Inside Baseball: AL West (week 9)

Door

De afgelopen week in de Majors zat weer boordevol met hoogte- (en diepte-) punten en historische momenten. De komende drie dagen checken we twee keer per dag de stand van zaken bij de verschillende divisies in de Majors en recappen we de afgelopen week van de betreffende teams. We eindigen met de AL West.

Bij Houston vallen de stukjes op hun plaats, ondanks een zwaarbevochten serie split tegen de Indians. De Mariners verbazen inmiddels vriend en vijand. De ene na de andere basisspeler valt uit, maar de prestaties lijden er vooralsnog niet onder. Het is buitengewoon knap dat ze de Angels liefst 3.5 games achter zich houden. Bij de Angels is de paniek nog niet zo groot als in de andere kant van de stad, maar zeker omdat ook de A’s ruim boven .500 ball spelen, lijken er drie teams mee te gaan doen om de wildcards. De Rangers wonnen hun serie van de Yankees, maar kuipen desalniettemin niet dichterbij.

Standings, bijgewerkt tot en met 27-5

Sterkste divisie in de majors?

De AL West blijkt dus een bijzonder sterke divisie dit jaar. De nummer 4, Oakland, heeft een winstpercentage van .528. In de NL West leidt Colorado de divisie met datzelfde percentage. Mocht het seizoen nu afgelopen zijn dan spelen de Indians in het postseason vanwege hun koppositie in de AL Central. De Mariners, Angels én Athletics hebben een echter alle drie een beter record dan de Indians (.510). Baseball van hoog niveau in de AL West dus.

Dat geeft ons een mooie aanleiding om eens naar de rest van de statistieken te kijken. Wat maakt de AL West dit jaar zo sterk?

Wins en losses

Bron: bbref.com

Eerst een blik op de winning percentages. Niet verrassend, maar de AL West staat daar ruim bovenaan met gemiddeld 1,8 wins meer dan de AL East en NL Central. De eerder genoemde AL Central staat ook stijf onderaan. Tot zover niks nieuws onder de zon.

Pitching: AL West ongenaakbaar, of toch niet?

Bron: bbref.com

De onwaarschijnlijk sterke pitching staff van Houston is de headliner van de AL West. De Astros krijgen gemiddeld 2,61 earned runs tegen. De Diamondbacks, tweede in ERA, krijgen er 3,33 tegen. Ook in de categorie WHIP geen verrassingen. AL Central dead last en de AL West onbedreigd aan kop. De FIP-statistieken laten echter een ander, minder vertrouwd beeld zien. En dat is toch wel verrassend.

Eerst een korte uitleg. Waar ERA simpelweg de runs tegen telt, zit er bij FIP een berekening achter die onder meer bekijkt hoe hard de bal wordt geraakt en waar die terecht zou komen zonder verdedigend team. Het gaat daarom enkel om de match-up pitcher-batter en de rest van de defense wordt buiten beschouwing gelaten. Het zegt alleen iets over de prestatie van de pitcher individueel en niets over het fielden van een team. Vandaar de term Fielding Independent Pitching, kortweg FIP.

ERA vs. FIP

Omdat de uitkomst van die complexe FIP-bereking teruggeschaald wordt naar de schaal van ERA, zijn FIP en ERA uitstekend met elkaar te vergelijken. En dat levert interessante dingen op. In de AL West zijn er twee teams die een lagere FIP dan ERA hebben: Texas en Seattle. Bij Oakland zijn ze ongeveer gelijk en Los Angeles en Houston hebben juist een beduidend lagere ERA dan FIP. De ERA van Los Angeles is 3.64, maar de FIP is 4.12, ergens in de onderste helft van de MLB. Met andere woorden, vooral de veldverdediging verlaagt het ERA van de Angels, niet de werpers. Nóg een manier waar Mike Trout in uitblinkt.

Uit de tabel, waarin de AL West ‘slechts’ derde staat, kunnen we aannemen dat de pitchers niet de besten van de MLB zijn. Daartegenover staat dat de AL West een erg sterke veldverdediging heeft. Een korte laatste blik op twee duidelijkere statistieken waarbij alleen de pitcher invloed heeft en niet de fielders, bevestigt dit. In zowel toegestane homeruns als aantal benodigde pitches scoort de AL West beduidend minder goed.

Bron: bbref.com

Batting: de middenmoot

Hoe doen die bovengemiddeld verdedigende line-ups van de AL West het dan aan slag? Nou, een stuk minder overtuigend. De AL West-teams zijn niet meer dan een grijze middenmotor. De sluggers uit de AL East zijn hier de fiere koploper en de leaguegenoten uit het westen volgen op gepaste afstand.

