Verlander en Tigers blijven hot

Door

Twee dingen zijn zeker in de sportwereld. Italianen scoren altijd in de laatste minuut en als Justin Verlander op de heuvel staat dan wint hij de wedstrijd. Afgelopen dinsdag sloeg het fenomeen uit Detroit opnieuw toe. De Tigers versloegen de Chicago White Sox met 5-0 en Verlander pakte overwinning nummer 23 van het seizoen dankzij zeven shutout innings en zes strikeouts. “Hij is de beste pitcher die ik ooit heb mogen coachen”, aldus manager Jim Leyland.

De Tigers versloegen de White Sox voor de vijfde keer op rij en hebben nu een voorsprong van vier wedstrijden op de Cleveland Indians in de AL Central. “Ik heb het gehele seizoen al gezegd dat wij nog niets ons beste spel hebben laten zien”, zei Verlander na afloop. “Als je al het talent ziet dat hier rond loopt en het begint te draaien, dan is het moeilijk om ons te verslaan. Dat zie je terug in de laatste weken.”

De 28-jarige Verlander wist zijn laatste elf starts om te zetten in een overwinning en is de eerste American League pitcher met 23 zeges in een seizoen sinds Barry Zito in 2002. De discussie die momenteel gaande is in de honkbalwereld gaat over of Verlander in aanmerking komt voor een MVP-award. Kan een pitcher deze eer wel krijgen? Daar hebben ze tenslotte toch de Cy Young-award voor uitgevonden? Kritiek is dat een pitcher maximaal 36 wedstrijden in actie komt over een heel seizoen, terwijl een veldspeler gemiddeld in 150 wedstrijden mee doet.

Waarom Verlander de Most Valuable Player is

Een veldspeler heeft dus veel meer impact dan een pitcher, maar is dat wel zo? Als je dit seizoen aan de Tigers denkt, dan denk je aan Justin Verlander. Om de vijf dagen staat hij op de heuvel en levert hij een quality start af. De cijfers liegen er dit seizoen niet om:

2011 league ranks

• 1st in AL in W (23)
• 1st in AL in IP (236.0)
• 1st in AL in SO (238)
• 1st in AL in ERA (2.36)
• 1st in AL in WHIP (0.92)
• 1st in AL in W% (.821)
• 3rd in AL in CG (4)

Voorbeeld 1: Stel dat je Verlander weg haalt uit de selectie van de Tigers, zouden ze dan ook meedoen in de race voor de playoffs? Natuurlijk niet. Voorbeeld 2: Je mag als manager een nieuw team opbouwen, welke speler kies je als eerste? Justin Verlander is een garantie voor overwinningen. Bovendien is dit seizoen een gunstig jaar voor een pitcher om de MVP-award te winnen. Veldspelers José Bautista, Curtis Granderson, Jacoby Ellsbury en Adrian Gonzalez noteren goede statistieken, maar hebben minder impact op hun eigen team dan Verlander bij Detroit.

2 Reacties
  1. Darch 11 jaar ago

    Interessante discussie. De laatste pitcher die MVP werd was Eckersley, en dat was dan ook nog een closer.

    De laatste zin in het artikel is echter nog het meest relevant: hebben de andere kandidaten minstens evenveel impact? Nee, dus.

  2. René 11 jaar ago

    Mee eens, Verlander is fenomeen bij een team wat normaal gesproken geen favoriet is om de play-offs te halen. Maar door zijn toedoen nu 1 van de kanshebbers is om de Worldseries te bereiken. Komt nog bij dat hij in staat is om elke 3 a 4 dagen te starten in de play-offs.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen