AL Cy Young Award: strijd tussen Keuchel en Price

Door

07liveblog-keuchel-tmagArticle

De twee beste pitchers in het seizoen 2015 worden komende nacht bekend gemaakt. In de National League gaat de strijd tussen Clayton Kershaw, Zack Greinke en Jake Arrieta, terwijl in de American League Dallas Keuchel en David Price favoriet zijn.

#TeamKeuchel
Zijn baard is indrukwekkender dan die van James ‘Fear the Beard’ Harden en zijn sinker zorgde voor slapeloze nachten bij slagmannen. Dallas Keuchel groeide afgelopen seizoen uit tot ace voor de verrassend sterke Houston Astros.

De 27-jarige lefty gooide van alle pitchers in de American League de meeste innings (232), eindigde op een tweede plaats met een 2.48 ERA en op een derde plek met een 6.1 fWAR. Keuchel produceerde ‘slechts’ 8.38 strikeouts per negen innings, maar daar stond een 61.7 groundball percentage (hoogste in de American League) tegenover.

David Price van de Toronto Blue Jays heeft in een aantal categorieën een klein voordeel op Keuchel. Het feit dat Keuchel meer innings gooide (232 om 220) kan hem net dat zetje in de rug geven naar de AL Cy Young Award. Dat vindt Price zelf ook.

#TeamPrice
David Price speelde sterk voor de Detroit Tigers, maar nadat hij op 30 juli werd getrade naar de Toronto Blue Jays, was hij één van de beste pitchers in de American League. Hij voerde de competitie aan met een 2.30 ERA, eindigde het seizoen met de beste ERA in de AL (2.45) en hij hoopt nu zijn tweede Cy Young Award te winnen.

Na zijn wervelende debuut in Toronto, groeide er iets speciaals in Toronto. Rogers Center veranderde in een blauwe zee en de #ComeTogether beweging werd pas een halt toegeroepen in de American League Championship Series.

Wanneer je kijkt naar ERA, FIP, K/9 en fWAR dan heeft Price een licht voordeel ten opzichte van Keuchel. De 30-jarige lefty gooide echter twaalf innings minder en dat kan genoeg zijn voor Keuchel om er met de prijs vandoor te gaan.

#TeamGray
Sonny Gray is de vreemde eend in de bijt en hij wordt niet écht gezien als een bedreiging voor Keuchel en Price. Wanneer het reguliere seizoen halverwege juni was geëindigd, dan was hij duidelijk dé grote favoriet voor de Cy Young Award. De 26-jarige startende werper van de Oakland Athletics leverde in zijn eerste veertien starts een 1.60 ERA af, maar kwam niet verder dan een 3.69 ERA in zijn laatste zeventien starts.

Neemt niet weg dat Gray, net zoals in 2014, een sterk seizoen draaide voor de A’s met een 2.73 ERA, 1.02 WHIP en 3.8 fWAR (top tien in de American League). In 2015 gooide hij vijf wedstrijden waarin hij twee honkslagen of minder opgaf, één wedstrijd minder dan Jacob deGrom van de New York Mets.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen