Cavaliers overleven comeback Warriors, komen op 2-1

Nog twee overwinningen te gaan voor LeBron James en de Cleveland Cavaliers. Na het stelen van een wedstrijd in Oakland wonnen de mannen van David Blatt dinsdagavond (plaatselijke tijd) thuis opnieuw. Tussenstand in de NBA Finals: 2-1. Grote man was opnieuw LeBron James, maar hij kreeg voldoende hulp van zijn medespelers, waaronder Matthew Dellavedova. Klein lichtpuntje voor Golden State was het ontbranden van Stephen Curry. Na een opnieuw matige eerste helft met slechts drie punten scoorde hij er 24 in de tweede helft.

Het verhaal van de wedstrijd was vergelijkbaar met die van de wedstrijden in Oakland. Cleveland speelde een verstikkende defense en vertrouwde aanvallend nagenoeg volledig op LeBron James. En namen de Cavaliers in Oakland al twee keer een voorsprong, ditmaal kwam deze zelfs tegen het einde van het derde kwart op 20 punten uit. Curry, continu achternagezeten door de kleine Matthew Dellavedova, kwam er lang opnieuw niet aan te pas. De MVP had zelfs aanvallend nog een paar keer het nakijken tegen de kleine Australiër.

Met een voorsprong van 17 punten gingen de Cavaliers het vierde kwart in en op dat moment begon het eindelijk te draaien bij de Warriors. Cleveland begon verdedigend fouten te maken en de voorsprong smolt als sneeuw voor de zon. Belangrijk hierin was het inbrengen van David Lee (tien punten, twee assists), die nog maar amper minuten gemaakt heeft deze play-offs. De verdedigend labiele speler brengt aanvallend een flinke punch, niet alleen door zijn scorende, maar ook zijn passende kwaliteiten.

Zo kwam het dat met nog een kleine zes minuten te gaan de voorsprong van de Cavaliers was geslonken tot slechts drie punten. Een prachtige alley-oop van LeBron James over Klay Thompson bracht de score echter weer tot vijf, maar ook dit bleek nog niet genoeg.

In de laatste anderhalve minuut speelden de Cavs het zeer slordig uit en er waren hustle-plays van LeBron James en Matthew Dellavedova voor nodig om de wedstrijd binnen te slepen.

Daarmee kwam de eindstand op 91-96 in het voordeel van de Cavaliers en zo komen zij op een voor velen onverwachte 2-1 voorsprong in de NBA Finals. James pakte opnieuw bijna een triple-double met 40 punten, 12 rebounds en 8 assists. Dellavedova voor 20 punten en 4 assists en 5 rebounds. Steph Curry kwam dankzij een sterke tweede helft op 27 punten, waaronder een aantal zeer moeilijke driepunters.

En dat is het lichtpuntje voor Steve Kerr, de coach van Golden State. Curry wist bij vlagen eindelijk Dellavedova van zich af te schudden en tot scoren te komen. Daarnaast heeft hij gezien hoe David Lee voor extra aanvalskracht kan scoren zonder dat dit direct hoeft te leiden tot extra scores aan de andere kant.

Cleveland staat verrassend op 2-1, maar deze series is ver van over. In de nacht van donderdag op vrijdag mogen de Warriors op herhaling in Cleveland en met een Curry op dreef is opnieuw alles mogelijk. Volg in de tussentijd SportAmerika voor analyses, opinie en discussieer zelf ook mee in de comments!

7 Reacties
  1. Wouter van der Zee 9 jaar ago

Curry speelde het grootste gedeelte van de wedstrijd MVP-onwaardig. Liep chagerijnig en al hoofdschuddend heen en weer op het veld. Nu het een keer wat moeillijker gaat moet hij laten zien wat ie waard is. In het derde en vierde kwart ging het al wat beter. Dit zijn stuk voor stuk vecht wedstrijden en tot nog toe kunnen de Cavaliers dat beter. Het is niet altijd even mooi. Ik ben de iso plays van LeBron nu ook al wel een beetje zat. Maar de Cavs winnen op karakter en daar kunnen de Warriors nog wat van leren.

2. Martijn Scheeve 9 jaar ago

Lijkt wel of de Warriors de spanning niet aankunnen. Barnes, Iggy, Green, Bogut spelen stuk voor stuk ver ondermaats. Score geeft absoluut een vertekend beeld, iedereen die de wedstrijd heeft gezien kan wel concluderen dat dit eigenlijk veel ruimer en eerder beslist had kunnen worden. Curry schoot in de tweede helft nog een stuk of drie onmogelijke drie punters raak, waardoor de uitslag het daadwerkelijke spelbeeld geen recht doet.

