ook in 2014. Scherzer werd de tiende pitcher in de geschiedenis van de Majors met drie CYA’s achter zijn naam, nadat hij in 2013 met de Tigers en in 2016 met de Nationals ook al het eremetaal in ontvangst mocht nemen.

Het tweetal liet hun medegenomineerden op gepaste afstand achter zich. Chris Sale en Luis Severino eindigden tweede en derde in de AL, terwijl Clayton Kershaw en Stephen Strasburg hetzelfde overkwam in de NL.

‘KLUBOT’ DOMINANT

Net zoals tijdens het reguliere seizoen domineerde Kluber de stemming in de American League. De rechtshandige werper ontving maar liefst 28 van de 30 beschikbare stemmen voor de eerste plaats van de Baseball Writers Association of American. Dat de AL-race tussen twee werpers ging, was van tevoren al duidelijk. De eindresultaten laten dan ook zien dat er slechts ruimte is voor twee sherrifs in de junior circuit.

De stemmenverdeling voor de Cy Young in de American League (Yahoo.com)

De 31-jarige Kluber voerde de Major Leagues aan met een 2.25 ERA. Zijn 18 winstpartijen waren gedeeld de meeste in de Major League. Kluber’s tweede helft van het seizoen was een ongelooflijke aaneenschakeling van dominantie. Na de All-Star Break was de rechtshandige werper 11-1 met een 1.79 ERA. In een jaar dat alle homerunrecords sneuvelden, is dat op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen.

Chris Sale voerde de Majors dit jaar aan met 308 strikeouts en brak de 300-strikeout-barrière voor het eerst sinds Pedro Martinez dat in 1999 deed. De Boston Red Sox-ace ging dit jaar 17-8 met een 2.90 ERA.

SCHERZER’S PLEK IN DE BOEKEN

Max Scherzer won minstens net zo afgetekend als Kluber de Award in de National League. In het senior circuit eindigden wel meer werpers met stemmen dan in de AL, maar ‘Mad Max’ ontving 27 van de 30 stemmen voor de eerste plaats.

Max Scherzer’s overwinning was net zo eclatant als die van Kluber, al waren er meer werpers die stemmen kregen (Yahoo.com)

Met zijn derde Cy Young uit zijn carrière bevindt Scherzer zich nu in elitegezelschap. De enige andere werpers in de geschiedenis die de prijs drie keer wonnen zijn Clayton Kershaw, Tom Seaver, Jim Palmer, Sandy Koufax, Pedro Martinez (allen drie keer), Greg Maddux, Steve Carlton (beide vier keer), Randy Johnson (vijf keer) en Roger Clemens (zeven keer).

Scherzer ging dit seizoen 16-6 met het beste ERA uit zijn carrière (2.51). De 33-jarige rechtshandige werper voerde de National League ook aan in strikeouts met 268. Hij is de eerste werper die back-to-back Cy Youngs wint sinds Kershaw de prijs in 2013 en 2014 in ontvangst nam.

Kershaw finishte overigens als tweede en Stephen Strasburg als derde. Landgenoot Kenley Jansen was de enige reliever die in de NL de lijst haalde. De Curaçaoenaar werd vijfde.

(Top photo: MLB.com)

Ook leuk om te lezen