Hattrick Crosby helpt Penguins langs Senators

Ottawa Senators v Pittsburgh Penguins - Game One

De Pittsburgh Penguins hebben, zij het met moeite, een 2-0 voorsprong in de serie tegen de Ottawa Senators genomen. Sidney Crosby was met een hattrick in 21 minuten tijd van grote waarde voor zijn ploeg, die het door twee flaters van doelman Vokoun nog wel lang spannend hield.

Crosby was in de eerste periode direct belangrijk voor zijn ploeg. Met twee treffers leidde hij zijn ploeg naar een 1-2 voorsprong na 20 minuten. De eerste treffer maakte hij na drie minuten, toen hij langs Erik Karlsson flitste en 1 op 1 tegen Craig Anderson geen fout maakte. Diezelfde Anderson ging met nog vier minuten op de klok wel in de fout, toen hij de puck vanaf de zijkant door zijn benen liet gaan en de puck via zijn been in het net belandde. Tussendoor had Kyle Turris met een schot vanaf de zijkant voor de gelijkmaker gezorgd. Ook dit schot leek houdbaar, maar het schot op de powerplay vond via doelman Vokoun het net.

In de tweede periode ging Sidney Crosby vrolijk verder met scoren. Op de powerplay, na een hooking call tegen Erik Karlsson, schoot de Canadees zijn derde doelpunt van de avond binnen om de hattrick te completeren en de stand op 1-3 te zetten. Die tussenstand bleef niet lang op het bord staan. 40 seconden bracht Colin Greening de Senators weer terug in de wedstrijd.

Vanaf dat moment gingen ook de doelmannen een grotere rol spelen. Craig Anderson was na de 1-3 vervangen door Robin Lehner en Lehner’s eerste save was een knappe ten opzichte van Jarome Iginla, die de puck voor het intikken had. Even later moest Lehner wel capituleren, toen Brenden Morrow van dichtbij het schot van Paul Martin van richting veranderde. De Senators drongen daarna aan, maar Tomas Vokoun hield de bezoekers van scoren af door grote kansen van Greening en Conacher op de breakaway te stoppen.

Periode drie bracht echter al snel een nieuwe flater van Vokoun, toen de doelman te ver uit zijn doel was gekomen en Jean Gabriel Pageau simpel voor 3-4 kon zorgen. Een spannende laatste periode volgde, maar gescoord zou er niet meer worden. Daarmee komen de Penguins voor het eerst sinds de Conference Finales van 2009 weer eens op een 2-0 voorsprong in een play-off serie. Wedstrijden 3 en 4 vinden plaats in Ottawa.