Heeft de NBA een nieuwe beste draft class?

Door

New Orleans Pelicans v Golden State Warriors

De draft classes van 1984, 1996 en 2003 worden over het algemeen aanzien als de drie beste die de NBA ooit zag. Vandaag blijkt dat er twee nieuwe kapers op de kust zijn voor de titel van ‘beste draft class ooit’: 2008 én 2009. Zij het om verschillende redenen…

Dé draft
Laten we eerst even terugkeren naar de draft van 1984. Het was de laatste draft vooraleer de NBA overschakelde naar het systeem van de lottery, zij het toen in wel heel beperkte vorm. Het was dus de laatste keer dat de twee teams met de zwakste records rond een tafel moesten gaan zitten om hun lot bepaald te zien worden door een ‘coin flip’. Kop of munt bepaalde het verschil tussen de eerste en tweede pick. In 1984 betekende dat het verschil tussen Hakeem Olajuwon en Sam Bowie. Een ongeluk waar ze in Portland nog steeds niet goed van zijn, hoewel ze ook de kans lieten liggen om Michael Jordan te selecteren. Al had dat zijn redenen

Deze draft class produceerde in totaal vijf Hall of Famers. Met naast Olajuwon en Jordan ook nog Charles Barkley, John Stockton en de Braziliaanse legende Oscar Schmidt. Enkel de draft van 1962 doet bijna even goed met vier: Oscar Robertson, Jerry West, Lenny Wilkens en Tom ‘Satch’ Sanders. Een class die al te vaak vergeten wordt, om heel eerlijk te zijn. Uit de class van 1984 kwamen ook zeven All-Stars, met naast het eerder vernoemde Amerikaanse viertal ook Kevin Willis, Alvin Robertson en Otis Thorpe.

Bad Boys
Twaalf jaar later werd de NBA echter bestormd door een draft class vol jonge bad boys. Allen Iverson werd als eerste gekozen en veroverde met zijn hip hop-mentaliteit al snel de harten van alle NBA-fans. Ray Allen ontpopte zich tot een veelzijdige shooting guard, met een dodelijk schot. Steve Nash werd één van de beste point guards die de NBA ooit zag, zeker qua shooting, killer passing en efficiëntie. Kobe Bryant werd misschien wel de op één na beste shooting guard aller tijden, een monster in de clutch.

Maar deze draft class was niet enkel geweldig aan de top. Deze class produceerde liefst tien All-Stars, met naast het net genoemde viertal ook Peja Stojakovic, Stephon Marbury, Jermaine O’Neal, Antoine Walker, Shareef Abdur-Rahim en Zydrunas Ilgauskas. Daarbovenop produceerde deze draft Defensive Player of the Year Marcus Camby en nuttige role players als Kerry Kittles, Derek Fisher, Erick Dampier, Lorenzen Wright en Tony Delk.

New Kidz
Dertien jaar later vond een NBA draft plaats die gepaard ging met de grootste hype ooit. LeBron James, Darko Milicic en Carmelo Anthony werden alle drie aanzien als “franchise changing players”. En dan waren er ook nog Chris Bosh en Dwyane Wade. Uiteindelijk werden negen spelers uit deze draft minstens één keer verkozen tot All-Star. Milicic uiteraard niet, aangezien die de geschiedenis in gaat als één van de grootste draft busts aller tijden.

Maar naast James, Anthony, Bosh en Wade waren ook Josh Howard, Chris Kaman, David West, Kyle Korver en Mo Williams present tijdens All-Star Weekend. En dan waren er ook nog nuttige role players als Kirk Hinrich, Boris Diaw, Nick Collison, Zaza Pachulia, Luke Ridnour, Leandro Barbosa, Steve Blake en Kendrick Perkins.

https://youtu.be/bnOJTPJwH3Q

New Kidz 2.0
Ondertussen zijn we bijna dertien jaar verder en wordt het duidelijk dat er twee draft classes zijn die met bovenstaande drie kunnen vechten voor de titel van ‘beste draft class ooit’. Welke jouw voorkeur heeft van deze twee hangt af van slechts één ding: hecht je meer waarde aan grote namen aan de top, of ga je voor diepte?

2008
De 2008 NBA draft produceerde tot nu toe vijf All-Stars. Dat zijn: Derrick Rose, Kevin Love, Russell Westbrook, Brook Lopez en Roy Hibbert. De draft staat wel bekend om twee minder succesvolle picks op twee en drie met respectievelijke Michael Beasley en O.J. Mayo. Maar dat wordt volledig goed gemaakt door de ultieme diepte die deze class te bieden had.

Liefst 33 spelers waren al zes van de maximum acht seizoenen actief in de NBA, waarvan zeven in de tweede ronde. Tel daar Nikola Pekovic en Sacha Kaun bij (die pas na respectievelijk drie en acht jaar richting NBA trokken) en er zijn van deze draft class vandaag 32 spelers actief. Vooral het feit dat van de tien spelers met de meeste Win Shares tot nu toe er zeven buiten de top 15 gedraft werden, zegt enorm veel.

2009
De 2009 NBA draft deed nog beter met liefst zes All-Stars tot nu toe. Dat zijn: Blake Griffin, James Harden Stephen Curry, DeMar DeRozan, Jrue Holiday en Jeff Teague. Ook hier stelde de nummer twee pick teleur, toen de Memphis Grizzlies kozen voor Hasheem Thabeet. Maar qua sterkte aan de top kan 2009 echt wel strijden met bijvoorbeeld de draft van 2003. Griffin, Harden en Curry zijn drie van de grootste sterren in de huidige NBA.

Maar laten we niet vergeten dat liefst 35 spelers uit deze class minstens vijf van de maximum zeven seizoenen actief waren in de NBA. Daarbij moet je dan nog een kerel als Patrick Beverley tellen, die pas na drie jaar zijn kans kreeg in Houston. Toch kan deze class qua diepte niet tippen aan die van 2008, maar dus wel qua star power aan de top. Vandaag praat iedereen over drie spelers uit deze draft.

Rest enkel nog de conclusie: welke draft class heeft de grootste kans om zich tussen die van 1984, 1996 en 2003 te mengen? Op basis van de geschiedenis zal dat die van 2009 zijn. Curry, Griffin en Harden zijn supersterren in de NBA, terwijl enkel Westbrook uit de class van 2008 aanzien wordt als een superster. Love is een ster, maar geen superster, en Rose kende ondertussen teveel blessures.

Afwachten dus hoe het trio uit 2009 de NBA verder zal domineren. Maar mijn gevoel vertelt me dat we over een jaar of tien met héél véél bewondering gaan terugkijken op deze draft. En ook naar die van 2008, die ongekend diep was.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen