Column: Lakers in 2013 weer vruchteloos en troosteloos

Door

Dallas Mavericks v Los Angeles Lakers - Game Two
De Lakers. Meer Hollywood ga je ’t niet krijgen in de NBA. De ploeg moet weer een sterrenensemble worden. Dat zijn de paars-gelen aan hun stand verplicht. Te beginnen…pas in 2014! Huh?

Vruchteloos en troosteloos was het afgelopen seizoen. Mike Brown kon al na vijf wedstrijden z’n biezen pakken, spelers en technische staf maakten hun eigen versie van Goede Tijden, Slechte Tijden en de nieuw gehaalde sterspelers, Dwight Howard en Steve Nash, brachten bij lange na niet wat er van hen verwacht werd. Fysiek ongemak was daar onder andere debet aan.

‘Zo’n seizoen nooit meer’ moet general manager Mitch Kupchak en z’n managementgevolg denken. De grote schoonmaak is begonnen. Paars-geel moet opnieuw domineren in de league. Howard wilde geen plan B meer zijn en koos Houston-eieren voor heel veel geld. Metta World Peace mocht gaan en is nu lid van de New York Knicks. In de tussentijd haalden de Lakers Chris Kaman en Jordan Farmar.

2014
Korte contracten voor aardige spelers. Kupchak kijkt namelijk over 2013, dat een tussenjaar lijkt te gaan worden voor deze ploeg uit de engelenstad, heen. Een opmerkelijk gegeven in Lakers-land, want de paars-gele brigade legt zich ieder jaar de verplichting op kampioen te worden.

Toch lijkt ’t er sterk op dat de beleidsmakers het vizier nu al richten op 2014 en het komende seizoen toch weer teleurstelling moeten slikken met een middelmatig team. Lees: een equipe die tegen de Thunder, de Spurs, de Grizzlies en de Clippers tekortkomt. Wederopbouw kost tijd, geduld, geld en geluk.

Free Agents
Voor heel veel ploegen speelt 2014 al. Niet alleen is de draft ijzersterk, maar is de free agency markt er een om van te watertanden. De Lakers hebben hun oog laten vallen op LeBron James en Carmelo Anthony, zo melden bronnen. Maar na 2013-2014 zijn bijvoorbeeld ook Dwayne Wade, Chris Bosh, Amar’e Stoudemire, Dirk Nowitzki, Paul George, Luol Deng en Danny Granger grote vissen die zijn binnen te halen. Maar willen ze bijten?

In hoeverre James en Melo echt haalbaar zijn voor de Lakers is de vraag. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Melo zit te wachten op een hereniging met Mike D’Antoni. Miami en Cleveland zijn de twee ploegen waar King James vooral mee in verband wordt gebracht. Kobe Bryant, die nog twee tot drie jaar door zegt te gaan, heeft tussen de regels door wel laten doorschemeren best wel iets van z’n 30 miljoen plus salaris te willen inleveren.

All-in
Welke spelers het nu precies betreft, is even navenant. Opmerkelijk is en blijft dat de Lakers all-in lijken te gaan voor 2014 en de komende jaargang minder hoog op het prioriteitenlijst hebben staan.

Dat dit een gevaarlijke strategie is, kan Mark Cuban bevestigen. Zijn Mavericks zetten hoog in en bleven met lege handen staan. De Lakers-hand lijkt op voorhand sterker. Met de historie, de successen en de reputatie hebben ze goede troeven om uit te spelen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen