College Football 101 is een nieuwe serie artikelen hier op Sport Amerika. College football fan Jules Zane gaat proberen met mooie verhalen, heldere uitleg en veel enthousiasme om American sports fans enthousiast te krijgen over NCAA football; de footballcompetitie die qua cijfers, fans en stadions de NFL met gemak achter zich laat, maar buiten Amerika amper aandacht krijgt.
Vandaag deel 4: DE REGELS EN SPEELSTIJL
De vraag van dit artikel is simpel, wordt het spel anders gespeeld in college football in vergelijking met de NFL? Die vraag is kort en lang te beantwoorden en laat ik beginnen met het korte antwoord: ja, er zijn enkele verschillen in de spelregels, maar die zijn niet van dusdanige aard dat je een andere sport ziet. Er is echter wel het verschil dat de sport sneller lijkt, wat meer op aanvallen gericht is en daardoor zie je veelal hogere uitslagen. Dit laatste is ook het gevolg van het grotere verschil tussen de verschillende teams, ondanks dat ze allemaal Division 1 zijn.
De verschillende spelregels zijn van invloed op de klok en de beoordeling van acties. Van invloed op de spelklok is het feit dat er géén two-minute-warning time-out is in college football en de klok dus niet stopt vlak voor het einde van het vierde kwart. Wel stopt in college football de tijd zodra first down bereikt is, dit in tegenstelling tot de NFL, waar de klok gewoon doorloopt. Gevolg is wel dat de play clock in college football na first down slechts 25 seconden bedraagt, terwijl de NFL 40 seconden de tijd geeft.
Belangrijk voor het stoppen van een actie is het feit dat een elleboog of knie op de grond in college football altijd einde actie betekend. Of je nu getackled wordt of niet; de klok en het spel stoppen zodra de speler met balbezit met een van zijn ledematen het gras raakt. Waar college football dus strikter is in het goedkeuren van een actie, zijn ze minder strikt bij een catch. Een catch is goed zodra 1 voet van de receiver in-bounds blijft bij de catch, dit moet in de NFL uiteraard met beide voeten!
En dan zijn er nog kleine verschillen, zoals de anders geplaatste lijnen voor het herstarten van het spel bij een actie en het feit dat een two-point conversion niet op 2 yard line, maar op de 3 yard line wordt gespeeld, waardoor in college iets meer ruimte voor een pass wordt gegeven.
Belangrijk is ook om te weten dat er in college football géén gelijkspel bestaat, terwijl dit in unieke gevallen wel in de NFL voorkomt. Er wordt dus gespeeld totdat er een verschil is, maar dit gebeurt op geheel andere wijze dan de NFL. De NFL speelt tot er iemand scoort en die ploeg is per direct de winnaar. In college football krijgen teams om beurten de bal tot er een verschil wordt gemaakt na gelijke kansen.
Als je dus niet scoort met je eerste possession, heeft de tegenstanders slechts een field goal nodig om te winnen. Scoor je echter een field goal, dan krijgen zij toch de bal – en is de wedstrijd niet voorbij, zoals in de NFL – en scoren zij ook een field goal, dan komt er een tweede ronde.
Zoals je kunt lezen zijn de verschillen klein, maar ze zorgen voor iets meer snelheid in de aanval en een meer open spel. Er is vaak meer ruimte voor een diepe pass naar voren en de running backs trekken sneller diep. De leek zal het verschil nauwelijks, niet en misschien wel nooit gaan zien, maar het is er wel en meer en meer football-liefhebbers gaan college football door de open stijl meer waarderen dan de NFL.
De NFL is dus meer defense first, terwijl in de college game de offense een prominentere rol opeist en door de hogere scores een risicovolle pass of actie meer kans op succes heeft. De NFL biedt dus wel mooie acties, maar je zult een fake punt, hail mary pass en andere gekte eerder in college tegenkomen. Het komt het spektakel echter alleen maar ten goede en pro football zit al zo boordevol actie!
De editie van aankomende donderdag zal in het teken staan van mijn ware redenen om college football te volgen, om college football een grote kans te geven en waarom onder meer dit seizoen heel erg interessant kan gaan worden? De echte 2011 Season Preview zal daarna pas volgen en we willen ook graag ruimte laten voor een verzoekonderwerp of het beantwoorden van vragen. Die vragen en onderwerpen kunnen worden ingestuurd via de comments, e-mail of via Twitter aan @juleszane. De redactie van Sport Amerika hoort graag van je!
Geweldig deze stukjes! Dankzij ESPN America afgelopen seizoen voor het eerst allemaal een beetje zitten volgen, maar dankzij Sport Amerika wordt het eindelijk ook allemaal een beetje duidelijk.
Wat Sjoerd zegt. Je artikelen in de 101 serie zijn verhelderend. Soms ook verwarrend, doordat het op papier gewoon moeilijker uit te leggen is. Kan ook liggen aan het feit dat ik ondanks jarenlange interesse in football nog steeds de terminologie nog niet helemaal onder de knie heb. Ik weet niet of de verzoekjes hier al aan bod kunnen komen, maar de jaarlijkse drafts, daar zou ik wel iets meer inzicht in willen hebben. Ik snap daar echt geen bal van. Zie nu dat de Raiders een keuze in 2012 opgeven op Pryor dit jaar aan te kunnen trekken? Waarom doen ze het, hoe kan het?
In Nederland en de rest van Europa speelt men ook met NCAA regels.
Comments are closed.