COLUMN: ING – Sportwereld draait door

Door

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

Hi Ing,

December is begonnen. Het is koud, donker en nat. Ik had dit stukje graag vrolijk willen beginnen, maar ik kan niet om dramatische nieuws uit Kansas City heen. Het is zinloos om hier te proberen te begrijpen wat Belcher ertoe heeft gebracht om zijn vriendin en zichzelf om het leven te brengen. Een onbegrijpelijke daad.

Aan de Chiefs coaches (die notabene getuige waren van de zelfmoord van hun linebacker) en NFL officials de onmogelijke taak om binnen luttele uren te beslissen of de wedstrijd tegen de Carolina Panthers door moest gaan. Een beslissing die niemand wil nemen en waarbij je het eigenlijk nooit goed doet. Wat vind jij, the show must go on?

——

Youp van ‘t Hek heeft een heel programma gewijd aan het gevleugelde gezegde ‘de wereld draait door’. Zo gaat dat in het leven. En anders wordt altijd het oncontroleerbare excuus van stal gehaald: ‘zo zal hij ’t gewild willen hebben.’  Wat er in KC gebeurd is, is natuurlijk verschrikkelijk. Naast z’n eigen leven heeft ook z’n vriendin de hoofdprijs betaald en heeft Belcher tevens het leven van Romeo Crennell en Scott Pioli voor altijd getekend.

Persoonlijk ben ik van mening dit soort acties geen podium te geven. Dus doorgaan. Maar dat is zakelijk geredeneerd. Ik snap dondersgoed dat er binnen de club/spelersgroep nogal wat emoties zijn losgekomen. Toch hebben de Chiefs de knop goed weten om te zetten, getuige de tweede zege van het seizoen zondag tegen de Panthers. Belchers wanhoopsdaad heeft misschien wel geleid tot meer eenheid. Die reactie zie je vaker in zulke situaties.

——

Even terug naar football tijdens Thanksgiving. Detroit Lions’ Ndamukong Suh houdt er zijn eigen tradities op na. Vorig jaar werd hij op de feestdag van het veld gestuurd nadat hij het hoofd van een tegenstander een paar keer op de grond bonkte en daarna nog even op diens arm ging staan. Dit jaar had hij het gemunt op de edele delen van Texans’ Matt Schaub. Ouch! Hij wordt niet geschorst, want volgens Goodell is opzet niet te bewijzen. Is dit onhandigheid denk je?

——

Ben groot fan van tradities! Dat is de romanticus in mij. Misschien is dit een verkeerde traditie om in stand te houden. Al ben ik het wel eens met de meest gehate man van de NFL dat het moeilijk te meten is of het een ‘bewussie’ was. Dan wordt het de vraag moet je iemand straffen op basis van reputatie? Mooie vraag voor Mark van Bommel.

——

NBA baas David Stern heeft zijn stempel weer op de league gedrukt. De Spurs moeten maar liefst 250.000 dollar betalen omdat Popovich de tactische beslissing nam om zijn sterspelers niet op te stellen tegen de Heat. Dat kan echt alleen in Amerika. Alsof het nog niet belachelijk genoeg was, beweert Stern ook nog dat Popovich de fans teleurstelt en daarom gestraft moet worden.

Gregg Popovich is één van de allerbeste NBA coaches. Hij denkt niet alleen na over de wedstrijd van vandaag, maar heeft zijn blik ook gericht op de seizoensfinale. Door nu energie te sparen, vergroot hij de kansen van zijn team om in het voorjaar – wanneer het er écht om gaat – de Heat te verslaan en de fans in San Antonio een titel te bezorgen. Stern maakt zich dan ook niet echt druk om de fans, maar vooral om de kijkcijfers en zijn reclame-inkomsten.

——

Nou, het gebeurde meen ik twee jaar geleden ook in de Premier League waar, ik dacht, Wolverhampton Wanderers door de FA op de vingers getikt werd door uit bij Manchester United met B-garnituur te spelen. Dat kwam de club toen op een dikke boete te staan. BELACHELIJK! Een bond of een commissioner hoort zich niet met opstellingen bezig te houden. Dan kunnen we de coaches net zo goed de laan uitsturen.

Is het competitievervalsing? Nou misschien wel. Maar ik meen dat LeBron en co. behoorlijk wat moeite hadden met Spurs 2. Mindere kwaliteit, maar meer gretigheid bij de second unit? Pas in de slotseconden wisten de Heat d’rop en d’rover te gaan. Ofwel: het was een gelijkwaardige en spannende game. Publiek kreeg waar voor z’n geld. Stern moet niet de hypocriete moraalridder gaan uithangen en op de stoel van een Popovich gaan zitten. Ook hij moet z’n plek weten.

——

De NHL fans zaten vorige week plots op het puntje van hun stoel. Het leek er (alweer) heel even op dat er weer gehockeyd zou gaan worden. De spelers deden een enorme scheut water bij de wijn, in de hoop dat ze in december het ijs weer op zouden mogen. Maar het antwoord van NHL-commissioner Gary Bettman was simpelweg “No, thanks.”.

Geen competitie, geen All-Star Game, geen Winter Classic. Waarschijnlijk helemaal geen ijshockey meer dit jaar. Spelers zitten sip thuis, supporters zijn teleurgesteld en sponsors lopen bakken met geld mis. En het enige waar wij het over kunnen hebben is het oeverloze geouwehoer tussen vakbond en league. Wat denk jij, nieuw jaar nieuwe kansen of zien we ook in 2013 geen ijshockey?

Bye, Eef

——

‘Money, money, money. Shit is funny in a rich man’s world.’  Excuus voor de ABBA-verbastering, maar ik word opstandig als sport over geld gaat. Pardon; over heel veel geld gaat. Ja, ik ben voor goede arbeidsvoorwaarden en snap dat beide partijen niet als verliezer uit de strijd willen komen. Blijkbaar is ’t teveel om de verantwoordelijkheid te nemen. Immers, je weet al een paar jaar wanneer de CAO-deadline afloopt. Begin op tijd. Nu is het de sport zelf die de rekening betaalt. In het ijshockey kunnen ze wel zeggen: ‘gelukkig hebben we het wielrennen nog. Die sport pleegt zelfmoord.’ Het kan nog altijd erger. Ik vermoed, gezien de status quo, dat de schaatsen nog lang in het vet blijven staan. Helaas.

Liefs Ing

 

Ook leuk om te lezen