Fans willen geen Redskins-shirt meer

Door

Dallas Cowboys v Washington Redskins
De oplaaiende discussie over de naam begint de Washington Redskins nu echt geld te kosten. In het afgelopen kwartaal daalden de merchandise-inkomsten met 35 procent, terwijl die in de hele NFL juist met 3 procent stegen. De club maakt zich voorlopig zelf nog geen zorgen. “Helaas zijn de prestaties op het veld een belangrijke factor in de verkopen en een record van 3-13 helpt de verkopen niet”, aldus een woordvoerder van de Redskins.

De andere slechte teams hebben geen last van een dergelijke omzetdaling, dus het lijkt logischer dat de Redskins de gevolgen merken van de discussie over hun naam. Native Americans vinden de naam al jaren racistisch en ze hebben de afgelopen maanden veel bijval gekregen. Sportcommentatoren en kranten hebben aangegeven komend seizoen de naam niet te gebruiken en de druk om de naam te veranderen wordt steeds groter.

De club en de trouwe fans zijn echter fel tegen een verandering van de naam die de club al sinds 1933 heeft. Het team zegt dat Redskins verwijst naar de rode verf die de indianen op hun gezicht smeerden en dat de naam dus een ode aan de oorspronkelijke bewoners van het land is. Het Amerikaanse patentbureau is het niet eens met deze lezing en heeft afgelopen zomer zes patenten op de naam Redskins ingetrokken.

Uit enquêtes blijkt dat ongeveer 70 procent van de Amerikaanse bevolking vindt dat de Redskins de naam niet hoeven te veranderen. Maar tijdens deze discussie durven fans toch geen kleding van het team te kopen. “Mensen denken nog wel een keer goed na voor ze een t-shirt kopen met een logo of naam er op die als racistisch wordt gezien”, aldus een analist van SportsSourceOne, het bedrijf dat de omzetcijfers onderzocht. Aangezien de omzetcijfers door alle clubs gedeeld worden zal de druk op de Redskins nog groter worden om een andere naam te kiezen. Want de strijd gaat nu ook de andere teams geld kosten.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Johan Brinkel 7 jaar ago

    En zo heeft Amerika zijn eigen zwartepieten discussie. Ben benieuwd of de VN hier ook over zal rapporteren…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen