Duke vecht zich langs Wisconsin naar NCAA-titel

duke

De Duke Blue Devils hebben zich voor de vijfde keer gekroond tot NCAA-kampioen. Het team van Mike Krzyzewski versloeg in de finale van March Madness de Wisconsin Badgers met 68-63, na een late comeback.

Voor de rust ging het lange tijd gelijk op tussen beide teams. Tot de Badgers vier minuten niet konden scoren. Duke nam een 23-17 voorsprong en leek Frank Kaminsky onder controle te kunnen houden. Toen werd ‘The Tank’ echter wakker. Hij dwong een three point play af, waarbij Jahlil Okafor tegen zijn tweede fout aanliep. Wisconsin scoorde zeven punten in iets meer dan één minuut tijd en dichtte de kloof. Bij de rust was de stand 31-31, waarmee voor het eerst sinds 1988 de finale van het NCAA Tournament met een gelijke stand de rust in ging.

Na de rust leek Wisconsin de wedstrijd in handen te nemen. Kaminsky maakte er met een basket 48-39 van, met nog iets meer dan dertien minuten te spelen. Boeken toe voor de jonge Blue Devils? Nee, integendeel! De eerstejaars van Duke (Okafor, Justise Winslow, Tyus Jones én Grayson Allen) verzorgden de show. Ze scoorden alle 37 punten voor de Blue Devils na de rust.

Jones gaf Duke bij 56-58 de leiding met een heerlijke driepunter:

Daarna keek Duke niet meer achterom naar de Badgers. Okafor maakte een basket plus een fout tegen Kaminsky, die alles in zijn macht deed om zijn tegenstander af te stoppen. Okafor speelde daarna sterke defense op Kaminsky, die nauwelijks nog een clean look kreeg om te scoren. Duke bouwde een voorsprong uit, maar March Madness had toch nog wat controverse over. Met 1:24 op de klok vochten Winslow en Bronson Koenig voor een rebound. De bal ging buiten maar de vraag was: via wie? De scheidsrechters besloten de bal aan Duke te geven…

Duke maakte daarna een driepunter en pakte met een 68-63 zege zijn vijfde titel, allemaal onder Mike Krzyzewski. Okafor werd slachtoffer van een echte vleeshoop, het teken dat hij aanzien wordt als de leider van dit kampioenenteam. De center eindigde de wedstrijd wel met slechts tien punten en drie rebounds. Jones scoorde 23 punten en werd verkozen tot Most Outstanding Player. Winslow tekende voor elf punten en negen rebounds, Allen voor zestien punten. Kaminsky leidde de Badgers met 21 punten, Sam Dekker scoorde er twaalf.

Coach K wilde zijn titel vooral delen met zijn familie:

Verslaggever zijn na de NCAA-finale, het is niet makkelijk:

Tot slot, dit is de eindstand van de voorspellingenwedstrijd onder onze redacteuren: