Carolina wint NFC South, Patriots verliezen weer!

Carolina Panthers v New Orleans Saints
Bij de 4 middagwedstrijden (plaatselijke tijd) in de NFL deze zondag stond er voor verschillende ploegen nog flink wat op het spel. Dat leverde nogal wat spektakel op.

Brock blijft ongeslagen
Denver is hard op weg naar een bye in de playoffs. Met nieuwe startende quarterback Brock Osweiler en de beste defense in de league bleken zij dan ook een maatje te sterk voor de San Diego Chargers die wederom een verloren seizoen spelen. Chargers quarterback Philip Rivers moest regelmatig rennen voor zijn leven achter zijn dramatische offensive line en werd 4 keer gesacked.

De Denver aanval zorgde voor een vroege voorsprong na een pass van Osweiler naar Demaryius Thomas, waarna ze de rest van de wedstrijd vooral op de running game leunden. Nadat een pass van Rivers door Danny Travathan werd onderschept en terug gerend voor een touchdown was de spanning eraf.

De Chargers offense was niet in staat iets van de grond te krijgen, de Denver aanval speelde verder een solide, risicoloze wedstrijd. Beide teams wisten in het 2e kwart nog een fieldgoal te scoren waarna de eindstand bij rust al bereikt was. 17-3.
De Broncos, waar Brock Osweiler wel nog de 1e interceptie van zijn carriere gooide wonnen zo hun 10e wedstrijd van het seizoen en komen daarmee op de 2e plek in de AFC.

Chiefs winnen 6e op rij
Achter de Denver Broncos streden 2 andere AFC West teams in een directe confrontatie om een AFC wild card plek. De red hot Kansas City Chiefs mochten op bezoek bij de
Oakland Raiders.

Het seizoen van de Chiefs leek voorbij nadat ze van de eerste 6 wedstrijden er maar 1 wonnen en sterspeler Jamaal Charles zwaar geblesseerd raakte. Sindsdien zijn ze door het foutloze spel van quarterback Alex Smith en de jonge runningbacks Charcandrick West en Spencer Ware aan een ongelofelijke reeks bezig en wonnen ze de laatste 5 wedstrijden.

De Oakland Raiders, die met 2e jaars quarterback David Carr bezig zijn aan een wisselvallig seizoen, mochten lang hopen die winning streak te doorbreken. De Raiders namen een 20-14 voorsprong aan het einde van het 3e kwart en leken die voorsprong uit te gaan breiden. Na 2 intercepties gegooid door Carr konden de Chiefs die achterstand echter ombuigen. Beide intercepties werden door passes van Smith naar Maclin omgezet in touchdowns waardoor de Chiefs, door 20 punten in het vierde kwart, de wedstrijd uiteindelijk met 34-20 zouden winnen.

Philadelphia Eagles met schokkende overwinning
Vooraf was de vraag of de Patriots überhaupt nog genoeg aanvallende spelers zouden kunnen opstellen tegen de Philadelphia Eagles. Nadat eerder o.a. wide receiver Julian Edelman en running back Dion Lewis geblesseerd raakten belandde vorige week ook tight end Rob Gronkowski in de ziekenboeg. Een lichtpuntje was de terugkeer van wide receiver Danny Amendola.

De Philadelphia Eagles hebben hun eigen problemen. De laatste 3 wedstrijden werden op gênante wijze verloren, met als toppunt de inspiratieloze verliespartij op Thanksgiving Night waarbij een groot deel van de Eagles spelers zonder inzet leek te spelen. De positie van Coach Chip Kelly staat dan ook nadrukkelijk ter discussie.

De Patriots zijn thuis al jaren bijna ongenaakbaar waardoor er vooraf op werd gerekend dat de Patriots deze wedstrijd, ondanks alle blessures, toch gewoon zouden winnen. Tom Brady is bezig aan weer een MVP caliber seizoen en samen met de trucjes van coach Belichick zou de zwak spelende verdediging van de Eagles toch opgerold moeten worden. Het liep echter anders in een bijzonder spectaculaire wedstrijd.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Patriots die door touchdowns van White en Amendola een 14-0 voorsprong namen halverwege het 2e kwart. De Eagles, waar Demarco Murray nauwelijks gebruikt werd, scoorden echter een touchdown met de volgende drive waardoor de spanning terug in de wedstrijd kwam.
Hierna ontbrandde de wedstrijd pas echt; eerst werd een punt van de Patriots geblocked en door de Eagles 24 yards terug gerend voor een touchdown. Voor het eerst dat de Patriots dit overkwam in de laatste 97 wedstrijden.

Een volgende opvallende statistiek kon kort daarna uit de kast getrokken worden: Brady had nog nooit een interceptie gegooid in een wedstrijd tegen de Eagles, laat staan in de redzone. Dat deze vervolgens 100 yards de andere kant op werd gerend door Malcolm Jenkins kon er ook nog wel bij.

Na nog een punt return voor een touchdown, deze keer 83 yards door Darren Sproles en een 28-14 stand in het voordeel van de Eagles werden alle registers open getrokken door de Patriots om een eerste back-to-back verlies sinds 2012 te voorkomen. Brady, die toch niet bekend staat als een echt snelle renner, gaf zelf het goede voorbeeld als receiver en ving een pass voor 36 yards.

De eerste play erna werd Brady echter wederom onderschept en leek de wedstrijd definitief in het voordeel van de Eagles beslist door een touchdown pass van quarterback Sam Badford naar Jordan Matthews. De eerste keer in het tijdperk Brady/Belichick dat de Patriots 35 punten tegen hebben gekregen zonder zelf te scoren.

Toch werd het nog spannend nadat de Patriots 2 snelle touchdowns scoorden na een veroverde onside kick. De laatste kans, na een fumble van de Eagles met nog 1 minuut te spelen werd echter niet verzilverd door de Patriots, waardoor de Eagles er met een zeer verrassende overwinning vandoor gaan.

De Patriots worden door het verlies gepasseerd door de Bengals en de Broncos en staan nu op de 3e plek in de AFC. De Eagles doen door de overwinning ineens weer mee in de onthutsend zwakke NFC East.

Panthers winnen NFC South, vieren met shootout
De New Orleans Saints doen niet aan verdedigen, maar aan aanvallen des te meer. Zo werd eerder dit seizoen al gewonnen van de Giants met 52 tegen 49. Ook vandaag zou het weer een knotsgekke wedstrijd worden, waar ze deze keer aan de verkeerde kant van de uitslag zouden staan.

De enige nog ongeslagen ploeg in de NFL,de Carolina Panthers, hoorden voor de wedstrijd dat ze voor het derde jaar achter elkaar de NFC South hebben gewonnen na het verlies van de Atlanta Falcons. Dat zou kunnen verklaren waarom ze misschien niet helemaal scherp aan de wedstrijd tegen de New Orleans Saints begonnen. Bij een 14-0 achter leken ze wakker te schrikken.

Dat een extra punt na een touchdown door de nieuwe afstand waarvan er getrapt moet worden al geen standaard score meer is bleek al vaker dit seizoen. Vandaag ging dat echter wel heel ver, in totaal werden er 8 extra punten gemist in de NFL. Een nieuwe regel is dat een geblockt extra punt kan worden terug gerend voor 2 punten door de verdediging. En dat is precies wat er gebeurde in deze wedstrijd na de 2e touchdown van de Panthers. Een primeur in de NFL zorgde dus voor de 16-13 ruststand in het voordeel de Saints.

Na rust bleek verdedigen steeds moeilijker. In een wedstrijd waarbij zowel Saints quarterback Drew Brees als Panthers quarterback Cam Newton weer een bijzonder hoog niveau haalden werden aanvallende mokerslagen uitgedeeld. Cam Newton zette zijn MVP kandidatuur kracht bij door 5 touchdowns te gooien en in het 4e kwart 2 keer een achterstand ongedaan te maken, waarbij die 2e keer onoverkomelijk bleek voor de Saints. De Panthers blijven zodoende ongeslagen. Voor de Saints lijkt het seizoen voorbij.