COLUMN: Mister Potato

Door

Ik had hem er al een paar keer op zien loeren. Sinds de meneer op de rij voor ons in de gaten kreeg dat wij uit Amsterdam kwamen had hij al een paar keer omgekeken. Na de derde nul in de vierde inning, had ‘Mister Potato’ kennelijk genoeg moed verzameld. Die bijnaam verdiende de man inmiddels gezien de gelijkenis die hij vertoonde met het speelgoedkereltje.

Na de gebruikelijke opmerkingen over hoe mooi Amsterdam hem leek en dat hij er graag eens naartoe zou willen, vroeg zijn vrouw geld om wat eten te halen. Het duurde immers wel even voordat de Washington Nationals weer aan slag zou komen. Toen kwam de ware aard van Potato pas echt naar boven….

De eerste vraag lachte ik nog weg: ´Do people really have sex naked on the street in Amsterdam?’, gevolgd door ‘I know that it’s normal for you men to have more than two woman’. Ik lurkte wat ongemakkelijk aan mijn Bud Light, want Mister Potato was bloedserieus. Het bleek een vies aardappelmannetje en zijn vrouw mocht daar niet al te veel van weten. We werden gered door Bryan Harper, een homerun van de rookie betekende einde conversatie.

Het hoort ook een beetje bij zo’n reis door Amerika en dat is ook het mooie. Je weet nooit welke kant een conversatie opgaat. Dit was alleen een opmerkelijke uitzondering, want bijna altijd gaat het over sport en niet al te vaak over sex. Amerikanen zijn preuts en praten daar in het openbaar niet al te veel over. Eraan denken doen ze des te meer.

Dat was ook te merken als in de kroeg of in het stadion werd gepraat over het misbruikschandaal op de Universiteit van Penn State. In het kort: assistent coach Jerry Sandusky misbruikte jarenlang kinderen en hoofdcoach Joe Paterno wist daarvan omdat hem dat was verteld door een andere trainer. Vele hoge personen bij Penn State probeerden de zaak in de doofpot te stoppen, de zaak werd niet bij de politie gemeld. Jaren later kwam de aap toch uit de mouw. Het bleek slechts het topje van een verschrikkelijke ijsberg. Sandusky wacht in de gevangenis op het oordeel van de rechter. Het standbeeld van de inmiddels overleden Joe Paterno dat op het universiteitsterrein stond is weggehaald.

En toch, ondanks dit alles, kom je dan in dat gekke land altijd mensen tegen die het opnemen voor de sportidolen. Want kom je in Amerika aan helden, dan ben je op zoek naar ruzie. Zelfs als die helden direct of indirect hebben toegestaan dat tientallen kinderen en tieners door een ranzige idioot werden misbruikt. Mijn mening werd mij vaak niet in dank afgenomen.
Als iemand weet dat er sprake is van misbruik en dit niet bij de autoriteiten meldt, werkt hij mee aan het misdrijf en is dus ook schuldig. En daardoor geen heldenstatus waard.

Maar ja, leg dat tijdens de seventh inning stretch maar eens uit aan Mister Potato….

Lees hier het hele verhaal over het misbruikschandaal op de Universiteit van Penn State dat verscheen in Sport Amerika The Magazine 16.

Ook leuk om te lezen