Dan Duquette voor grote uitdaging bij Orioles

Door

De Baltimore Orioles hebben eindelijk een nieuwe General Manager te pakken. Nadat ongeveer alle usual suspects het aanbod van de Orioles hadden afgeslagen kwam Dan Duquette in beeld. De ex-GM van de Boston Red Sox maakt na bijna tien jaar afwezigheid als GM zijn comeback in een baseball organisatie.

Duquette, die de huidige Red Sox GM Ben Cherington aannam in 1999, staat voor een lastige taak bij de O’s. De Orioles eindigen de laatste jaren steevast onderaan in de AL East. Niet helemaal gek met powerhouses als de New York Yankees, Boston Red Sox en de goed georganiseerde Tampa Bay Rays als concurrenten. Daarom zijn de Orioles gebaat bij goed management.

Of de Birds daarin slagen met Duquette is te vraag. Het geeft te denken dat niemand interesse had in de job bij de Orioles. Kwade monden beweren dat de eigenaar, Peter Angelos, een dikke vinger in de pap wil hebben. Niet ideaal voor een GM.

Het team van Nederlander Rick van den Hurk gaat 2012 in met een niet zo sterke selectie, maar met enige bright spots. Catcher Matt Wieters lijkt een beetje zijn groove gevonden te hebben en het is te hopen dat de jonge pitching staff een stap vooruit doet. Het liefst mèt Van den Hurk natuurlijk.

Pundits zijn er niet zeker van dat Duquette de Orioles ver kan brengen. De Draft, een onderdeel waar de Rays, maar ook de Pittsburgh Pirates en Washington Nationals hun spelers vandaan halen is niet het sterkte punt van Duquette. Bij de Red Sox haalde slechts twee first rounders de Majors. De legendarische Nomar Garciaparra en Chris Reitsma. Dat is een onderdeel waar Duquette zich in moet verbeteren, anders blijven de Rays en Toronto Blue Jays hem en de O’s voor.

Duquette staat voor een uitdaging. De steeds beter wordende Blue Jays inhalen, de competitieve Rays een loer draaien, de rijke Red Sox verslaan en de Yankees de nek om draaien. Lastig.

Aangezien Duquette geen goede track record heeft qua drafting is het misschien een idee om achter Prince Fielder te gaan. Hij zou een redelijke offence versterken en interessant maken voor pitchers die de rotation kunnen versterken. Want met korte stop J.J. Hardy, center fielder Adam Jones, right fielder Nick Markakis en Wieters hebben de Orioles een aardige kern in de slagorde. Nu de rest nog.

Foto: thexlog.com

Ook leuk om te lezen