Curry liep inderdaad de hele wedstrijd verontwaardigd rond, speelde af en toe ronduit nonchalant en had ook een paar slordige fouls. Het lijkt alsof Curry en de Warriors ook enorm moeten wennen aan het negatieve, felle en emotionele Cavaliers publiek. Cleveland stond natuurlijk jaren te boek als armste ‘grote’ stad van Amerika. Sport is voor veel mensen hun enige uitlaatklep. Warriors, met name de jongelingen, leken dan ook aangetast in hun spel door het enorme rumoer. Het is dan ook wat anders dan spelen in de Oracle arena waar vooral mensen een feestje komen bouwen en de sfeer altijd goed is.

3. Sander 9 jaar ago

Detroit is toch al jarenlang de armste stad van de vs? En Aan het eind van een wedstrijd staat altijd de terechte score op het bord. Wat als verhalen tellen gewoon niet.

4. Martijn Scheeve 9 jaar ago

Overigens ben ik het niet helemaal met je eens. Stel dat Golden State de tweede wedstrijd had gewonnen. De refs misten onwijs veel calls en hebben absoluut het scoreverloop beïnvloed. De meeste kijkers zouden het er dan wel over eens zijn dat het een onterechte overwinning zou zijn voor de Warriors. (hier een leuk filmpje waarin de controversiële beslissingen worden behandeld: https://www.youtube.com/watch?v=jwzSJDNDn3s)

Ik zei trouwens dat de score een vertekend beeld geeft. De wedstrijd was niet zo close als de score doet vermoeden. Grappig genoeg maakten de refs bijna weer een fatale fout. (De play waarbij Klay Thompson out of bounds stond, dit werd in eerste instantie als possesion voor de Warriors gecalld) Gelukkig hebben ze deze play wél gereviewd.

Al met al vind ik het een boeiende series, waarin overigens niet heel goed wordt gebasketbald. De Cavaliers maken er een langzame en harde wedstrijd van. Het is bewonderenswaardig dat ze de Warriors onder de 100 punten houden. Het is nog lang niet over, maar de Warrior hebben absoluut meer productie nodig van met name hun bigs en sommige roleplayers.

H. Barnes 0-8
    D. Green 2-10

Dat mag natuurlijk niet.

• Sander 9 jaar ago

Ik snapte wel wat je bedoelde hoor. Heb de wedstrijden ook gezien. Alleen ik bedoel het zo: je wint of verliest een wedstrijd niet door een dubieuze call of een gemiste layup. Want daartegenover staan weer die miraculeuze driepunter of toevallig balvoordeel door de ref. als je alles bij elkaar optelt, streept het mooi weg. Ook als de Warriors wedstrijd 2 hadden gewonnen.

Je schijft: de score is vertekend, die van afgelopen nacht. Warme je aangeeft dat de Cavs met meer hadden moeten winnen. Is dat zo? Dat 4e kwart kan idd zo zijn dat de Cavs het laten vieren OF de Warriors waren gewoon niet meer in toom te houden. Cavs gaven het gedeeltelijk zelf weg en Curry kwam eindelijk los.

Er is in deze discussie overigens geen goed of fout. Just dare to agree to disagree! 😉

5. Jelle Grunstra 9 jaar ago

Vergeet niet dat de Warriors in de serie tegen de Grizzlies ook met 2-1 achterkwamen. De Cavaliers spelen net zoals de Grizzlies ‘bully ball’ en erg fysiek. Toch wisten de Warriors hier een remedie voor te vinden (ja het uitvallen van Tony Allen had door invloed op, maar niet genoeg naar mijn mening).

De verdediging is het probleem niet bij de Warriors. Het is vooral aanvallend te slordig en zoals nu wel blijkt is een finale niet winnen door te vertrouwen op het jumpshot. Daarom is het laten spelen van David Lee een goede zet van coach Kerr. Verdedigend lever je iets in maar vooral qua inside scoring hebben de Warriors er een sterk wapen bij.

Ik ben benieuwd naar wedstrijd 4. Een absoluut ‘moetje’ voor de Warriors.

6. Kuups 9 jaar ago

Good old James Jones! Een 4pt play en een waanzinnige 3 aan het eind van de 1e helft, wow. Moet eigenlijk niet gekker worden; als Dellavedova ook al 20 punten gaat maken.. Curry speelde, zeker in de eerste helft, MVP onwaardig, maar als die andere splashbrother (ook Green en Barnes) het laten afweten is er geen beginnen aan.
    En LeBron, hij moest in deze game met een deegroller tegen kramp worden behandeld en Delly zelfs met krampaanvallen naar het ziekenhuis geweest. Hoe lang gaat dat nog goed? Hoe langer de series gaan duren, hoe minder kans de Cavs gaan maken lijkt het.