Column: Hersenschuddingen

Door

Indianapolis Colts v San Diego Chargers
NEW YORK – Het is weer eens tijd om het over hersenschuddingen te hebben. Het is een terugkerend thema in deze column, maar dit soort zaken zijn nou eenmaal het herhalen waard totdat het probleem opgelost is.

De concussion issue is hier weer hot. Aanleiding ditmaal is de documentaire die de publieke omroep PBS omtrent het nieuwe boek League of Denial maakte. Twee uur lang alle bewijs, dat de NFL al decennialang donders goed wist dat hun sport haar spelers vele en zware hersenschuddingen aandeed, lang en breed uitgemeten.

Het was voor de zoveelste keer moeilijk te verteren. De beelden van de oud-NFL’ers die een schim van zichzelf zijn. Verpeste geheugens, armoede, uitvallende tanden met lijm teruggezet, aggressie, zelfmoordimpulsen, overal en altijd pijn – en allemaal door die hersenschuddingen. Veel beelden ook van opengesneden hersens. Het rode goedje ‘tau’ dat na een reeks hersenschuddingen je hersencellen aanvalt door ze te omcircelen en af te stikken. Ook niet erg appetijtelijk. Maar opnieuw noodzakelijk.

Dat je lichaam twintig jaar lang tegen anderen aanrossen niet goed voor je is, mag toch eigenlijk geen onthulling heten – hoewel zeer mogelijk hersenletsel wel wat beter aangekondigd had kunnen worden. Wat ik in de documentaire veel interessanter vond, is de suggestie dat de aggressie die het football groot maakte, tevens de ondergang zou kunnen betekenen. Ook dat heb in deze column al eens gesuggereerd. En men mag dat ondenkbaar vinden, maar de toekomst van een sport is nooit gegarandeerd.

Boksen telt niet meer mee. Bijna niemand kijkt nog naar de racepaarden om. En honkbal is al lang de national pastime niet meer. Honderd jaar, zestig jaar, zelfs veertig jaar geleden werd je weggelachen als je dat voorspeld had.

Maar het is vrij simpel, zoals dat ook voor het boksen was. Zodra moeders je sport te gevaarlijk gaan vinden, ben je ten dode opgeschreven. Zo langzaamaan begint het door te dringen dat football je kinderen buitensporig schaadt. Daar droeg de PBS-documentaire haar steentje aan bij. Want niet alleen het hersenletsel in de NFL kwam aan bod. Ook middelbare scholieren met een beginnende dementie die in een impuls zelfmoord pleegden, kwamen langs. En daar schrok men van. Hier in het Noordoosten is men zich van de risico’s van het football al bewust. In het Zuiden, daar waar de sport in twijfel trekken een gotspe is, begint het ook door te dringen.

En misschien is dat maar goed.

In een moderne beschaving is het gebruik van gladiatoren ter amusement volstrekt misplaatst.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen