NBA Draft: steals en beste undrafted spelers

Door

2014 NBA Draft

De NBA Draft 2014 zit erop. Andrew Wiggins werd als eerste gekozen door de Cleveland Cavaliers, Jabari Parker als tweede door de Milwaukee Bucks en Joel Embiid als derde door de Philadelphia 76′ers. De winners, losers en draft grades gaven we al. Maar wie zijn nu eigenlijk de grootste steals van de draft? Sport Amerika lijst ze voor je op én geeft aan wie de beste undrafted spelers zijn.

DRAFT STEALS

1. K.J. McDaniels (Sixers, pick 32)
De Philadelphia 76’ers selecteerden in de eerste ronde twee spelers (Joel Embiid en Dario Saric) die volgend seizoen waarschijnlijk niet zullen spelen. Vroeg in de tweede ronde kozen ze echter voor een superatletische wing met enorme defensieve kwaliteiten en een degelijk offensief potentieel. Denk bij McDaniels aan Andre Iguodala zonder de assists. Defensief is deze jongen gewoon subliem en de tweede ronde is dan ook veel te laag voor McDaniels. Offensief is hij een constante jumper verwijderd van minstens gemiddeld vijftien punten.

2. Kyle Anderson (Spurs, pick 30)
Hoe de San Antonio Spurs het blijven doen, is een raadsel. Toch zijn de kersverse kampioenen er weer in geslaagd om met een lage pick een erg degelijke speler te draften. Kyle Anderson is namelijk een vrij unieke speler. Hij is een point guard in het lichaam van een forward (6’9″, 230lbs). Zijn spelinzicht is verfijnd, rebounds pakt hij als de beste en ook scoren lukt steeds beter. Anderson is perfect voor het systeem dat de Spurs spelen, letterlijk perfect. Denk bij hem aan Jalen Rose of in het Spurs’ systeem aan Boris Diaw.

3. Jusuf Nurkic (Nuggets, pick 16)
Sommige analisten zijn wild van Jusuf Nurkic, andere hebben dan weer grote vragen bij hem. Voor de Denver Nuggets komt het er echter op neer dat ze een enorm talent in huis hebben gehaald, een talent dat eigenlijk een paar picks eerder had moeten gaan. Nurkic is een fysiek monster met een ongekend potentieel. Als Nurkic in ‘het koppeke’ wat volwassener wordt, is er geen houden aan onder de basket. Een betere versie van Nikola Pekovic als vergelijking is hier op zijn plaats.

4. Rodney Hood (Jazz, pick 23)
De Memphis Grizzlies lieten een unieke kans schieten om eindelijk eens een degelijke schutter op de wing te halen en dus waren de Utah Jazz snel om Rodney Hood te selecteren. Hood leek lang in de zone tussen pick 12 en 20 te gaan maar moest dus iets langer wachten. Voor een man die zowat alles weg heeft van Rashard Lewis is dat toch wel wat laag. Maar Lewis werd in 1998 zelfs pas als 32e gekozen, en wat voor een carrière heeft die gehad. Hood brengt een veelzijdig offensief spel naar Utah, wat ze daar kunnen gebruiken.

5. Cleanthony Early (Knicks, pick 34)
Wacht even, de New York Knickerbockers die twee jaar na elkaar goed draften? Has the world gone mad? Daar lijkt het een beetje op! Met de vierde pick in de tweede ronde haalden de Knicks namelijk Cleanthony Early in huis. Early is geen supertalent maar wel gewoon een goede basketbalspeler. Hij brengt een cultuur van winnen met zich mee en nothing but scoring. Deze jongen kan scoren, punt aan de lijn, en dat hebben de Knickerbockers nu eenmaal nodig. De second unit met Early en Tim Hardaway Jr. wordt genieten!

Eervolle vermeldingen: Jerami Grant (Sixers, pick 39), Walter Tavares (Hawks, pick 43) en Jordan Clarkson (Lakers, pick 46).

BESTE UNDRAFTED

1. Bryce Cotton (Providence)
Bryce Cotton won met Providence in 2013 de conference scoring titel in de lastige Big East en kroonde zich in 2014 tot MVP van het Big East Tournament. Toch hoorde de point guard zijn naam niet tijdens de NBA draft. Daar gaan teams nog spijt van krijgen. Cotton is een echte competitor die tijdens de Summer League zal laten zien dat hij zijn plek waard is in de NBA.

2. Khem Birch (UNLV)
Ooit werd Khem Birch gezien als een geweldig groot talent. Na een mislukte start bij Pittsburgh haalde de power forward zijn beste niveau bij UNLV. Birch werd twee keer verkozen tot Defensive Player of the Year in zijn conference en heeft alles in huis om een blockmachine te worden als hij een kans krijgt in de NBA.

3. Melvin Ejim (Iowa State)
Tijdens het afgelopen college seizoen scoorde Melvin Ejim liefst 48 punten voor de Iowa State Cyclones. Hij pakte toen ook vlotjes achttien rebounds. Ejim is echter een forward in het lichaam van een guard. Dat mag tegenwoordig echter geen probleem zijn. Denk maar aan Dejuan Blair. Als Ejim toont dat hij zijn shots kan maken en verdedigend enigszins mee kan, geraakt hij mogelijk toch in de NBA.

4. Jahii Carson (Arizona State)
Een snelle en atletische point guard, wie kan dat nu niet gebruiken? Dat moet ook Jahii Carson gedacht hebben. De ex-speler van Arizona State kan zowat uit de gym springen als hij wil. Toch wilde geen enkel team een pick voor hem gebruiken. Carson is namelijk klein voor de NBA, zelfs als point guard. Maar deze jongen barst van de motivatie dus Summer League, kijk uit!

5. James Michael McAdoo (North Carolina)
Er was een tijd dat James Michael McAdoo de beste high school basketbalspeler in de Verenigde Staten was. Enkele jaren later werd hij zelfs niet gedraft. Maar talent vergaat niet, zo ook niet bij JMM. Als de forward tijdens de Summer League toont dat hij constant kan bijdragen aan een team zit er mogelijk een kans in de NBA in voor McAdoo.

Eervolle vermeldingen: C.J. Fair (Syracuse), Sean Kilpatrick (Cincinnati) en DeAndre Kane (Iowa State).

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen