Wide receivers Brown, Carter en Reed opnieuw buiten de Hall of Fame gelaten

Door

Zoals jaarlijks gebeurd op de dag voor de Super Bowl werd ook gisteren de lijst met nieuwe leden van de Pro Football Hall of Fame bekend gemaakt. Waar voormalig running back Curtis Martin, defensive end Chris Doleman, defensive tackle Cortez Kennedy, offensive tackle Willie Roaf, center Dermontti Dawson en cornerback Jack Butler over enkele maanden in Canton, Ohio geëerd zullen worden als de nieuwste leden van de Hall, werden opnieuw enkele grote namen over het hoofd gezien. Wide receivers Tim Brown, Chris Carter en Andre Reed, die in 2010 logischerwijs Jerry Rice voor moesten laten gaan maar ook in 2011 de boot misten, wisten opnieuw niet tot de laatste vijf kandidaten door te dringen. Ook coach Bill Parcels werd tijdens de een-na-laatste stemronde weggestemd.

Tien minuten voor de officiële aankondiging had Tim Brown de uitslag al gehoord, en twitterde hij naar zijn fans: “Raider fans, jullie hoeven niet naar de ceremonie te kijken. Ze hebben me er weer buiten gelaten. Geen enkele receiver heeft het gehaald. Het wordt nodig tijd dat één van ons naar Canton mag.”

Brown speelde zeventien seizoenen in de NFL voor de Oakland Raiders en Tampa Bay Buccaneers, en staat vierde op lijst van meeste reception yards (14.934) en vijfde op de lijst van receptions (1.094), all-purpose yards (19.679) en punt return yards (3.320). Daarnaast speelde hij negen keer in de Pro Bowl en scoorde 100 touchdowns.

Ook Carter en Reed mogen terugkijken op Hall of Fame-waardige carrières. Carter zette een seizoensrecord door in 1994 122 passes te vangen. Dat record is in 2002 gebroken door Marvin Harrison, maar toch staat Carter na zestien seizoenen vierde op de lijst van meeste receptions (1.101) en meeste touchdowns (130) en achtste voor meeste yards (13.889). Reed speelde in vier opéénvolgende Super Bowls voor de Buffalo Bills, al heeft het team er geen één gewonnen in die periode. Reed was al vijf keer een finalist voor de Hall of Fame, maar wist nooit tot de laatste vijf door te dringen.

Bill Parcels, die door sommigen wordt beschouwd als de Lombardi van New York, zal nog een jaar moeten wachten, tot grote spijt van Martin. “Ik zou niet in deze positie zijn geweest zonder Bill Parcels. Zonder hem zou ik waarschijnlijk maar een jaar of vijf in de league gespeeld hebben. Ik hoop dat hij mijn speech wil geven wanneer ik in augustus naar Canton mag voor de Hall of Fame ceremonie.” Parcells leidde de New York Giants naar Super Bowl overwinningen in 1987 en 1991. Na die successen coachte hij de Jets, Patriots en Cowboys, en was drie seizoenen Executive Vice President of Football Operations bij de Miami Dolphins.

Dat er terecht over het opnieuw buitensluiten van de receivers werd gepraat mag niet wegnemen dat de Hall of Fame zes nieuwe waardige leden zal verwelkomen in augustus. Curtis Martin speelde 11 seizoenen in de NFL, en begon zijn carrière met tien opeenvolgende seizoenen van meer dan 1000 yards. In 2004, op 31-jarige leeftijd leidde hij de league met 1.679 rushing yards, en hij staat vierde op de lijst van meeste rushing yards met 14.101.

Zowel Doleman als Kennedy waren gevreesde pass rushers. Doleman speelde het grootste gedeelte van zijn carrière voor de Minnesota Vikings, en wist in vijftien seizoenen 150,5 sacks op zijn  naam te schrijven. Kennedy was de Defensive Player of the Year in 1992. Hij speelde zijn hele carrière voor de Seattle Seahawks en had na elf seizoenen 58 sacks achter zijn naam.

Tegenover twee defensive line spelers zal Canton ook twee offensive linemen verwelkomen. Willie Roaf begon zijn carrière als right tackle, maar na één seizoen veranderde hij naar left tackle, waar hij de volgende twaalf jaar de NFL zou domineren. Spelend voor New Orleans en Kansas City werd hij elf maal gekozen voor de Pro Bowl. Dawson kwam bij de Pittsburgh Steelers als vervanger van Hall of Fame center Mike Webster, en startte de daaropvolgende twaalf seizoenen voor de Steelers. Ook hij zal, net als zijn voorganger, over enkele maanden in Canton vereeuwigd worden.

Jack Butler, die niet op de lijst van kandidaten stond maar door de senior candidate committee was voorgedragen, had 52 intercepties tijdens zijn carrière voor de Pittsburgh Steelers in de jaren ’50, maar stond vooral bekend als een betrouwbaar tackler.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen