Harper/Machado-geruchten, Ohtani en Acuna top-rookies, Mariners beschuldigd

Door

Het off-season loopt in de Major League, maar de nieuwsmolen staat niet stil. De afgelopen week begon de hot stove al op te warmen rondom Manny Machado en Bryce Harper, speelden de MLB All-Stars een reeks wedstrijden in Japan tegen Team Samurai Japan en uitte een ex-medewerker van de Mariners zware beschuldigingen aan het adres van Seattle’s front office. Hieronder een samenvatting van het MLB-nieuws van de afgelopen week.


HARPER SLAAT BOD NATIONALS AF, PHILLIES EN WHITE SOX IN DE RACE?


Naar verluidt heeft Bryce Harper een contractaanbod van zijn oude werkgever naast zich neergelegd. De Washington Nationals hadden een 10-jarige verbintenis, ter waarde van zo’n $300 miljoen, voor de net 26-jarige outfielder klaarliggen. De deal bevatte volgens geruchten echter geen opt-out-clausules, die Harper wel wil hebben. Hoewel het contract de op één na meest lucratieve deal in de geschiedenis van de sport zou zijn geweest (vóór Alex Rodriguez’ 10 jaar/$275 miljoen, maar achter Giancarlo Stanton’s 13 jaar/$325 miljoen), denkt Harper dus op de open markt meer binnen te kunnen halen.

Het nieuws van de afwijzing kwam daags voordat naar buiten kwam dat de Nats het afgelopen seizoen geprobeerd hebben Harper aan de Astros te verkopen. Uiteindelijk kwam er van die trade niets terecht, omdat Washington’s eigenaren de deal niet goedkeurden.

DESTINATION UNKNOWN

De vraag die nu overblijft: waar gaat Harper tekenen? Hoewel de sterspeler natuurlijk bij elke organisatie terecht zou kunnen, zijn er teams die direct afvallen. Teams met geld vanwege een lage payroll (Marlins, Rays, Athletics, Padres) vallen als small-market teams al gelijk af. Harper wil bij een team in een grote markt spelen en heeft een voorkeur voor een team dat meedoet of op korte termijn mee gaat doen om de prijzen.

De Pittsburgh Pirates hebben het geld, maar hebben tevens geen noemenswaardige interesse getoond. Daarnaast is de markt mogelijk te klein naar Harper’s zin. De Atlanta Braves hebben het geld nu en waren afgelopen jaar competitief, maar zijn nog niet genoemd als team dat aan tafel wil met de outfielder. GM Anthopoulos houdt niet van langetermijncontracten, getuige ook zijn tijd in Toronto. Dan houd je twee teams met (veel) beschikbaar geld en een grote markt over: de Philadelphia Phillies en de Chicago White Sox.

PHILLIES

De Phillies worden al langere tijd gekoppeld aan Harper. De club heeft een 2019 payroll van slechts $69 miljoen en kunnen dus wat geld kwijt aan de outfielder — zeker nu Carlos Santana op het trade block ligt en er mogelijk nog meer financiële ruimte komt. Toegegeven, de payroll gaat nog oplopen, want spelers als Aaron Nola, Jerad Eickhoff, Cesar Hernandez en Vince Velasquez stevenen af op (stevige) opwaarderingen in arbitration. Toch: de club zit middenin het Harper-verhaal. Bob Nightengale van USA Today ging zelfs zover dat hij een garantie gaf dat Harper naar Philadelphia gaat. Dit alles terwijl Philly ook in de markt is voor een derdehonkman. U weet wel, de positie die Manny Machado voor heel veel geld vast wel weer ‘as usual’ wil invullen.

De club zal echter wel een stevig bedrag neer moeten leggen, want er zijn meer kapers met geld op de kust.

WHITE SOX

De Chicago White Sox staan er financieel nog beter voor dan Philly. De club heeft op dit moment een vaststaande payroll voor 2019 van… $14.3 miljoen. Daar komt nog wel wat bij (een aantal spelers is arbitration eligible, onder wie Jose Abreu, Leury en Avisail Garcia, Yolmer Sanchez en Carlos Rodon), maar hoe dan ook is er geen bedrag op aarde dat de Sox niet kunnen evenaren. Met een mogelijkheid om Harper zo nu en dan als DH te gebruiken of op de lange termijn zelfs naar het eerste honk te schuiven, zijn de mogelijkheden eindeloos voor de Palehose. Jon Paul Morosi van MLB Network gaf al aan dat Chicago verregaande interesse in zowel Harper als Machado heeft en gaf de club in de NBC Sports White Sox Talk Podcast zelfs 30% kans op één van de twee spelers. Dat is serieus. Hoe serieus? Zo serieus.

OVERIG

Verder vlakt niemand natuurlijk een aantal big players uit (Yankees, Giants), maar blijft het koffiedik kijken. Teams komen soms uit onverwachte hoek (zie Ohtani vorig seizoen). Hoe dan ook, er komt voor Harper een dikke payday aan.


YANKEES TOCH DOWN MET MANNY?


Hoewel de Yankees in eerste instantie hun interesse in Manny Machado te zijn kwijtgeraakt, mede door de infielder’s discutabele gedrag in de play-offs, worden de Bombers toch weer getipt als bestemming voor Machado. Volgens Jayson Stark doet de club veel meer dan de normale hoeveelheid onderzoek naar de speler, met Aaron Boone, verschillende front office members en scouts regelmatig aan de telefoon over de ster. Met Didi Gregorius voorlopig uitgeschakeld na een Tommy John-operatie (en met een aflopend contract) is de link zeker te leggen.


MARINERS-PERSONEEL IN HEET VAARWATER NA BESCHULDIGINGEN


De Seattle Mariners zijn in heet vaarwater beland nadat een ex-medewerker een boekje open heeft gedaan over racistische, seksistische en discriminerende praktijken binnen het front office en de coaching staff van de club. Lorena Martin, de voormalig Director of High Performance bij de club uit de Pacific Northwest, werd een maand geleden, na nog geen jaar bij de M’s werkzaam te zijn geweest, ontslagen. Afgelopen maandag gebruikte Martin Twitter en Instagram om haar hart te luchten over de praktijken binnen de organisatie.

Martin noemt GM Jerry Dipoto, manager Scott Servais en Director of Player Development Andy McKay in de posts bij naam en geeft meerdere voorbeelden van de racistische en discriminerende cultuur die er binnen de club hangt. Zo werden Latino-spelers volgens Martin “lazy, dumb, and stupid, especially the Dominicans” genoemd, is ze zelf voor “cocky Latina” uitgemaakt en zou Scott Servais gezegd hebben dat er weinig Latino catchers of managers zijn omdat ze “niet intelligent genoeg, zelfs dom zijn”.

Deze trend hield later in het jaar vol, toen Andy McKay Martin in haar gezicht zou hebben gezegd dat ze “plain stupid” is, nadat Dipoto haar “arrogante Latina” had genoemd.

Dr. Martin zegt meerdere keren melding te hebben gemaakt bij Human Resources van de club en spreekt uit ontslagen te zijn vanwege deze meldingen.

De overgekwalificeerde Martin, die een Master-diploma Pyschologie, een Ph.D in Exercise Physiology en drie post-doctorates (spatial analysis, biostatistics en epidemiology) in haar bezit heeft, werd in januari door de Mariners bij de LA Lakers vandaan gekocht. Ze tekende een driejarig contract bij de Mariners, maar diende dus amper één jaar uit. Naar haar zeggen heeft de club haar een ontslagvergoeding van drie maanden geboden, om haar stilte af te kopen. De Mariners ontkennen overigens in alle toonaarden de beschuldigingen.


JAPAN SERIES 


In Japan spelen momenteel twee sterrenteams tegen elkaar. De MLB All-Stars, aangevoerd door Yadi Molina en jonge gezichten Juan Soto en kersverse NL Rookie of the Year Ronald Acuna Jr., staan op het moment van schrijven met 3-1 achter in een six-game serie. Duel 1 ging met 7-6 verloren, nadat Team Samurai Japan in de tweede helft van de negende inning drie runs scoorden voor een walk-off winst. Yuki Yanagita was de gevierde man; hij sloeg een two-run homerun tegen Kirby Yates.

Game 2 was ook een prooi voor de Japanners, die geen spaan heel hielden van Erasmo Ramirez en Brian Johnson. Het tweetal hoestte negen runs op, met opnieuw Yanagita als gevierde man aan Japanse kant. De DH ging 4-uit-4 met 4 RBI’s en de Japanners wonnen met 12-6.

De MLB All-Stars deden in Game 3 iets terug, met een 7-3 overwinning. Het catcherduo Molina/Realmuto zorgde voor homeruns en starter Scott Barlow hield de deur verder in het slot. Op moment van schrijven staan de twee ploegen voor de vierde keer tegenover elkaar.

Game 4 leverde opnieuw heartbreak op voor de MLB-ploeg. Opnieuw was Kirby Yates de gebeten hond. Met een 3-1 voorsprong gingen de ‘Amerikanen’ de eerste helft van de negende inning in, mede dankzij een homerun van Rhys Hoskins, maar twee singles, een sac bunt en een groundout leverden de Japanners vier runs op. Samurai Japan won het duel met 5-3 en staat nu

PREVIEW OP DE SERIES GEMIST? LUISTER HEM HIERONDER!


SHOHEI OHTANI EN RONALD ACUÑA JR ROOKIES OF THE YEAR


In een weinig verrassende ontwikkeling hebben Shohei Ohtani (Angels, AL) en Ronald Acuña Jr (Braves, NL) de Rookie of the Year Awards gewonnen.

In de National League liet Acuña Nationals-outfielder Juan Soto ruim achter zich. Acuña verkreeg 144 punten, Soto eindigde met 89 punten. Walker Buehler van de Dodgers werd derde met 28 punten. Brian Anderson (Marlins), Jack Flaherty (Cardinals), Harrison Bader (Cardinals), Yoshihisa Hirano (Diamondbacks) en Jeff McNeill (Mets) kregen ook stemmen.

In de American League was de overwinning vergelijkbaar afgetekend. Ohtani verkreeg 137 punten, gevolgd door Miguel Andujar van de Yankees (89 punten), Gleyber Torres (Yankees, 25 punten) en Joey Wendle (Rays, 17 punten). Daniel Palka (White Sox) en Ryan Yarbrough (Rays) kregen ook een stem.


JOE MAUER MET PENSIOEN


Minnesota Twins-legende Joe Mauer is officieel met pensioen gegaan. De catcher/eerstehonkman maakte zijn afscheid tijdens een persconferentie bekend. Dat Mauer zijn handschoen aan de wilgen zou gaan hangen, was al langere tijd duidelijk. Hij nam tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen al voor het laatst zijn opwachting achter de plaat.

Coverfoto: AP Photo 

Ook leuk om te lezen