De NFL, koning van de Amerikaanse sporten

Door

Waar de hardcore fans van verschillende sporten het waarschijnlijk nooit eens zullen worden over de vraag welke sport het beste is, zijn de kijkcijfers duidelijk: Alle leagues zijn dwergen vergeleken bij de NFL.

Waar heeft de NFL dit succes aan te danken? Er zijn verschillende factoren te bedenken, maar de belangrijkste is waarschijnlijk wel het wedstrijdschema, zowel tijdens het seizoen als in de play-offs. Elke dag van de week is er voor fans wel honkbal, basketbal of ijshockey op tv te vinden. Alleen in de NFL spelen teams maar één wedstrijd per week, waardoor fans de hele week uit kijken naar de wedstrijden op zondag of maandag. Met de anticipatie van maar één wedstrijd per week trekt de NFL automatisch meer kijkers.

Ook het play off systeem is uniek. Waar de andere grote leagues de winnaars bepalen in een “best-of-…” serie, hebben teams in de NFL maar één kans. Het is makkelijk, winnen of je gaat naar huis. Dit levert ongetwijfeld meer spanning op dan een resultaat gebaseerd op zeven wedstrijden, en het aantal televisie kijkers bevestigt dit vermoeden: De wedstrijd tussen de Pittsburgh Steelers en Denver Broncos drie weken geleden ging de historie in als best bekeken wildcard wedstrijd ooit, en was met 42 miljoen kijkers daarnaast ook de best bekeken wedstrijd sinds de Super Bowl in februari.

Dat record werd twee weken later al weer gebroken door de New York Giants en San Francisco 49ers, die 57.6 miljoen Amerikanen aan de buis gekluisterd hielden. Hoe vergelijken andere leagues met deze cijfers? Game 6 van de World Series afgelopen oktober trok 21.06 miljoen kijkers, oftewel minder dan de helft. Ook de wedstrijd waarin de Dallas Mavericks de NBA titel wisten te veroveren komt met 24 miljoen kijkers de helft niet voorbij.

Met een rematch van Super Bowl 42 op het programma lijkt het erg waarschijnlijk dat ook het Super Bowl record van 111 miljoen kijkers makkelijk gebroken kan worden. De populariteit van de NFL leverde de league onlangs een nieuw televisiecontract op, die over een periode van tien jaar de NFL zo’n drie miljard dollar per jaar gaat opleveren, een opwaardering van 1,1 miljard vergeleken met de oude deal. Ondanks de mindere populariteit van Major League Baseball zal hen, met in het achterhoofd het feit dat ook hun tv-contract binnenkort afloopt, het water al in de mond lopen bij het zien van zulke cijfers. Economische crisis of niet, sport blijft big business.

Foto: Getty Images

8 Reacties
  1. Darch 12 jaar ago

    Reguliere wedstrijden zijn bovendien al zo goed als finales. Een competitieduel verliezen in de NBA of MLB heeft nauwelijks gevolgen, itt de NFL.

  2. Jelle 11 jaar ago

    In de NFL heb je allemaal poules van vier ploegen en twee divisies AFC en de NFC. Hoe wordt bepaald wie tegen wie gaan spelen voor de playoffs?

    • Lennart Beishuizen 11 jaar ago

      De divisiewinnaars plaatsen zich automatisch net als de twee beste niet divisie winnaars (wild cards). De wild cards spelen een uitwedstrijd tegen de twee divisiewinnaars met het slechtste record. De twee beste divisiewinnaars krijgen een ronde rust en spelen tegen de winnaars van de andere wedstrijden.

  3. Jelle 11 jaar ago

    Yep, dat snap ik. Het gaat mij om hoe het wedstrijd schema wordt bepaald voor de playoffs.

    • Lennart Beishuizen 11 jaar ago

      Alle zes de teams uit een conference krijgen een seed (1 t/m 6). In Wild Card ronde speelt #3 vs #6 en #4 vs #5. Vervolgens speelt #1 een week later tegen winnaar #4/#5 en #2 tegen winnaar #3/#6. Winnaars van die wedstrijden spelen tegen elkaar. Winnaar van die wedstrijd speelt in de SuperBowl tegen de winnaar van de andere conference. Duidelijk?

  4. Jelle 11 jaar ago

    Nog niet, ik zal proberen mijn vraag beter te stellen. Het gaat mij om het reguliere seizoen. Je hebt twee divisies AFC & NFC, daarin zitten vier poules, north east south & west. Is het zo dat alle ploegen 1x tegen elkaar spelen? Wat hebben de poules dan voor nut? Hoe wordt het wedstrijdschema bepaald in het reguliere seizoen?

    • Lennart Beishuizen 11 jaar ago

      Ah :-).

      Teams spelen zes wedstrijden binnen hun divisie (1x uit en 1x thuis tegen alle drie de teams). Ze spelen vier wedstrijden tegen ‘een andere’ divisie (1x tegen elk team uit die divisie) binnen de conference en vier wedstrijden tegen teams uit een divisie buiten de conference. De overige twee wedstrijden spelen teams tegen teams die binnen de conference maar in andere divisies op dezelfde plek zijn geëindigd het jaar ervoor.

      Bijvoorbeeld voor de Patriots:

      Binnen divisie: 2x Jets, 2x Dolphins, 2x Bills =6
      Andere divisie AFC (South dit jaar): Colts, Jags, Texans, Titans =4
      Divisie NFC (West dit jaar): Cardinals, Rams, 49ers, Hawks =4
      Andere #1’s van divisies in AFC vorig jaar: Ravens, Broncos =2 (de Texans wonnen ook hun divisie, maar daar spelen de Patriots al tegen)

      6+4+4+2=16

      Zo is het seizoen elk jaar ingedeeld, waarbij de divisies waar teams tegen moeten rouleren. De Patriots speelde vorig seizoen bijvoorbeeld tegen de NFC East en AFC West met extra wedstrijden tegen divisiewinnaars van 2010 de Colts en de Steelers.

      Hopelijk is het nu duidelijk.

  5. Jelle 11 jaar ago

    Top, dank je wel voor je uitleg.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen