Draft Sleepers: P.J. Hairston

Door

Het is voor teams niet makkelijk om elk talent naar waarde te schatten. In elke NBA Draft zijn er daarom spelers die ondergewaardeerd worden, te laat hun naam horen en het toch maken in de NBA. Deze spelers zijn beter bekend als de draft sleepers. Bij Sport Amerika kijken we daarom heel de maand juni vooruit naar de draft op 26 juni in Brooklyn. Vandaag: P.J. Hairston.

P.J. Hairston is een geval apart in de aankomende NBA Draft. In 2012 was hij nog de topscorer van de North Carolina Tar Heels en leek hij een veelbelovend 2013 tegemoet te gaan. Maar het liep allemaal heel anders: Hairston kwam in de problemen nadat hij meerdere keren was opgepakt voor te hard rijden en rijden zonder rijbewijs. Vervolgens kwam naar buiten dat hij luxe auto’s kreeg van een lokale crimineel genaamd Haydn Thomas. Volgens de NCAA was er keihard bewijs dat Hairston voor zijn tijd bij North Carolina niet bevriend was met Thomas en dat hij strikt gezien de auto’s dus kreeg als beloning voor het spelen bij de Tar Heels, en dat is ter strengste verboden in de college sports.

Het gevolg was dat Hairston in 2013 nooit zou uitkomen voor North Carolina, hij moest vertrekken en om toch aan basketballen toe te komen vond hij onderdak in de NBA D-League bij de Texas Legends. Even leek Hairston de zoveelste college speler te worden die door domme fratsen zijn carrière weggooide, maar bij de Legends bleef hij op het rechte pad en was hij wekelijks één van de uitblinkers. In slechts zijn tweede wedstrijd scoorde hij al 40 punten tegen Rio Grande en en één week later was hij zelfs goed voor 45 punten tegen Reno. Gemiddeld kwam hij in 26 wedstrijden tot 21.8 punten en deze aanvallende productie heeft van Hairston ineens een hele interessante speler gemaakt die klaar lijkt te zijn voor de NBA.

Hairston is met zijn 1,98 en 104 kilo een grote jongen en mede daarom zijn NBA-scouts gecharmeerd van hem. Hij is groot, sterk en heeft met zijn ervaring in de D-League tegen spelers gespeeld die over het algemeen groter en sterker zijn dan college spelers. Daarnaast is hij aanvallend heel gevaarlijk. Zijn gemiddelde in de D-League laat zien dat hij geen moeite heeft met de aanpassing en wie de beelden terugkijkt ziet dat hij op allerlei manieren schoten kan maken. Daarbij komt ook nog eens dat hij heel sterk is in het maken van vrije worpen en gemiddeld 88% van zijn vrije worpen maakte in de D-League. Tot slot gebruikt hij zijn forse lichaam ook goed door de basket aan te vallen en is hij tegelijkertijd atletisch genoeg om van tijd tot tijd een schot te blocken.

Maar zoals met elke speler zijn er ook bij Hairston enkele vraagtekens. Allereerst is er het verleden dat voor enkele teams een afknapper kan zijn, het feit dat Hairston er geen probleem in zag om zich te associëren met een crimineel roept vragen op. Maar ook op het veld zijn er enkele facetten die de 21-jarige ex-Tar Heel nog niet helemaal beheerst. Zo zijn er ook vragen rondom zijn mogelijkheden om goed samen te spelen. Hoewel zijn rol bij de Texas Legends hem vaak dwong om veel te schieten, was hij de slechtste shooting guard in de D-League als het op het geven van assists aan kwam. Hij lijkt soms basketbalintelligentie te kort te komen en bijna driekwart van zijn schotpogingen bestaat uit direct genomen jumpshots.

Het is dus maar de vraag welk team het aandurft om ondanks de problemen uit het verleden de gok te wagen. Een team dat ervoor kan zorgen dat Hairston volledig voor zijn sport leeft kan weleens een hele nuttige speler in huis halen die vanaf de bank voor energie kan zorgen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen