College Football Conference Championship Weekend Preview [Deel 2]

Door

Gisteren blikte Sport Amerika alvast vooruit op de conference finales van de PAC-12 en SEC, maar er zijn dit weekend nog veel meer spannende finales en omdat een groot deel daarvan op ESPN America te zien zullen zijn vinden jullie hier de voorbeschouwingen op deze duels. In dit tweede deel de voorbeschouwingen voor de ACC en Conference-USA, die elkaar door een leuke speling van het systeem mogelijk in de Orange Bowl kunnen tegenkomen.

—–

Wat lang op een topwedstrijd leek is door het recente gestuntel van (20) Clemson een wedstrijd met wat minder grandeur, maar als de ploeg uit South Carolina zaterdagavond (5) Virginia Tech treft in de finale van de ACC kan dat duel alle kanten op en dat is alleen maar positief. Clemson stond lang niet gerankt, werkte zich op tot een topploeg en viel uiteindelijk weer terug na een paar rommelige weken. Virginia Tech heeft een paar wisselvallige jaren gekend, maar dit jaar zijn de Hokies definitief terug en dat is goed nieuws voor deze nationaal populaire school aan de oostkust. Saillant detail: eerder dit seizoen troffen deze teams elkaar en trok Clemson aan het langste eind, maar het momentum ligt nu bij Virginia Tech en dat was toen anders.

Voorspelling: Virginia Tech speelt een stabiel seizoen en Clemson zwalkt tegen stevige tegenstanders en dus zie ik de VT Hokies wel met de prijs naar huis gaan, maar als de odds voor Clemson erg positief zijn is het eventueel een kleine gok waard.

De winnaar van dit duel speelt 2 januari 2012 om de Orange Bowl in Miami, Florida.

—–

De finale van de Conference-USA was niet vaak een duel van gerankte ploegen, maar dit jaar is het een treffen tussen (24) Southern Mississippi en de ongeslagen sensatie (6) Houston. Vooral die tweede ploeg is dit jaar een verrassing en het zal een vraag blijven hoe zij het doen tegen een topploeg uit een van de grote conferences, maar als zij zich kwalificeren voor een mooie bowl game zullen we het antwoord krijgen. Die kans is behoorlijk, want Housten is verloor nog niets en dus ziet deze bowl game er voor hen goed uit. Southern Mississippi is niet altijd goed, maar dit jaar spelen ze zeer behoorlijk en zijn achter Houston zonder twijfel best of the rest binnen de C-USA.

Voorspelling: Dit moet Houston’s kers op de taart zijn en het zou mij zeer verbazen als ze onderuit zouden gaan in deze finale.

Het is nog niet duidelijk naar welke bowl game de kampioen van de C-USA mag, omdat zij geen gegarandeerde at-large bowl bid hebben. Normaal gesproken staat de kampioen van deze conference in de Liberty Bowl (31 december 2011 te Memphis, Tennessee), maar als de grote bowls Houston een BCS-plek gunnen bij een overwinning – dat kan eventueel in de Orange Bowl – zal Southern Miss vrijwel zeker in de Liberty Bowl verschijnen.

—–

Goed, dat waren alweer twee conference finals previews en er staan er morgen nog twee op stapel. Er zijn uiteraard meer conferences, maar omdat de Big 12 geen twaalf teams meer heeft mogen zij geen conference final houden. Minimaal twaalf teams is namelijk een eis van de NCAA om zo’n afsluitende wedstrijd te mogen houden en die is dus ook van toepassing op andere conferences.

Ook leuk om te lezen