Donald Duck ‘verantwoordelijk’ voor komst Kaka naar OCSC

Door

Sao Paulo v Figueirense - Brasileirao Series A 2014

Waar vroeger oud vedettes naar Amerika verkasten om nog even wat knaken op te halen in het land van de onbegrensde mogelijkheden, in de na-dagen van hun carrière, lijken nu steeds meer jonge professionals voor de MLS te kiezen.

Sebastian Giovinco bijvoorbeeld, die vanaf komende zomer bij Toronto FC speelt. Een speler die nog makkelijk bij een andere club in de Serie A of elders in Europa onderdak had kunnen vinden. Of Jozy Altidore, die na verschillende Europese avonturen weer naar Noord-Amerika vertrok. Het voetbal in Amerika is aan een opmars bezig en dat voelen we in Europa voorzichtig aan ook.

Disney World

Ricardo Izecson dos Santos Leite, beter bekend onder zijn voetbalnaam Kaka, had echter hele andere redenen om voor een avontuur in Amerika te kiezen: Donald Duck. De oud-wereldkampioen blijkt gek te zijn van onze didactische stripheld. Hij is naar eigen zeggen ontzettend vaak naar Disney World geweest en wat doet een fan liever dan dicht bij zijn held wonen. Om hem elke dag te kunnen zien. Dus kwam het maar al te mooi uit dat Orlando een expension team ging opzetten. Op die manier kan hij zijn twee grote liefdes combineren; voetbal en oom Donald.

Invloed van een landgenoot

Een leuke anekdote, maar met een knipoog natuurlijk. De ware reden achter het verhaal is zijn relatie met Orlando City Soccer Club eigenaar Flavio Augusto da Silva, een man waar Kaka al jaren lang een werkrelatie mee onderhoudt. In zijn eigen woorden: “Ik heb altijd al in de MLS willen spelen. In het verleden was er al eens contact met onder andere de Los Angeles Galaxy en de New York Red Bulls. Toen kwam ik Flavio tegen in Brazilië, die een project was gestart, WiseUp. Een school waar Engelse les gegeven wordt. Hij vertelde me eens dat hij graag een franchise wilde kopen in de MLS.” En zo is de bal dus aan het rollen gebracht.

Volgens Kaka zelf was hij sowieso in de MLS gaan spelen, ook als Flavio en OCSC niet op zijn pad waren gekomen. Het doel voor aankomend seizoen is het behalen van de play-offs. Kaka, 32 jaar oud, kan absoluut nog altijd goed voetballen, zeker in een competitie als de MLS.

Feit is dat er komend seizoen een aantal grote namen in de MLS spelen. Denk aan een Steven Gerrard, een David Villa, een Sebastian Giovinco. En wie weet Frank Lampard. Al lijken ze in New York een streep door zijn naam te kunnen trekken.

Amerika toekomstige grootmacht in het mondiale voetbal?

Voetbal in Amerika is aan het groeien. De competitie wordt professioneler, de achterban fanatieker, de stadions voller. Steeds meer teams spelen of gaan in een eigen voetbalstadion spelen. En meer-en-meer spelers voelen de aantrekkingskracht van Amerika, en de Amerikaanse sportcultuur. Vooral van dat laatste kunnen we hier in Europa nog wat leren. Zonder afbreuk te doen aan onze eigen voetbalcultuur.

Voetbal is niet langer een spelletje van een stel gekken die achter een bal aandraven, zonder dat er ook maar iets van tactiek bij komt kijken. Dat snappen de Amerikanen ondertussen ook. Zet deze trend zich door, dan moeten we in de rest van de wereld serieus rekening gaan houden met Team USA. Want met ruim 320 miljoen inwoners hebben ze daar een gigantische vijver om talenten uit te vissen. Wellicht nog meer dan hier in Europa.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen