COLUMN: ING – Jammeren over Jeremy

Door


Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

First Lady of SA,

Zag dat de eerste ING direct geleid heeft tot een fanclub op Facebook bij de familie Gerritse. De likes waren niet van de lucht. Eens kijken of we deze week meer duimpjes omhoog weten te scoren.

Back to bizz. Het is onmogelijk om te ontkomen aan de Jeremy Lin-soap. New York treurde diep om het vertrek van de verrassende passant naar de Houston Rockets. Een franchise die wel vaart, en nu moet ik me goed uitdrukken, bij het aantrekken van spelers met Aziatische roots. Dat is ook een argument om een speler te halen.

Persoonlijk snap ik geen derrière van dat gejammer over het laten varen van Lin. Sterker nog; ik denk dat het management een goede, zakelijke beslissing heeft genomen. Met de door de wol geverfde Kidd en ‘kom-gezellig-terug-naar-het-Knickerbockers-kamp’ Raymond Felton weten ze wat ze kunnen verwachten.

Hoe goed de 23-jarige dit seizoen ook presteerde, zijn behoud was een gok. Niet alleen op sportief vlak maar vooral ook salaristechnisch gezien.

—————

Ing!

Het was inderdaad een verstandige beslissing van Dolan en co om Lin te laten gaan. Maar van mij mogen de Knicks fans wel even jammeren. Fans zijn soms net verliefde mensen. Ze redeneren met hun hart in plaats van met hun hoofd.

Ze hadden in New York eindelijk weer een persoonlijkheid om van te houden en dan volgt de onvermijdelijke break-up. Voor het management was dat misschien puur business, maar die fans blijven achter met een gebroken hart. Ik voel met ze mee.

Ben jij, als aanhanger van het ‘NBA is business’-principe, eigenlijk ook voorstander van de plannen om shirtsponsoring toe te staan in het Amerikaanse basketbal? Logo’s zo groot als bierviltjes, die 100 miljoen dollar extra moeten opbrengen. Ik vind het niks. Sportshirts zijn nog nooit mooier geworden van schreeuwende logo’s. Het is weer een verandering gedreven door geld, en weer een stukje romantiek dat verloren gaat.

—————

I: Tja Eva, romantiek is mijmeren over het verleden. En als je ’t over leuk voor de fans hebt. De NBA is gewoon een fabriek die dollars produceert. Dus ome David Stern (waarom wil ik altijd Howard Stern schrijven?) wil gewoon nieuwe geldbronnen aanboren. Ranzig voor de liefhebber. Logisch voor de zakenman. Heilig is niets meer, behalve keiharde valuta.

Nog even terug naar jong talent dat zich nog moet gaan bewijzen in de NBA; heb je toevallig Anthony Davis van de week aan het werk gezien in Team USA? Pas negentien lentes jong, maar toen ik ‘m donderdag bezig zag in een uitverkochte sporthal in Manchester was ik onder de indruk. Oké, het was maar tegen Engeland, maar ik kreeg Dwight Howard-achtige visioenen.

Nou, is het makkelijk spelen als je omringd bent met zoveel talent. Dat hij geen NBA-ervaring heeft, was totaal niet te zien. Hij bewoog goed en slim op de juiste momenten. Daar gaan de Hornets heel veel plezier aan beleven. In 13 minuten speeltijd blokte hij vier schoten en dunkte hij het gros van zijn 11 punten bij elkaar. Hoe cool moet het zijn om nu Anthony Davis te zijn?

—————

E: Zelf word ik steeds meer fan van Tam USA. Volgens Bryant gaan we dit jaar in Londen een nog beter Amerikaans team aan het werk zien dan in 1992 in Barcelona. President Obama is het daar dan weer niet mee eens. Het is natuurlijk een zinloze discussie over een onmogelijke vergelijking.

Die oefenpotjes, zoals in Manchester, zijn voor mij vooral voorpret. Over anderhalve week zie ik Team USA live in actie. James, Bryant, Durant, Paul, Anthony, de baard van Harden. En dat allemaal op een paar meter afstand. Ik tel de dagen af. Wat ga ik jou jaloers maken. Zet maar alvast in je agenda: donderdag 2 augustus 22.15u, Team USA en Eva, Basketball Arena, Londen.

Bye,

Eva

PS: Waar zijn al die NFL-spelers toch mee bezig? Dronken achter het stuur, mishandeling, verzet bij arrestatie, dreigen met een pistool. Misschien moet er een zomerkamp komen om die jongens bezig te houden…

—————

I: Ah, zomerkamp. Dus niet alleen voor dreigende zittenblijvers, maar ook voor sporters die op eigen wijze ontladen. That’s an idea…

Adios,

Ingmar

Foto’s Getty Images

Ook leuk om te lezen