Bron: bbref.com

Op zich is dat ook weer niet vreemd, aangezien de stadions in de divisie vrijwel allemaal pitchers parks zijn. Als we naar het aantal gescoorde runs tussen 2013 en 2017 kijken, vinden we de stadions terug op plekken 20 (Coliseum in Oakland), 23 (Angel Stadium), 24 (Minute Maid Park in Houston) en 25 (Safeco Field in Seattle). Alleen Globe Life Park in Texas is een stadion waar hitters beter uit de voeten komen (4e).

Die gekke Athletics

Hier is het leuk om de Athletics er nog eens uit te pikken. Op de Rangers na scoren vrijwel alle AL West-teams boven het league-gemiddelde op de bovenstaande categorieën. Één uitzondering: de sabrmetrical Athletics stelen geen honken. Op dit moment heeft de hele line-up slechts 11 stolen bases laten noteren, minder dan de helft van het doorsnee MLB-team. Nee, volgens de sabrmetrics is de plate discipline, ofwel de walks en OBP cruciaal voor de offense. Echter, 170 walks is eveneens behoorlijk beneden het gemiddelde. Waar de A’s goed in blijken te zijn zijn multi-base hits. Zowel in XBH%, total bases als doubles zitten ze wél dik boven het gemiddelde.

Nog wat losse flodders uit deze categorie:

  • De SO-kolom in bovenstaande tabel wordt omhoog getrokken door de Rangers die dit seizoen liefst 535 keer drie slag kregen.
  • Wat betreft homeruns staan de Astros, met Jose Altuve, Carlos Correa en George Springer in de gelederen slechts vierde in de AL West.
  • Seattle is MLB-leader in hit by pitches. Dat verklaart wellicht de blessuregolf. De AL West leidt overigens onder de divisies.
  • De AL West heeft de twijfelachtige eer om in de meeste double plays terecht te komen.
  • Nog een koppositie: de divisie heeft de oudste line-up.

Fielding:

We zijn nu natuurlijk benieuwd hoe de fielders van de AL West scoren. Gezien de verschillen tussen ERA en FIP verwachten we daar goede scores voor de teams in het westen.

Het kwantificeren van veldspel is echter zo makkelijk nog niet, omdat er bij een defensive play, in tegenstelling tot een at bat, oneindig veel uitkomsten zijn. Er zijn wat standaardstatistieken die redelijk betrouwbaar zijn, maar slechts een fractie van het fielden dekken, zoals errors en defensive efficiency. De eerstgenoemde laat alleen fouten zien en geen kwaliteiten en de laatstgenoemde wordt flink beïnvloed door de pitcher.

Vaak worden er binnen het fielden niet te doorgronden verzamelstats gebruikt. PECOTA, waar ieder jaar de toonaangevende Baseball Prospectus op gebaseerd is, gebruikt FRAA (Fielding Runs Above Average). FanGraphs gebruikt statistieken gebaseerd op Zone Rating, oftewel de reikwijdte van een fielder. In onderstaand overzicht wordt een derde gebruikt: Rtot van baseballreference.com, een verzameling van defensieve statistieken die per positie anders berekend worden. Probeer vooral de logica achter deze statistieken niet te begrijpen en kijk gewoon naar de cijfers.

Bron: bbref.com

Fielders win games

Jawel, de AL West scoort hier erg goed. De errors laten we voor bovenstaande reden even voor wat het was en de defensive efficiency wordt een beetje vertroebeld door de ERA van de teams, maar de Rtot laat een duidelijk beeld zien. De interpretatie van de kolom is vergelijkbaar met WAR (Wins Above Replacement). In de AL Central voorkomt een fielder per jaar gemiddeld 1,6 extra runs tegen zijn team. In de AL Central spelen beduidend minder goede fielders, want daar kosten de fielders hun teams twee runs per jaar per speler.

Ons vermoeden wordt dus bevestigd: het lage ERA van de teams in de AL West is voor een behoorilijk deel te danken aan de fielders. Ook als we inzoomen op de Astros en Angels zien we dat. De veldspelers van de Angels leveren per speler 3 runs per jaar op en die van de Astros zelfs 7.

Tot zover deze statistische divisie-update. De wekelijkse round-up in de divisie willen we jullie natuurlijk ook niet onthouden.


HOUSTON ASTROS
(34-20, .630, – GB)


Weer een sterke week voor de Astros (5-2), waardoor de koppositie verstevigd wordt. Een klein puntje van zorg: de laatste twee wedstrijden van afgelopen week tegen de Indians, die met 6-8 en 9-10 verloren gingen. Het is niet zozeer zorgwekkend dat Houston verloor, maar wel dat hun pitchers (vooral Ken Giles en Lance McCullers) 18 (!) runs om hun oren kregen in twee wedstrijden. Daar doet een gemiddelde Astros-pitcher normaliter bijna 7 wedstrijden over.

Gelukkig hebben we de fielders nog:

 

 

PLAYER OF THE WEEK

Ein-de-lijk. Jose Altuve has arrived. De kleine man met de hoge kousen zette een hitting streak van 10 at bats neer. Niet 10 games dus, maar 10 at bats. Hij was daarmee 2 at bats verwijderd van het all-time MLB record van oud-Tiger Walt Dropo. Wie kent hem niet?

UP NEXT

De nare bijsmaak van de Cleveland-serie mag komende week weggespoeld worden tegen de Yankees en de Red Sox. Geen makkelijk karwei dus en wellicht kansen voor de Mariners om voor het eerst dit seizoen naar de koppositie te kruipen.


SEATTLE MARINERS
(32-20, .615, 1.0 GB)


Die gekke Mariners. Het was een weekje nagelbijten voor Robinson…, nee voor Dee.., nee voor Felix Hernandez en co. Zes wedstrijden deze week tegen de A’s en Twins. Vier wedstrijden gewonnen met één run verschil, één wedstrijd gewonnen met twee runs verschil en één wedstrijd verloren met één run verschil. Desalniettemin, een 6-1 record, waardoor Houston de hete adem van Seattle in de nek voelt.

Daarnaast groot nieuws zo vlak voor de draft, want reliever Alex Colome en outfielder Denard Span komen over van Miami. De verwachting is dat Colome niet de rol van closer overneemt van Edwin Diaz, maar een set-up role zal gaan vervullen. Denard Span vult het gat dat Dee Gordon achterlaat nu hij op de DL staat.

PLAYER OF THE WEEK

James Paxton kwam ook even langs in Minnesota. Hij werd nauwelijks geholpen door zijn teamgenoten aan de andere kant van home plate, maar zijn 11 K’s, 0 BB’s en 1 ER waren voldoende voor nóg een glansrijke overwinning.

UP NEXT

Een op papier makkelijke week voor de Mariners. Vier games tegen de Rangers en drie tegen de Rays. Zeker met het zware programma van de Astros kan Seattle de eerste plek nu ruiken.


LOS ANGELES ANGELS
(29-24, .547, 4.5 GB)


Een week met drie wins en drie losses en daarmee een groeiende achterstand op Houston en Seattle. De mooiste match-up was er zondag tegen de Yankees toen Japanners Masahiro Tanaka en Shohei Ohtani tegenover elkaar stonden. Het werd 2-2: 2 strikeouts en 2 walks voor Ohtani.

In de categorie achtergondnieuws: Mike Trout is nu officieel beter dan de gemiddelde Hall of Famer, zo berekende FanGraphs. De eis is wel nog dat hij 10 jaar MLB speelt. Anders gezegd, hij kan nu 3,5 jaar lang geen bal meer raken en dan nog de Hall of Fame in gaan.

PLAYER OF THE WEEK

Andrelton Simmons leek voor altijd een defense only kortestop te blijven, maar dit seizoen komt hij offensief ook los. Deze week bijvoorbeeld: 10 hits en 0 strikeouts in 26 plate appearances.

UP NEXT

De Angels kunnen hun rug weer rechten deze week. Series tegen de Tigers en Rangers klinken als een mooi medicijn voor de kwakkelende line-up uit Anaheim.


OAKLAND ATHLETICS
(28-25, .528, 5.5 GB)


Weer een week van .500-ball voor de A’s, waardoor het record dit seizoen positief blijft. Een 2-1 verlies tegen de Mariners werd gevolg door een 2-1 zege tegen de Diamondbacks. In de rotation lijkt Sean Manaea alweer even zijn vorm kwijt en staat nu onder andere Daniel Mengden op met een two hit shut-out.

PLAYER OF THE WEEK

Blake Treinen staat al weken te gooien alsof zijn leven ervan af hangt. Deze week kwam hij drie keer in actie, twee keer in een save situation. Die saves pakte hij beide.

UP NEXT

Het scheelt maar een paar letters. Eerst een serie tegen de Rays, vervolgens teen de Royals. Dat seizoensrecord zal nog wel even in plus blijven staan dus.


TEXAS RANGERS
(22-33, .400, 12.5 GB)


Net wanneer je de Rangers afgeschreven hebt, winnen ze opeens een serie van de Bronx Bombers. Laten we er gezien de uitslagen (5-10, 6-4, 12-10) ook niet teveel waarde aan hechten, want vooralsnog kun je beter een tennisballenmachine op de heuvel zetten dan de pitchers van Texas.

PLAYER OF THE WEEK

Geen verrassing dat we hier een batter zoeken. En altijd leuk om eens een rookie erbij te halen. Eerstehonkman Ronald Guzman is minder gehypet dan zijn naamgenoot in Atlanta, maar komt qua stats deze week bij hem in de buurt. 1.239 OPS, walks, doubles, triples, homeruns. Zijn enige 0 staat deze week in de SB-kolom.

UP NEXT

Een volle week divisional play. Vier games tegen de Mariners en drie tegen de Angels.

Cover photo: Bob Levey/Getty Images

Ook leuk om te lezen