#Hassanity bij de Miami Heat

Door

461887594

Zijn verhaal klinkt als een jongensboek. Hij is nog maar 25 jaar, maar Hassan Whiteside heeft al een basketball-leven achter de rug. Van Sacramento en de D-League naar dé grote verrassing bij de Miami Heat, met onderweg tussenstops in Libanon en China. Maak kennis met #Hassanity in South Beach!

“In high school, it was, ‘Where’d he come from?'” Whiteside said. “Five years ago, if anybody followed my Marshall career, I did one year there. I didn’t even start until later on in the season, and by the end of the season, I was projected as a lottery pick. It’s been like that all my life. It’s always, ‘Where’d he come from?'”

Waar komt hij vandaan? Dat vroegen spelers van de Dallas Mavericks en de Chicago Bulls zich ook af. De 33e keuze in de 2010 NBA Draft pakte vrijdag 30 januari tegen Dallas een career-high 24 rebounds in 29 minuten, vijf dagen eerder noteerde Whiteside een triple-double (14 punten, 13 rebounds, 12 blocks) op bezoek in Chicago.

Over de laatste vier wedstrijden is de lange center (2 meter 13) van de Heat goed voor 16.5 punten, 15.5 rebounds, 4.0 blocks in slechts 29.8 minuten met een 58 FG%. Zelfs Dirk Nowitzki is onder de indruk: “Zijn bereik is zó groot. Hij tipt de bal naar zichzelf, of in de basket wanneer hij dicht bij de ring is. Een goede aanwinst voor Miami.”

Tweede achter Anthony Davis
Whiteside, die slechts één wedstrijd speelde voor de Sacramento Kings in zijn rookie-seizoen, vindt zijn naam zelfs terug tussen de beste spelers in de NBA. Hij laat sterren als LeBron James, Kevin Durant, James Harden en Stephen Curry achter zich met een 27.98 PER (Player Efficiency Rating).

Naamloos

Vooral verdedigend valt Whiteside op en laat hij tegenstanders twee keer nadenken om een schot te lossen. Binnen 5 feet van de basket schieten zijn tegenstanders slechts 48,8 procent (beste in de NBA) en de meeste rebounds in de NBA (24,3 procent) zijn ook voor de hongerige center.

Natuurlijk, de verwachting is dat de cijfers van Whiteside op de lange termijn gaan zakken, maar Heat-coach Erick Spoelstra heeft er een aanwinst bij. Los Angeles Clippers-coach Doc Rivers zal zich nog wel even achter de oren krabben.

“I got a chip on my shoulder,” Whiteside said. “Every team in the NBA said no to me. Especially this team. I mean, I couldn’t even get a training camp invite. The Clippers thought it was a good idea; Doc said no. I tried to get a workout then; Doc said no.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen