De MLS ‘Dutch Update’ #3 – Leerdam ziet rood!

In de afgelopen twee weken kwamen zes Nederlandse spelers in actie. Gregory van der Wiel wist met Toronto zijn eerste overwinning te boeken. Marcel de Jong kwam tweemaal in actie voor de Vancouver Whitecaps. Ook centrale verdediger Johan Kappelhof wist twee wedstrijden te spelen voor Chicago Fire. De eerste wedstrijd tussen twee Nederlanders kwam op naam te staan van Haris Medunjanin en Danny Hoesen. Ten slotte zag Kelvin Leerdam rood in zijn wedstrijd tegen Montreal Impact.

VAN DE HATELIJKE NUL AF

In tegenstelling tot de vorige wedstrijden trad Toronto ditmaal aan in een 4-4-2 opstelling in tegenstelling tot de 5-3-2 van de vorige wedstrijden. Deze verandering zorgde er ook voor dat Gregory van der Wiel een nieuwe positie mocht innemen. De Nederlander speelde namelijk als centrale verdediger naast de ervaren Drew Moor. Hoewel Van der Wiel in zijn carrière nooit eerder als centrale verdediger speelde deed hij het tegen Real Salt Lake meer dan redelijk. Het optreden van Van der Wiel zorgde er mede voor dat Toronto eindelijk haar eerste punten binnen wist te halen. De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor de Canadezen. Met zijn optreden verdiende Van der Wiel een plek in het team van de week.

Als centrale verdediger in een 5-3-2 maakte VDW bovendien doordeweeks de 90 minuten vol. Toronto FC versloeg namelijk met 3-1 het Mexicaanse Club America. Door deze overwinning maakt Toronto een goede kans op een plaats in de finale van de CONCACAF Champions League. Bovendien speelde Van der Wiel opnieuw een sterke wedstrijd. Hij ontwikkelt zich dus als een sterke basiskracht bij Toronto.

STABIELE DE JONG

Marcel de Jong speelde opnieuw twee wedstrijden voor de Vancouver Whitecaps. De Canadees international speelde wederom stabiele wedstrijden als linksback. Tegen Columbus Crew pakte De Jong na 10 minuten een gele kaart. Verder wist hij tegenstander Pedro Santos goed in bedwang te houden. De wedstrijd eindigde in een 1-2 overwinning voor de ploeg van De Jong.

De tweede wedstrijd tegen Real Salt Lake werd helaas niet gewonnen door de Vancouver Whitecaps. Na 75 minuten werd De Jong naar de kant gehaald voor Brek Shea. Met deze wissel hoopte de Whitecaps alsnog de overwinning binnen te slepen. Dit lukte echter niet en de ploeg van De Jong blijft hierdoor een middenmotor.

KAARTENPAKKER KAPPELHOF

In de eerste wedstrijd speelde Kappelhof 90 minuten tegen Portland Timbers. Hoewel zijn ploeg twee tegentreffers kreeg wist de spits van de tegenstander niet te scoren. Aangezien Chicago Fire ook twee doelpunten scoorde eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. In de tweede wedstrijd wist Kappelhof met Bastian Schweinsteiger naast zich de nul te houden. Hoewel Kappelhof al na zes minuten geel pakte, speelde hij een sterke wedstrijd. Door een doelpunt van Nemanja Nikolic wist Chicago Fire te winnen. Het belangrijkste nieuws wat betreft Kappelhof vond echter plaats buiten het veld. De Nederlander heeft namelijk zijn U.S. Green Card gekregen. Dit verlost Chicago Fire van een International Roster Spot.

EERSTE NEDERLANDSE ASSIST

In de wedstrijd tegen New York City FC speelde Hoesen de volle 90 minuten. Hoewel zijn ploeg vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam eindigde de wedstrijd in mineur. Topclub New York City FC bleek namelijk te sterk en wist met 1-2 te winnen. Hoesen speelde een weinig opvallende wedstrijd. In zijn tweede wedstrijd wist Hoesen namelijk de eerste Nederlandse assist van dit seizoen te geven. In de wedstrijd tegen de ploeg van Haris Medunjanin bereidde hij de openingstreffer voor. Hoesen legde de bal goed af op de Zweed Magnus Eriksson. Eriksson schoot de bal vervolgens binnen en verzekerde San Jose Earthquakes dus van één punt.

MEDUNJANIN FOCUST OP PHILADELPHIA

Na afloop van de interlandwedstrijden met Bosnië heeft Medunjanin besloten om te stoppen als international. Dit zorgt ervoor dat hij zich beter kan concentreren op Philadelphia Union. Ook zal hij geen wedstrijden meer hoeven te missen vanwege interlandverplichtingen. Tegen de Colorado Rapids speelde Medunjanin 90 minuten in een teleurstellende wedstrijd. De spits van tegenstander, Dominique Badji, scoorde namelijk drie keer en bezorgde Medunjanin dus een teleurstellende avond. In de tweede wedstrijd speelde Medunjanin zoals eerder gezegd tegen Danny Hoesen. De middenvelder speelde weer de gehele wedstrijd. Medunjanin profileert zich dus ook dit seizoen als een stabiele factor bij Philadelphia Union.

ROEMLOZE AFTOCHT VOOR LEERDAM

Kelvin Leerdam beleefde een ongelukkige wedstrijd met Seattle Sounders tegen Montreal Impact. Na ongeveer 37 minuten maakte de verdediger een lichte overtreding op Daniel Lovitz. Lovitz raakte vervolgens geïrriteerd en gaf een duw aan Leerdam. Leerdam reageerde vervolgens vanuit een reflex door Lovitz een klapje te geven op zijn wang. Lovitz wist hier wel raad mee en vroeg de scheidsrechter gretig om een rode kaart. Na overleg met de video referee kreeg Leerdam de rode kaart en moest dus het veld verlaten. Mede door deze rode kaart verloor Seattle Sounders met 0-1 van de ploeg uit Canada.