Today in Sports History – 23 juli

Door

Waar was je toen je hoorde dat…?

Bekende vraag bij het oprakelen van een historische gebeurtenis. Ik weet nog precies waar ik was, die hete middag van 23 juli 2009, toen Mark Buehrle op het punt stond de achttiende pitcher in de geschiedenis van de Major League te worden die een Perfect Game kon bijschrijven.

Ik bevond mij in Terminal 1 van O’Hare International Airport, en stond op het punt een echtpaar uit Boston in te laden. Gelukkig waren het Red Sox-fans, die maar al te goed begrepen wat voor een impact een Perfect Game heeft voor een pitcher. De radio kon dan ook gewoon op 10 blijven, en zo waren we er gedrieen getuige van hoe Chicago White Sox-announcer Ed Farmer A Perfecto! uitschreeuwde.

Wat een moment. De laatste keer dat een pitcher een dergelijk kunststukje presteerde, was Randy Johnson geweest. De Big Unit deed het in 2004, tegen de Atlanta Braves. Zevenentwintig slagmensen uitschakelen, zonder een hit, een error, of een loop. Het is nogal niet niks.

Wat Buehrle’s perfect game nog specialer maakte, was de fantastische catch die verre velder Dewayne Wise aan het begin van de negende inning maakte. Hij was, vanwege zijn verdedigende kwaliteiten, zojuist in het veld gestuurd door manager Ozzie Guillen, and boy, betaalde die move zich uit.

Tampa Bay Ray’s verre velder Gabe Kapler kwam als 25ste aan slag, en joeg er een diep in left-center field. De bal was op weg naar de tribunes, en zou op slag de Buehrle’s perfecto hebben verknald. Wise was echter niet voor een gat te vangen: op volle snelheid, terwijl hij de bal nooit uit het oog verloor, sprintte hij naar de muur, klom, en maakte vervolgens de Catch van zijn carriere. Het kostte hem nog even om de bal echt onder controle te krijgen, maar de perfect game was gered.

“It was crazy, man,” zei Wise naderhand. ,,De belangrijkheid van het moment, die enorme sprint. Elke keer als ik het zie, lopen de rillingen weer over m’n lijf, zo van, hoe heb ik die catch ooit kunnen maken?”

,,Had Wise die bal gevangen bij een stand van 6-4 in de derde inning”, zo blikte Kapler op de vangbal terug, ,,dan was het al een fantastische actie geweest, waarschijnlijk bovenaan op alle highlight reels. Maar als je daar ook nog eens het moment bij betrekt, en kijkt wat er allemaal op het spel stond, dan wordt het meteen een van de beste vangballen in de geschiedenis.”

 

Bekijk hier alle 27 outs van Mark Buehrle op 23 juli 2009:
 

Ook leuk om te lezen