Column: Een koninklijke pitch

Door

WA_Koning

Of Willem-Alexander en Maxima maandag nog iets bijzonders uitvoeren bij de wedstrijd tussen de Nationals en de Blue Jays is niet helemaal duidelijk. Maar wat meer doen dan alleen op een stoeltje zitten en honkbal kijken is meestal wel gebruikelijk voor gasten met koninklijk bloed.

De Engelse prins Harry gooide bijvoorbeeld in 2010 de eerste pitch bij de New York Mets. Met een petje van de thuisclub strak op zijn hoofd dolde hij eerst wat met catcher Rod Barajas en smeet daarna de bal keurig over de plaat. Maar ook minder atletische vorsten wilden graag betrokken zijn. Op 26 februari 1914 liep de Britse koning George V niet direct naar zijn loge, maar wandelde vlak voor de wedstrijd tussen de White Sox en de Giants enthousiast over het zompige gras van Stamford Bridge in Londen.

Ruim 20.000 toeschouwers riepen drie hoeraatjes en George, met klassieke bolhoed, wandelstok en een lange dikke donkere jas tegen de kou schudde alle spelers de hand. “Het is een genot jullie heren hier te zien!” George kreeg een bal van de Amerikaanse ambassadeur en de koning bracht die naar pitcher Jim Scott. Zelf nam hij plaats in zijn box en rookte heel chique een sigaret die vastzat aan een stokje. Lachend keek hij naar de mensen die schrokken van de eerste foutbal die in het veiligheidsnet landde. De Giants wonnen die middag met 5-4 en de koning liet de coaches weten dat hij ‘enorm had genoten.’

Queen Elizabeth stond in 1991 samen met haar man prins Philip in de dug-out van de Orioles vlak voor de partij tegen de Athletics. Alle spelers en coaches stonden keurig in een rijtje opgesteld en mochten langs het paar voor een handje.

Ook hitting-coach Reggie Jackson wachtte netjes op zijn beurt en dat was best grappig. Jackson acteerde een paar jaar eerder in de comedy ‘The Naked Gun’ en speelde in die film een honkballer die geprogrammeerd was Elizabeth te vermoorden tijdens een wedstrijd. Nu hij de echte Queen een hand mocht geven besloot hij als één van de weinigen zijn petje af te doen.

Elizabeth stapte na alle handjes spontaan het veld op. “Kijk daar is het koninklijke zwaaien”, zei één van de commentatoren. “Het is een beetje minimalistisch wuiven. Gisteren in het Witte Huis gaf ze pas een elegante wuif met haar vingers. Nu gebruikt ze wat meer haar pols.”

Prins Philip vertelde nog even tegen journalisten dat hij honkbal goed kende en het had gespeeld voordat hij begon met cricket. De koningin keek hem aan en vroeg: “Waar en wanneer dan?”

Voor zover bekend is de Engelse prins Charles de enige royal die stijfjes op zijn plek bleef. In 1970 zat hij een beetje ongemakkelijk te kijken naar de wedstrijd van de Washington Senators. Dat kwam vooral omdat hij niet wist wat hij met de dochter van president Nixon moest. Tricia liep de hele dag achter hem aan en Charles had het gevoel dat Nixon zijn dochter aan hem wilde koppelen. Van schrik probeerde hij de middag zo onopvallend mogelijk door te komen.

Stiekem hoop ik dat Willem-Alexander de eerste ceremoniële pitch mag gooien. Dat komt best goed, want hij heeft al een beetje ervaring. In Rotterdam (2001) en Hoofddorp (2014) ging dat prima.

Mocht zijn worp toch mislukken dan krijgen we in ieder geval een leuke aflevering van Lucky TV. Bij de heuvel een plat mopperende Willy en Maxima hinnikend op de tribune: ‘Hij is gek!’

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen