Kings naar Stanley Cup Finale

Door

Dagelijkse updates over de belangrijkste wedstrijden met highlightvideo’s, niet te missen feiten en nieuwtjes en de uitslagen van alle wedstrijden. Dat is NHL Under Review.

De Los Angeles Kings staan voor het eerst sinds 1993 weer in de Stanley Cup Finale. Dustin Penner besliste in extra tijd een zwaar bevochten wedstrijd waarin hoofdrollen wederom voor goalies Mike Smith en voornamelijk Jonathan Quick waren. De eindstand van de wedstrijd: 4-3.

King Quick

De goalies zijn vaak de belangrijkste man op het ijs en gisteravond lieten beide goalies zien dat die statement in de play-offs absoluut geldt.
Nog geen twee minuten in de eerste periode maakte Kings goalie Jonathan Quick wellicht de “save of the game”. Na een geweldige pass van Keith Yandle op Radim Vrbata stond Vrbata oog in oog met Quick. Vrbata zag ruimte en loste een perfect schot, maar Quick stond bijna letterlijk op zijn hoofd en wist de puck te stoppen. Had dit schot zo vroeg in de wedstrijd gezeten, dan had de wedstrijd wellicht een heel ander verloop gehad.

Ondanks de fenomenale redding van Quick, wisten de Coyotes niet veel later toch de voorsprong te nemen op de powerplay. Het was Taylor Pyatt die een schot van Martin Hanzal van richting veranderde.

Dat de Coyotes klaar waren om te spelen was duidelijk. Phoenix creëerde kans na kans en bleef druk zetten en de 2-0 te forceren. Het was weer Quick die Phoenix met redding na redding wist te frustreren en zijn uitstekende keeperswerk werd dan ook beloond net over de helft van de eerste periode. Anze Kopitar wist op de penalty kill een schot van Drew Doughty van richting te veranderen en hiermee de stand gelijk te trekken. Opvallend was dat dit slechts het tweede schot in de wedstrijd voor Los Angeles was.

Wilde periode

In tegenstelling tot voorgaande wedstrijden in deze serie werden er in de tweede periode geen straffen genomen, wel werd er veel gescoord. De Coyotes wisten opnieuw op voorsprong te komen door Marc-Antoine Pouliot.

Doughty en Mike Richards wisten snel achter elkaar te scoren en gaven de Kings voor het eerst de leiding in de wedstrijd. De voorsprong zou echter van korte duur zijn want nog voor het verstrijken van de tweede periode wist Yandle de gelijkmaker voor Phoenix op het scorebord te zetten en hiermee een wilde tweede periode af te sluiten. Waar de Kings enorm aanvallend speelden, waren de Coyotes opportunistisch.

Opstootje

In de derde periode waren de grote kansen voor de Coyotes, maar het was opnieuw Quick die elk schot wist te keren op fenomenale wijze. Zelfs op een 5 op 3 powerplay wisten de Coyotes niet te scoren.

Dustin Penner wist in extra tijd de winnende goal binnen te schieten nadat Smith een rebound niet onder controle kon houden.
Enkele secondes voorafgaand aan deze goal was het Dustin Brown die Michal Rozsival raakte met een harde open-ice hit. Rozsival was niet in staat om verder te spelen en de Phoenix spelers waren laaiend dat er geen penalty werd uitgedeeld – het zou een kneeing penalty moeten zijn.

De frustraties liepen zo hoog op dat Smith en Shane Doan nog een game misconduct op hun naam kregen na het verstrijken van de tijd. Aanleiding voor de game misconduct van Smith zou de klap geweest kunnen zijn die hij aan een voorbij schaatsende Richards uitdeelde.

Ook tijdens het schudden van de handen leek het nog even mis te gaan toen Doan nog wat snerende woorden voor Brown had.

Opnieuw records

Sinds de NHL het formaat van de play-offs heeft aangepast, zijn de Kings het enige team, na de 2004 Calgary Flames, dat de top drie geplaatste teams heeft uitgeschakeld in de play-offs.
Daarnaast hebben de Kings een play-offrecord gevestigd door tien uitwedstrijden op rij te winnen en nog een record door acht uitwedstrijden te winnen tot nu toe in één seizoen, wat staat voor de beste start.

Highlights

Programma

Voor de Kings is het nu wachten op de winnaar van de serie tussen de Rangers en Devils.
Het staat momenteel gelijk in deze serie en vanavond doen beide teams een poging om de leiding te nemen. De wedstrijd zal om 02:00 Nederlandse tijd beginnen.

Tot een winnaar bekend is hebben de Kings een periode om te herstellen van de “bumps and bruises”. De eerste wedstrijd van de Stanley Cup Finale wordt gespeeld op 30 mei en zal ongeacht de winnaar van de Eastern Conference Final gespeeld worden in New York of New Jersey.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen