NFL franchise tag deadline verstreken, overzicht toegewezen tags

Door

Om tien uur gisteravond verstreek de deadline voor NFL teams om hun franchise tag aan een speler toe te wijzen. Waar de franchise tag origineel bedoeld was als instrument om een franchise speler als Tom Brady of Aaron Rodgers in speciale omstandigheden te kunnen behouden is het inmiddels uitgegroeid tot een middel voor teams om jaarlijks de belangrijkste free agent niet te laten ontkomen. Op de dag van de deadline zagen we enkele teams op de valreep een meerjarig contract bereiken met hun beoogde franchise speler, maar de meeste teams zullen nog enkele weken nodig hebben om tot overeenstemming te komen. Een overzicht van de spelers die in de afgelopen twee weken de franchise tag toegewezen kregen:

Arizona Cardinals – Defensive end Calais Campbell kreeg op 2 maart de franchise tag toegewezen. Campbell zal in 2012 10.6 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Campbell had geen problemen met de tag: “Ik kan nog altijd doorgaan met mijn droom, het spelen van football. Ik heb niets te klagen.”

Atlanta Falcons – Cornerback Brent Grimes kreeg op 2 maart de franchise tag toegewezen. Grimes zal in 2012 10.6 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Echter, Grimes heeft al aangegeven niet direct zijn handtekening onder de franchise tag te zetten. Hij hoopt binnenkort een meerjarig contract aangeboden te krijgen door het team.

Baltimore Ravens – Running back Ray Rice kreeg op 2 maart de franchise tag toegewezen. Rice zal in 2012 7,7 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. “Ik heb natuurlijk de voorkeur voor een meerjarig contract, maar ik ga er op dit moment niet moeilijk over doen,” zei Rice.

Buffalo Bills – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

Carolina Panthers – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

Chicago Bears – Running back Matt Forte kreeg op 2 maart de franchise tag toegewezen. Forte zal in 2012 7,7 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Volgens bronnen zijn Forte’s vertegenwoordigers en de Bears echter al sinds de NFL Combine in contact over een verlenging, en lijkt een meerjarig contract er in de komende weken aan te komen.

Cincinnati Bengals – Kicker Mike Nugent kreeg op 2 maart de franchise tag toegewezen. Nugent zal in 2012 2,6 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. De 30-jarige kicker heeft in zeven seizoenen 127 van de 157 field goals weten te maken. In 2011 was hij met 33 (van de 38) gemaakte fieldgoals tweede in de league.

Cleveland Browns – Kicker Phil Dawson kreeg op 2 maart de franchise tag toegewezen. Dawson zal in 2012 3,9 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. De 37-jarige kicker speelt al 13 seizoenen in Cleveland scoorde in 2011 24 van de 29 fieldgoals, waarvan een indrukwekkende 7 van de 8 langer dan 50 yards.

Dallas Cowboys – Linebacker Anthony Spencer kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen. Spencer zal in 2012 9 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Spencer kan niet worden beschouwd als een elite linebacker, maar werd het afgelopen seizoen door Pro Football Focus wel aangewezen als de beste run stoppende 3-4 outside linebacker in de NFL. Hij is de derde speler in de geschiedenis van het team die de tag toegewezen krijgt.

Denver Broncos – Kicker Matt Prater kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen. Prater zal in 2012 2,6 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Volgens bronnen zijn contractbesprekingen echter in een vergevorderd stadium, waardoor een overeenkomst niet ver weg lijkt.

Detroit Lions – Defensive end Cliff Avril kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen. Avril zal in 2012 10.6 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Afgelopen seizoen stonden er 11 sacks en zes forced fumbles achter Avrils naam, en hij liet enkele weken geleden al weten niet blij te zullen zijn als hij de tag zou ontvangen.

Green Bay Packers – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

Houston Texans – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

Indianapolis Colts – Defensive end Robert Mathis kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen, maar heeft al een principe overeenkomst bereikt voor een meerjarig contract. De tag stelt het team in staat de laatste details uit te werken voor het contract getekend kan worden.

Jacksonville Jaguars – Kicker Josh Scobee kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen. Scobee zal in 2012 2,6 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Scobee heeft al aangegeven de tag in eerste instantie niet te zullen ondertekenen en een meerjarig contract af te wachten. Hij maakte afgelopen seizoen 23 van de 25 fieldgoals.

Kansas City Chiefs – Wide receiver Dwayne Bowe kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen. Bowe zal in 2012 9.4 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. De Chiefs moesten kiezen tussen Bowe en cornerback Brandon Carr, maar konden na het aantrekken van cornerback Stanford Routt die keuze iets makkelijker maken.

Miami Dolphins – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

Minnesota Vikings – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

New England Patriots – Wide receiver Wes Welker kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen. Welker zal in 2012 9.4 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Welker kwam in 2007 over via een ruil met de Miami Dolphins, en behoort met Marvin Harrison en Jerry Rice tot de selecte groep receivers die vier seizoenen met meer dan 100 recepties op hun naam hebben staan.

New Orleans Saints – Quarterback Drew Brees kreeg op 3 maart de franchise tag toegewezen. Brees zal in 2012 15 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Volgens bronnen zou de quarterback een contract dat him de beste betaalde speler in de NFL zou maken hebben afgeslagen. Brees gooide afgelopen seizoenen voor 5.476 yards, een NFL record.

New York Giants – Punter Steve Weatherford kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen. Weatherford zal in 2012 2,6 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Weatherford is na Michael Koenen (2009) en Todd Sauerbrun (2003) de derde punter in de geschiedenis die de tag ontvangt.

New York Jets – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

Oakland Raiders – Safety Tyvon Branch kreeg op 1 maart de franchise tag toegewezen. Branch zal in 2012 6.2 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Ook running back Michael Bush was een kandidaat voor de tag, maar gezien de belangrijke rol van Tyvon Branch in de Oakland secondary had het team weinig keus.

Philadelphia Eagles – Wide receiver DeSean Jackson kreeg op 1 maart de franchise tag toegewezen. Jackson zal in 2012 9.4 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Ondanks eerdere speculatie dat de Eagles Jackson hoopten te ruilen lijkt het team nu bijgedraaid. General manager Howie Roseman liet weten te hopen dat Jackson voor de rest van zijn carrière bij de Eagles blijft.

Pittsburgh Steelers – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

San Diego Chargers – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

San Francisco 49ers – Safety Dashon Goldson kreeg op 2 maart de franchise tag toegewezen. Griffin zal in 2012 6.2 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Goldson werd in de vierde ronde van de 2007 draft gekozen en had het afgelopen seizoen zes intercepties. Het team hoopt hem snel voor meerdere jaren vast te kunnen leggen.

Seattle Seahawks – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

St. Louis Rams – Hebben de franchise tag niet gebruikt.

Tampa Bay Buccaneers – Kicker Connor Barth kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen. Barth zal in 2012 2,6 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Barth scoorde 26 van de 28 fieldgoal attempts dit seizoen voor een percentage van 92,9%, en verbrak daarmee het Buccaneers team record.

Tennessee Titans – Safety Michael Griffin kreeg op 5 maart de franchise tag toegewezen. Griffin zal in 2012 6.2 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Het team leek te twijfelen tussen Griffin en cornerback Cortland Finnegan, maar het is Finnegan die over acht dagen de markt op mag als free agent.

Washington Redskins – Tight end Fred Davis kreeg op 2 maart de franchise tag toegewezen. Davis zal in 2012 5,4 miljoen dollar verdienen wanneer hij geen overeenstemming kan bereiken met het team over een meerjarig contract. Davis was in 2011 voor vier wedstrijden geschorst na het overtreden van de ‘substance abuse policy’. Bij zijn volgende overtreding zal Davis een heel seizoen moeten missen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen