‘SuperClassico’ toneel voor legende in wording

Door

Vancouver Whitecaps v Los Angeles Galaxy

Los Angeles Galaxy-speler Landon Donovan beleefde tijdens zijn laatste SuperClassico een bijzondere avond. De all-time topscorer van het Amerikaanse nationale elftal kreeg ter ere van zijn naderende afscheid bijzondere cadeaus van rivaal Chivas USA en is, zeker na zijn twee assists in het met 3-0 gewonnen duel, hard op weg om een legende te worden.

Overstapje
De speler van LA Galaxy stond zondagavond aan de basis van de twee doelpunten van Gyasi Zardes, waarvan de tweede één om in te lijsten was. Donovan maakte bij een 2-0 stand een fraai overstapje en combineerde snel met Robbie Keane. Het breed leggen op Zardes was vervolgens een koud kunstje, evenals het intikken: 3-0.

Lob
Invaller Robbie Keane had even daarvoor zelf al met een prachtige lob voor het tweede LA Galaxy-doelpunt gezorgd, nadat Donovan in de eerste helft Zardes al had bediend voor de openingstreffer. De nummer twee van de Western Conference had zichtbaar geen enkele moeite met de hekkensluiter en blijft zodoende in het spoor van koploper Seattle Sounders FC.

“One more year”
Donovan werd uiteindelijk met nog acht minuten op de klok naar de kant gehaald, onder luid gejuich van de aanwezige toeschouwers in het StubHub Center in Carson. “One more year, one more year”, zo werd door de supporters van Galaxy gescandeerd.

Het was een bijzondere avond voor de houder van meerdere records, want voorafgaand aan het duel werd hij door tegenstander Chivas USA in het zonnetje gezet vanwege zijn naderende afscheid als voetballer. Uit handen van oud-teamgenoot Carlos Bocanegra ontving Donovan een surf- en longboard.

Bitterzoet
Op 7 augustus maakte de legende in wording bekend dat hij na het huidige seizoen stopt als voetballer. Het wordt een bitterzoet einde, want hij had zo vurig gehoopt nog op een wereldkampioenschap actief te zijn. Bondscoach Jurgen Klinsmann riep hem afgelopen zomer niet op voor het WK in Brazilië.

Hoewel Donovan zijn carrière begon bij Bayer Leverkussen in Duitsland, is hij tijdens zijn loopbaan hét gezicht geworden van de MLS. In veertien seizoen op het hoogste niveau in Amerika is hij nu hard op weg een legende te worden.

Mijlpaal
Nog zes assists heeft Donovan nodig en dan heeft hij het all-time record van meeste assists in de Major League Soccer in handen. Niet de eerste mijlpaal voor de 136-voudig international, want hij is ook al de all-time topscorer van de MLS én het nationale voetbalteam.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen