De verloren kunst van de Offer Sheet

Door

Nashville Predators v Phoenix Coyotes - Game Two

De NHLPA (spelervakbond) heeft de data voor arbitragezaken van Restricted Free Agents (RFA’s) bekend gemaakt. Tijdens deze arbitragesessies kunnen spelers en clubs een pleidooi houden waarom ze $ x miljoen willen krijgen of betalen. Vervolgens geeft een onafhankelijk arbiter het bedrag en termijn aan. Gaat de betreffende club hier niet op in, dan is de speler unrestricted en vrij om te tekenen waar hij wil.

Het is niet ongebruikelijk dat er tot vlak voor de arbitragezaak nog intensief onderhandelt wordt over het contract. Veel contracten worden dan ook vóór de arbitragezaak al getekend.

De belangrijkste arbitragezaken staan hier op een rij.

22 juli Lance Bouma – Calgary

De aanvaller uit Alberta met Nederlandse roots scoorde vorig jaar 16 goals. Daarnaast leverde hij met zijn vechtlust een positieve bijdrage aan het herwonnen winnaarsgevoel in Calgary. Grote kans dat beiden er wel uit komen voordat het 22 juli is.

Ook Don Cherry is fan van de hardheid en opoffering van Bouma.

23 juli Braden Holtby – Washington

De starting goalie van de Capitals gaat op zoek naar een langjarig contract. Verwacht ook maar een gemiddeld jaarlijks salaris van meer dan $ 5 miljoen per jaar. Dat zou nog terecht zijn ook, want dankzij de prestaties van Holtby zijn de Capitals een ploeg om rekening mee te houden volgend jaar.

27 juli Derek Stepan – New York Rangers

Ook Stepan scoorde 16 goals, maar waarschijnlijk zal het salaris van Stepan hoger komen te liggen dan dat van Bouma. Grote kans dat deze game-winning goal in OT van game 7 daarbij gaat helpen.

29 juli Adam Larsson – New Jersey

Grote, sterke, soepelschaatsende, rechtshandige verdedigers groeien niet aan bomen. Ook niet in de Garden State. Voor een team in opbouw, zal de Devils er veel aan gelegen zijn om arbitrage te vermijden. Jonge talentvolle spelers moet je niet tegen de haren strijken bij contractonderhandelingen. Zeker niet als je nog een speler lange tijd aan je wilt binden.

30 juli Mike Hoffman – Ottawa

De voormalig aanvaller van de Kitchener Dutchmen was één van de reden van de wederopstanding van de Senators. Met 27 goals was deze fifth round pick topscorer in Ottawa. Mochten de Senators er niet snel uitkomen zou één van andere teams een offer sheet kunnen doen.

Alle data van de arbitragezaken lees je hier.

RFA en de offer sheet
Het verschil met unrestricted free agents is dat bij restricted free agents de huidige club het eerste recht heeft. Ook na afloop van het contract op 1 juli. Ondertussen is het wel toegestaan voor andere clubs om met de speler te onderhandelen. En daar komt dan de offer sheet de hoek om kijken.

Een andere club kan dus een overeenkomst met de speler aangaan wat betreft salaris, bonussen en termijn. Dat voorkomt een arbitragezaak. De huidige club heeft dan nog de mogelijkheid om de speler tegen diezelfde condities te contracteren. Doet de huidige club dat niet? Dan moet de nieuwe club de eigen draftpicks overdragen aan de huidige club. Welke picks dat zijn is afhankelijk van het gemiddelde salaris.

RFA compensation
Bekendste offer sheets
Ondanks dat het een recht is van spelers en clubs binnen de CAO, wordt het de offer sheet zelden toegepast. Dit zijn de bekendste van de laatste jaren.

Dustin Penner
De enige speler die in de 21e eeuw van club verruilde via een offer sheet was Dustin Penner. De Edmonton Oilers legde Penner een vijfjarig contract voor. Brian Burke is fel tegenstander van offer sheets en ging er dan ook niet op in. Maar niet voordat Burke Oilers’ GM Kevin Lowe uitmaakte voor “gutless”. De Ducks ontvingen de pick in de eerste, tweede en derde ronde van 2008 van de Oilers. De ironie wil dat de pick in de tweede ronde Justin Schultz werd. Schultz weigerde echter te tekenen bij Anaheim en tekende in 2012 een contract in Edmonton.

Hetzelfde jaar tekende Thomas Vanek ook een offer sheet in Edmonton. De Buffalo Sabres accepteerde het contract echter wel.

Shea Weber
De grootste en bekendste offer sheet was die van de Philadelphia Flyers en Shea Weber. Een jaar eerder verloren de Predators Ryan Suter aan de Minnesota Wild. Dat wilde ze niet laten gebeuren met hun beste verdediger. Het werd een 14-jarig met een waarde van $ 110 miljoen. Door dit contract zal Weber niet meer op de open markt komen.

Ryan Kesler
In de beginjaren van zijn loopbaan leek het plafond van Kesler bottom six center te zijn. Wederom deden de Flyers een aanbod. Kesler tekende een eenjarig contract van $ 1,9 miljoen. De Canucks moesten hard nadenken, maar kregen geen spijt van een langer verblijf van Kesler in Vancouver.

Ryan O’Reilly
Het grootste misser was de offer sheet van Calgary voor Ryan O’Reilly. Het 2-jarige contract met een gemiddeld salaris van $ 5 miljoen werd getekend en gelukkig voor de Flames accepteerden de Avalanche de nieuwe overeenkomst. Als de Avalanche niet hadden getekend, had O’Reilly de Flames een paar draftpicks gekost. De kans dat hij voor de Flames zou spelen, zou nihil zijn. Dit omdat O’Reilly via een waiverclaim door elke club had kunnen worden opgepikt.

David Backes en Steve Bernier
Deze offer sheets kan je niet los van elkaar zien. De Canucks zagen wel wat in de grote sterke aanvaller van de Blues. Op 1 juli 2008 tekende Backes een 3-jarig contract met een gemiddeld salaris van $ 2,5 miljoen in Vancouver. De Blues matchte maar waren not amused met de actie van de Canucks. Dezelfde dag nog werd een eenjarig contract voor Steve Bernier met hetzelfde gemiddelde salaris getekend. De Canucks hadden Bernier net in ruil voor een pick in de tweede en derde ronde verkregen. Hierdoor waren ze gedwongen te matchen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen