NBA 30 in 30: Denver Nuggets

Door

Portland Trail Blazers v Denver Nuggets

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Denver Nuggets.

Vorig seizoen
Met een record van 36-46 mag het seizoen 2013-2014 van de Nuggets een teleurstelling worden genoemd. De Nuggets eindigden op de 11de plaats en kenden veel tegenslagen. Met deze tegenslagen hebben we het over ernstige blessures. Na 5 teleurstellende wedstrijden raakte het team startende center JaVale McGee kwijt. Startende small forward Danilo Gallinari speelde niet 1 wedstrijd, zesde man Nate Robinson viel na 44 wedstrijden uit en zowel starters Wilson Chandler als Ty Lawson speelden 62 wedstrijden. Center Timofey Mosgov was de enige speler die alle wedstrijden vol maakte. Het sleutelwoord van vorig seizoen was gezondheid, iets wat de Nuggets de das om heeft gedaan. Het team stond tweede in de rebound categorie, maar het verdedigen liet te wensen over. Het team stond twintigste in verdedigende efficiëntie en stond per wedstrijd 106.5 punten toe. De Nuggets verloren de wedstrijden met gemiddeld twee punten en leken competitief in het zware westen.

Ty Lawson was afgelopen jaar de topscorer voor de Nuggets met 17,6 punten, leidde in assists met 8,8 en in steals met 1,6. Naast Ty Lawson hadden de Nuggets zes anderen die in de dubbele cijfers scoorden. 

Boven gemiddeld
In: Arron Afflalo (Magic), Garry Harris (draft), Erick Green (FA), Jusuf Nurkic (draft), Nikola Jokic (draft).

Uit: Jan Vesely, Aaron Brooks, Evan Fournier, Anthony Randolph.

De grootste aanwinst is de terugkerende Arron Afflalo. Afflalo had vorig seizoen voor de Magic een uitstekend jaar en had gemiddelden van 18,2 ppg, 3,6 rpg en 3,2 apg. Ondanks een uitstekend jaar van Randy Foye is Afflalo een verbetering op de shooting guard positie. Afflalo past beter in het plaatje van coach Brian Shaw die de nadruk meer wil leggen op de verdediging, iets wat Afflalo wel in de vingers heeft.

Op Afflalo na, hebben de Nuggets niet al teveel versterkingen gehaald. De meeste aanwinsten komen uit de draft en zullen geen rol van betekenis gaan spelen in het komende seizoen. Dit komt vooral omdat het team al gezien wordt als een kanshebber voor de play-offs. Met een gemiddelde leeftijd van 24,7 wordt het team voor de komende jaren competitief geschat. De Nuggets heeft geen superster tot zijn beschikking, maar wel spelers die een wedstrijd kunnen beïnvloeden. Kenneth Faried, Wilson Chandler, Danilo Gallinari, JJ Hickson, Ty Lawson, Javale McGee, Timofey Mozgov, Nate Robinson en zelfs de nieuwe aanwinst Arron Afflalo zijn allen voorbeelden van zulke spelers. Als Brian Shaw een gezond team tot zijn beschikking krijgt en Ty Lawson een leidersrol aanneemt kan het team voor een verrassing zorgen.

 Javale McGee
Javale McGee is bekend geworden door zijn domme acties en daardoor zijn optredens in ‘shaqtin a fool’. De Nuggets hebben McGee in 2012 een contract voor 4 jaar gegeven, ter waarde van 44 miljoen. Dit jaar wordt verwacht dat McGee zijn contract gaat verdienen en tot volle bloei komt.

McGee heeft naast zijn domme acties ook laten zien dat hij geweldig kan verdedigen en rebounden. Hij heeft in de 2012 play-off tegen de Lakers laten zien dat hij zich kan meten met andere sterren. De verwachtingen dit jaar als startende center zijn dan ook hoog. Er is een ding zo goed als zeker, de fans zullen hoe dan ook glimlach op hun gezicht krijgen van McGee.

http://youtu.be/Iia5J_hPqME

Prognose 2014-2015
Het nieuwe seizoen zal voor de Denver Nuggets in het teken staan van eerherstel. Ondanks een sterke Western Conference is de verwachting van zowel fans, als het team erg hoog. De play-offs is dan ook een pittige, maar haalbare verwachting. Met een gezonde JaVale McGee heeft het team in potentie een sterke rebounder en shotblocker. Ook kent McGee wat betreft atletisch vermogen bijna geen gelijke op de center positie. Met een terugkerende Danilo Gallinari krijgen de Nuggets een gevaarlijke schutter en scorer terug. Van Nate Robinson wordt verwacht dat hij van de bank komt en voor die broodnodige spark zorgt. Naast de bovengenoemde van blessures terugkerende spelers wordt er ook groei verwacht van spelers. Kenneth Faried heeft op het wereldkampioenschap laten zien dat hij meer kan dan alleen dunken op aangeven van anderen. Hij was een buffel onder de basket en zorgde voor dreiging met zijn snelle eerste stap. Ook van spelers als Ty Lawson, JJ Hickson en Wilson Chandler wordt verwacht dat ze wat verbeteringen laten zien. Vooral van Ty Lawson wordt verwacht dat hij een leiderschapsrol op zich gaat nemen.

Coach Brian Shaw gaat zijn tweede jaar in bij de Nuggets. Dit zorgt er bij teams voor dat er continuïteit ontstaat en een verbetering in het spel. Tijdens interviews heeft Shaw aangegeven dat het tempo van zijn team meer omhoog moet. De Nuggets hebben een team die gemaakt is voor een uptempo aanval en zullen hier van profiteren.

Als de Nuggets een gezond seizoen draaien, en iedereen zijn verwachte niveau haalt, zal het team meestrijden om een play-off plaats. De Nuggets zullen 52 zeges halen en uitkomen op een plaats tussen vijf en acht. Het team mist, zoals gezegd, een sterspeler en zullen de tweede ronde in de play-off niet halen. Het team is erg jong, maar zal een vast aanspeelpunt nodig hebben om verder te komen. 

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics / 23.New Orleans Pelicans / 22. Detroit Pistons.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen