Fantasy Factory: de lijst der lijsten

Door

fantasy factory

Als de dagen korter worden,  de blaadjes van de bomen dwarrelen en de meisjes hun festivalrokjes inruilen voor Uggs kan dat maar één ding betekenen: spelletjestijd is aangebroken. Kaarten in de kroeg, scrabbelen met je oma en natuurlijk fantasy basketball met je homeboys. De eerste twee moet je op eigen kracht winnen, maar bij fantasy basketball zijn er heel wat hulpmiddelen die je een zetje in de juiste richting geven.

Om je fantasy-league te winnen is een goede voorbereiding nodig. Deze week is het belangrijk zoveel mogelijk info te winnen over spelers en kritische vragen te stellen over de potentie van talenten, de impact van trades, blessuregevoeligheid et cetera. Aan de hand daarvan dien je zelf een lijst te maken met de beste fantasyspelers voor komend seizoen. Dus niet een lijst met de beste spelers. Of de leukste. Deze lijst is serieuzer, zakelijker en kouder dan Harvey Spector in de rechtzaal. Om de beste man even te quoten: “I don’t have dreams, I have goals.” En jou doel is je fantasyleague winnen, dus kom van die bank af en ga aan de slag! (je kan prima op de bank blijven zitten, maar je snapt het punt).

Deze lijst is belangrijker dan elk boodschappenlijstje, verlanglijstje of to-do lijstje. Dus maak deze met zorg en hou hem voor jezelf!  Want hoewel je natuurlijk supertrots bent op je verrichte werk, is het zeer af te raden deze te  delen met je vrienden, want voor je het weet overtuig je hem van het feit dat Kobe Bryant toch een top 20 speler is en daar gaat je beoogde sterspeler.

Waarom deel ik dan wel mijn lijst? Omdat ik jullie allemaal een kampioenschap toe wens! Love you guys!

Schermafbeelding 2014-10-17 om 15.12.18Schermafbeelding 2014-10-17 om 15.11.09

Kevin Durant is onbetwist de beste speler in fantasy, mits fit. Zijn blessure duwt hem wat terug op de ranglijst. ESPN rankt hem 48ste, maar dat is erg overdreven en ze lijken uit te gaan van een noodscenario. Ik denk dat hij slechts tien a vijftien duels moet missen en ik zou mijn tweede pick graag aan Durant willen besteden. Vooral als je een fantasyleague hebt met play-offs is Durant nog steeds een hoge pick waardig. Hou het nieuws rondom zijn gezondheid in de gaten, voordat je de draft begint.

Andre Drummond, DeAndre Jordan en Dwight Howard zijn allen fantastische spelers, die je een enorme voorsprong geven in rebounds, field goal percentage en blocks. Allen zijn echter verschrikkelijke draken vanaf de vrijeworplijn. Hou daar rekening mee en pas je strategie er mogelijk op aan. Je zou de categorie kunnen opgeven en proberen twee van deze spelers te draften. Als je gaat compenseren doe je er verstandig aan spelers James Harden, Damian Lillarden Kevin Martin te kiezen. Het wordt echter een moeilijk verhaal voor je team.

Chris Bosh is een beetje een wildcard dit seizoen. Zijn statistieken veranderden enorm in het tijdperk van de Big Three. In zijn laatste seizoen bij de Toronto Raptors scoorde hij 24 punten en greep hij bijna elf rebounds, terwijl hij vorig seizoen slechts 16,2 punten en nog geen zeven rebounds greep. Ik verwacht echter dat coach Eric Spoelstra hem nu heel effectief gaat gebruiken, waardoor de cijfers weer flink in de lift gaan. Bosh heeft sowieso veel waarde, doordat hij uitstekende percentages schiet en driepunters kan raken. Ik verwacht 20-8  met een block, steal en driepunter van de tweevoudig kampioen. Als je het veilig wilt spelen zijn LaMarcus Aldridge, Al Jefferson en Blake Griffin veiligere keuzes. 

Dwyane Wade, de andere ster in Miami, raad ik af om hoog te draften. Zijn blessuregevoeligheid is een te groot risico voor je team. Hetzelfde geldt zodoende voor Derrick Rose en Brook Lopez. Het verliezen van een hoog gedrafte speler kan funest zijn voor je titelkansen. Als jij denkt dat Rose helemaal fit is en blijft kan je het gokje wagen, maar het is op eigen risico. Andere spelers die in het verleden de stempel blessuregevoelig kregen, zoals Stephen Curry en Joakim Noah, hebben dat inmiddels afgeschud.

Deron Williams wordt elk jaar als  fitter dan ooit aangekondigd en daarbij in staat geacht zijn cijfers uit zijn Utah Jazz-tijd te herhalen. Ik heb de hoop op D-Will echter opgegeven en het is ook een te groot risico hem in vroeg te selecteren. De realiteit is dat Williams  een matige point guard is in fantasy. En in het echt.

Het draften van rookies is tricky. Van Jabari Parker worden direct grootste dingen verwacht in Milwaukee. Hij is NBA-ready, hoorden we vaak en veel gedurende de aanloop naar de NBA Draft van 2014. Ik geef hem het voordeel van de twijfel en geloof dat hij direct een waardevolle fantasy-speler kan zijn, maar een zekerheid is het niet. Hetzelfde geldt voor Andrew Wiggins, die in staat is een steal, een block en een driepunter te scoren. Ook Elfrid Payton lijkt direct te mogen gaan starten bij de Orlando Magic en Nerlens Noel lijkt een goede bron voor blocks. Marcus Smart, Julius Randle, Dante Exum zijn leuke spelers om je laatste pick aan te besteden, maar niet hoger.

Anthony Davis is klaar om een superster te worden. In potentie de beste fantasyspeler in de NBA.

Later deze week meer fantasy factory, zoals een beginnersguide en een hate/love lijstje.  Volgende week zal deze lijst een update krijgen. Heb je op- en aanmerkingen? Reageer vooral!

3 Reacties
 1. sven 8 jaar ago

  Organiseert Sportamerika een fantasy league?

  • Daan van Kooten 8 jaar ago

   Sven, er zal een league opgezet worden. Maandag of dinsdag volgt een artikel waarin staat hoe je kan aanmelden.

   Dat gezegd: welke opzet zouden jullie graag zien? 10 deelnemers of meer? Head2Head of Roto?

   Mijn voorkeur gaat uit naar 20 deelnemers H2H.

 2. Zrinko 8 jaar ago

  is er al meer bekend over een fantasy league Daan?
  20 deelnemers en H2H is zeker een interessant format.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen