Greg Popovich: ‘Kawhi Leonard wordt een ster’

Door

De start van het nieuwe NBA seizoen laat nog even op zich wachten. Daarom had coach Greg Popovich van de San Antonio Spurs ook alle tijd om wat vragen van de supporters te beantwoorden in de serie: Mailbag with Coach Pop. Een fan vraagt wat hij komend seizoen van Kawhi Leonard verwacht en waar hij staat over vijf jaar. “Hij wordt een sterspeler. Het gezicht van de San Antonio Spurs.”

Dat zijn teksten waar de 21-jarige forward mee kan thuiskomen. Wat maakt Leonard in Pop’s ogen dan zo goed? “Hij is een speciale speler, zowel aanvallend als verdedigend. Hij is als eerste in de gym te vinden en gaat als laatste weer naar huis. Alles wat je tegen hem zegt neemt hij op als een spons.”

Ruil met Indiana

Leonard werd in de NBA Draft gekozen door de Indiana Pacers, maar kon direct zijn koffers pakken richting San Antonio in een ruil met guard George Hill. Popovich had een duidelijk plan voor ogen met de talentvolle forward. Leonard moest rustig gebracht worden. Hij speelde in de eerste weken van het seizoen slechts 18 minuten van de bank en moest vooral werken aan zijn driepunters (7 uit 27 tot eind januari).

Naarmate het seizoen vorderde deed Popovich steeds vaker een beroep op de jongeling. Zo speelde Leonard in de maand februari bijna 30 minuten per wedstrijd en was hij daarin goed voor 11 punten, 6.5 rebounds en 1.7 steals. Plankenkoorts voor de postseason had Leonard allerminst. Hij noteerde gemiddeld 10 punten, 6.5 rebounds en 2 steals tegen de Los Angeles Clippers en 8.8 punten en 7.3 rebounds tegen de Thunder.

Je kon aan Leonard zien dat hij veel tijd had gestoken in het schieten van de driepunter. In de playoffs schoot hij 45 procent (18 uit 40). De Spurs gaan nog veel plezier aan hem beleven.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen