MVP 2011-2012 (5): Kevin Love toekomstige MVP?

Door

Op deze plek bespreken we elke woensdag de top-10 van spelers die in de race zijn voor de Maurice Podoloff Trophy, kortweg de MVP-award.

Kevin Love is een uitzonderlijke speler. Dat is niets nieuws, de meeste basketballvolgers weten dat al een tijdje. Maar kom op, de man is 2.08 meter, dus je verwacht iemand die op zijn minst een beetje kan rebounden. Maar wat heet, hij meet zich met de besten op dit vlak en heeft bijna hetzelfde reboundgemiddelde als Dwight Howard. Maar dit gecombineerd met bijna 25 punten per duel (career-high), waarvan bijna 5 punten vanaf de driepuntslijn. Ruim 2 meter en dan gewoon ruim 4 driepunters per wedstrijd schieten en 35 procent raken? En de 3-point shoot-out winnen tijdens het All-Star Weekend? Dat is indrukwekkend.

Vorig jaar speelde Love ook al sterk, maar had toen te maken met een team dat niet goed genoeg was. Dit seizoen ligt dat compleet anders. Derrick Williams is toegevoegd in de draft en de Spaanse rookie-sensatie Ricky Rubio dirigeert het team vanaf de point. En Love blijft maar double-doubles scoren. En het grootste verschil is misschien wel de komst van topcoach Rick Adelman, waarmee Love en co nu zomaar op een winstpercentage van boven de 50 procent staan. Love´s statistieken zijn uitzonderlijk. MVP-waardig? Zeker. Het enige wat nog ontbreekt is een team dat meespeelt in de top van de Western Conference.

Verder niet geheel onbelangrijk: deze week is er een nieuwe nummer één in de race. Het zal niet als een verrassing komen dat Kevin Durant de eerste plaats van James heeft overgenomen. Als blijk van waardering voor het behalen van zijn eerste MVP-award. Maar aangezien de Maurice Podoloff Trophy wordt uitgereikt op basis van prestaties in het reguliere seizoen kan Durant hier niet langer dan één week op teren. Het zal moeten blijken hoe lang hij de toppositie kan verdedigen tegen een op het oog ongenaakbare James.

1. (2) Kevin Durant | Oklahoma City Thunder, 27-7

Na afgelopen All-Star Weekend leek het niet mogelijk om James nog langer op nummer één te laten staan. Durant was ijzersterk tijdens de All-Star Game, voornamelijk in de eerste drie kwarts. In de laatste periode scoorde hij slechts 2 punten. Maar dankzij de zege van West All-Stars, mocht hij vanwege zijn 36 punten toch de MVP-award ophalen. Hulde voor de 23-jarige leider van Oklahoma City Thunder. Bij deze beloond met de toppositie in de race. Statistieken van Durant in de afgelopen week: P 30.5 R 6.5 A 6.

2. (1) LeBron James | Miami Heat, 27-7

Het hele seizoen krijgt James, terecht, alle lof over zijn dominante en efficiënte spel. Maar tegelijkertijd roepen alle kenners dat dit allemaal leuk en aardig is, maar dat hij het moet laten zien in de playoffs. En dan met name in de NBA-finale, en nog specifieker: in het vierde kwart als het er echt op aan komt.. Pas dan wordt hij echt serieus genomen. En wat gebeurt er tijdens de All-Star Game? Na twee goede plays (bal naar Wade, die niet kan vangen en bal naar Deron Williams die driepunter mist) passt hij de bal op het beslissende moment zo in de handen van Blake Griffin. Nederlaag East en geen MVP-award voor James. Statistieken van James in de afgelopen week: P 20 R 9 A 8.

3. (4) Derrick Rose | Chicago Bulls,  28-8

Sinds de terugkeer van Rose zijn de Bulls nog ongeslagen. Na de break van afgelopen weekend was Rose tegen de Hornets met 32 punten heel belangrijk in een onverwacht lastig duel. Niet te stoppen, als vanouds. Het meest positieve nieuws is wellicht dat de regerend MVP zegt geen last meer te hebben van zijn rug. Klaar voor de beslissende fase van het seizoen. Statistieken van Rose in de afgelopen week: P 24 R 2 A 8.

4. (3) Dwight Howard | Orlando Magic, 22-13

Prestaties tijdens de All-Star Game zijn niet beslissend, maar wegen wel mee in de race. Niet zo sterk als het spel tijdens de competitie, maar toch. En Howard leverde met 9 punten een wanprestatie tijdens het duel afgelopen weekend. Voor eigen publiek was hij nauwelijks gemotiveerd en het verleidde James zelfs tot de opmerking dat hij Howard nog nooit zo passief had gezien in een vierde kwart. Het wordt hoog tijd dat daar in Orlando een beslissing wordt genomen over de toekomst van Superman, want de huidige situatie is voor niemand goed. Statistieken van Howard in de afgelopen week: P 16 R 14.5 A 3.5.

5. (7) Tony Parker | San Antonio Spurs, 24-10

De Spurs worden altijd als een oud team neergezet. Nu zijn ze dat ook, met onder anderen de dertigers Duncan en Ginobili. Maar Parker is, ondanks zijn staat van dienst, nog maar 29. HIj kan nog wel even mee en dat laat hij elke wedstrijd weer zien bij San Antonio, dat mede dankzij zijn goede spel twaalf van de laatste dertien duels won. Hij bepaalt het ritme van het spel bij de Spurs en als hij niet meedoet, zoals tegen Portland vorige week, dan gaat het op zeker mis. Statistieken van Parker in de afgelopen week: P 16 R 1 A 12.

6. (5) Chris Paul | Los Angeles Clippers,  20-12

Paul was goed voor 27 punten, 6 assists en 4 rebounds, maar in eigen huis moesten de Clippers hun meerdere erkennen in Minnesota Timberwolves. Een opvallende nederlaag waar zowel Paul als collega-sterspeler Blake Griffin (30 punten) weinig aan konden doen. Het teamspel was gewoonweg niet goed genoeg. De bijdrage van Chauncey Billups leek misschien niet altijd even groot, maar sinds de blessure van Mr. Big Shot verloren de Clips vijf van de tien duels. Het is aan Paul om naast scoren en passen ook de leiding te nemen op het veld, offensief, maar ook zeker defensief. Statistieken van Paul in de afgelopen week: P 31.5 R 2.5 A 7.5.

7. (6) Kobe Bryant | Los Angeles Lakers, 20-14

Kobe Bryant rijgt de records dit seizoen aan elkaar. Na te zijn toegetreden tot de top vijf topscorers aller tijden, was het nu tijd om in zijn dertiende deelname Michael Jordan als meest scorende speler in de All-Star Game af te lossen. Bryant is 33 jaar, maar kan nog wel even mee. De vraag is of hij nog van kampioensniveau is. Bryant lijkt nog wel genoeg energie te hebben, maar of hij de leiderscapaciteiten heeft om de rest van de Lakers mee te krijgen zal moeten blijken. Hij hield zich overigens wel opvallend in na de fout van Dwyane Wade die hem een hersenschudding en een gebroken neus bezorgde. Statistieken van Bryant in de afgelopen week: P 19.5 R 5.5 A 3.5.

8. (9) Kevin Love | Minnesota Timberwolves, 18-17

Love heeft de Timberwolves dan eindelijk op een winstpercentage boven de vijftig procent. Maar aan de 18e zege kon hij niet veel bijdragen vanwege een blessure aan zijn rib. Hij verliet het veld het derde kwart en kwam niet meer terug in het duel. Volgens coach Adelman is het niet ernstig. Laten we het hopen, want zonder Love wordt de toch al niet grote kans van Minnesota op de playoffs zo goed als zeker gereduceerd tot nul. Statistieken van Love in de afgelopen week: P 10 R 8.5 8 A 2.5.

9. (8) Dirk Nowitzki | Dallas Mavericks, 21-14

Geen beste week voor de Mavs. Verliezen van de Lakers kan, maar dan thuis onderuit tegen New Jersey Nets? Nowitzki heeft zijn 20-10 ritme weer te pakken. Toch lijkt het erop dat het bij de Duitser allemaal een tikkie minder scherp is. Niet onbegrijpelijk na de titel van afgelopen jaar, maar het komt zijn prestaties, en die van de Mavs, niet ten goede. Statistieken van Nowitzki in de afgelopen week: P 24.5 R 11 A 1.5.

10. (NR) Danny Granger | Indiana Pacers 22-12

De Pacers hebben het op vier na beste resultaat in de league en zijn de best of the rest in de Eastern Conference, achter Miami en Chicago. Dat verdient enige erkenning. De ploeg van Frank Vogel is een hecht team, zonder echte vedetten. Maar Granger is een van de belangrijkste spelers bij Indiana. Hij heeft niet zijn beste seizoen en scoort niet zoveel als twee, drie jaar geleden. Maar met ruim 18 punten is hij topscorer voor zijn team en zijn 25 punten waren de aanzet tot de eenvoudige zege op Golden State Warriors.  Statistieken van Granger in de afgelopen week: P 18.5 R 3.5 A 1.5.

Uit de lijst: Jeremy Lin (New York Knicks)

Ook leuk om te lezen