D in Defensie staat voor Dellavedova

Door

Sommige vinden het maar een smerig spelertje, maar Matthew Dellavedova is misschien wel de sleutel voor de Cavaliers om het zo felbegeerde eerste kampioenschap binnen te halen. Het team verloor in de eerste ronde van de play-offs al Kevin Love en in de eerste wedstrijd van de Finals zag de ploeg ook nog eens Kyrie Irving afhaken met een gebroken knieschijf. De toon was gezet, de Cleveland Cavaliers zouden de Finals niet naar hun hand kunnen zetten.

De eerste wedstrijd was met een goed spelende Irving spannend, maar de Cavaliers gaven het in de verlenging weg. De tweede wedstrijd moest wel daarom een overwinning worden voor de Golden State Warriors, maar plots was daar Matthew Dellavedova. Met negen punten, vijf rebounds, een assist en drie steals behaalde de point guard niet eens de meest overtuigende statistische gegevens. Erger nog zijn de zes keer balverlies en drie van zijn tien schoten die raak gingen. Waarom was deze speler dan zo belangrijk in de tweede wedstrijd?

Het antwoord heb je in de recap ook kunnen lezen. Nul van de acht schoten raak en vier keer balverlies. Dat waren de statistieken van de MVP tegen de Australische pitbull, Stephen Curry tegen Dellavedova. In de historie van de NBA spreken we over ‘slowing down’ van de belangrijkste speler. Van helemaal uitschakelen is geen sprake. Toch is het uitschakelen van de MVP datgene wat Dellavedova gedaan heeft. Curry schoot geen bal raak en kon geen stempel op de wedstrijd drukken. Mochten andere spelers opstaan en, de in de tweede wedstrijd met scherp schietende, Klay Thompson afstoppen, hebben de Cavaliers het lot in eigen handen. Het diepe Warriors team heeft, hoe diep de selectie ook is, zijn beide All-Stars nodig om het verschil te maken. Zeker in deze series.

Mocht de Australiër dit niveau volhouden en Stephen Curry zo aan banden leggen, is er meer dan alleen hoop op een titel, getuige het filmpje hieronder. Daar komt nog bij dat de volgende twee wedstrijden in Cleveland plaatsvinden en de Cavs dus kunnen genieten van het thuisvoordeel.

Dellavedova is een niet gekozen speler uit de NBA Draft van 2013. Hij heeft indruk gemaakt bij de Cavaliers in de Summer League en kreeg in september 2013 een contract voor twee jaar. Na de play-off is Delly een free-agent, maar zo als het er nu uit ziet, zullen de Cavaliers hem zonder twijfel een nieuw contract aanbieden. Met zijn vierentwintigjaar is Dellavedova ook zeker nog bruikbaar in de verre toekomst, een prima investering dus.

foto: Sportal en Getty Images

2 Reacties
  1. Wouter van der Zee 8 jaar ago

    Ik houd er wel van zo’n a-typische speler. Schijnt wel eens geweigerd te zijn bij het spelershotel omdat ze hem er niet uit vonden zien als basketballer. Overigens schoot hij twee hele belangrijke vrije worpen raak aan het einde van OT. En dat nadat hij een aanvallende rebound had gepakt. Technisch gezien niet de meest fraaie speler, maar wat een goede vechtlust.

  2. Jan 8 jaar ago

    Het is inderdaad een super bruikbare speler. Ik ben van mening dat elk team moet beschikken over een vergelijkbare speler. Hij speelt niet mooi, maar het is wel wat teams vaak nodig hebben en zeker in de play-off.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen