Clipboard (#6): Lichtpuntje Kobe

Door

Week 6 zit erop en het is weer tijd om even terug te kijken wat er de afgelopen week allemaal gebeurde in NBA-land. Kobe Bryant schaarde zich bij een select gezelschap legendes en dat terwijl zijn Lakers het maar moeilijk hebben, de Thunder en Clippers zetten hun winstreaks door en de Hornets denken aan een nieuwe mascotte. Elke zondag (soms maandag) rond de klok van 16 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard (#5): Wie wordt the best of the rest in het oosten?

Ook D’Antoni krijgt de Lakers nog niet lekker aan het draaien.

Een regulier NBA-seizoen kent 82 wedstrijden. Een snelle rekensom leert ons dat als je 70 wedstrijden wilt winnen, je er maar twaalf mag verliezen. Nu werd er bij het halen van Dwight Howard en Steve Nash van alles geroepen door alles en iedereen die de Los Angeles Lakers een warm hart toedraagt. De opmerking die het meest blijft hangen kwam uit de niet al te snuggere mond van Metta World Peace. Hij riep aan het begin van het seizoen dat de Lakers het record van Michael Jordan’s Chicago Bulls gingen verbreken door 70 of meer wedstrijden te winnen. De Lakers zijn inmiddels 21 wedstrijden onderweg en hebben al twaalf keer verloren. En daarbij dus negen keer gewonnen. Feitelijk gezien kan het natuurlijk nog steeds als de purple and gold de rest van het seizoen geen wedstrijd meer verliezen. We mogen inmiddels rustig stellen dat de Lakers tot nu toe een teleurstellend seizoen doormaken. Ook de coach-wissel heeft daar nog weinig verandering in gebracht. Ja, Gasol en Nash zijn op dit moment geblesseerd, maar ook toen zij nog wel speelden maakten de Lakers nog geen onverslaanbare indruk. Met die twee op de bank blijven qua supersterren alleen Bryant en Howard over. En aangezien we ook nog niet de Howard van twee seizoenen terug bij de Magic gezien hebben, staat Kobe er eigenlijk een beetje alleen voor. En ook Kobe Bryant kan het niet alleen bolwerken, hoewel hij wel erg z’n best doet. Opvallend daarbij is dat in wedstrijden waar Kobe 30 of meer punten maakt, de Lakers 1-9 noteren. Scoort hij minder dan 30 dan winnen ze acht wedstrijden tegenover drie verliespartijen. Door het vele scoren wat Kobe dag in dag uit laat zien bereikte hij afgelopen week wel een bijzondere mijlpaal. Hij passeerde namelijk de magische grens van 30.000 punten in zijn carriere. Een kunststukje dat vóór hem alleen door Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone en Michael Jordan gehaald werd. Kobe mag zich nu voegen in dat rijtje legendes en is ook nog eens de jongste speler die de bijzondere grens bereikt.

New Orleans Pelicans?!

Juist, de New Orleans Pelicans… Het zou goed kunnen dat de New Orleans Hornets straks door het leven gaan als de Pelicans. Toen de Hornets een team in New Orleans werden vond de eigenaar de naam Hornets eigenlijk maar niks. De Pelikaan is dé vogel van de staat Louisiana. De gedachte om dan het basketbalteam uit één van je grootste steden de New Orleans Pelicans te noemen is dan geen gekke. Puntje van discussie is hoe angstaanjagend een pelikaan als mascotte is. De Bulls, Grizzlies en Bobcats zullen die discussie graag aan willen gaan. Alle gekheid op een stokje, de kans is groot dat de pelikaan zijn intrede maakt in het NBA-basketbal. En zoals in het filmpje al besproken wordt, het zal mooie beelden opleveren als iedereen in New Orleans straks een grote plastic snavel draagt. Mocht de naamsverandering doorgang vinden, dan hebben de Charlotte Bobcats zichzelf al naar voren geschoven om de naam Hornets over te nemen. En ja, die naam kenden we natuurlijk al. Kunnen al die petjes en shirtjes ook weer van zolder gehaald worden.

———-

MVP/LVP of the week

MVP week #6: Chris Paul

Eigenlijk doe je met het noemen van alleen Chris Paul de rest van de Clippers te kort. Want ook Blake Griffin, Jamal Crawford, Caron Butler en zelfs DeAndre Jordan dragen allen bij aan het huidige succes van de Clips. Maar de overduidelijke aanvoerder, de Steven Gerrard, de Franz Beckenbauer van het team, is toch CP3. Hij scoort niet de meeste punten, maar als hij binnen de lijnen staat gaat alles volgens zijn plan. En zijn plan is bijna altijd succesvol. Toegegeven, met zo’n breed, getalenteerd en ervaren team heeft hij opties genoeg. Maar zonder kapitein is elk schip stuurloos.

LVP week #6: Charlotte Bobcats

Om nou één Bobcat naar voren te schuiven is ook niet helemaal eerlijk. Feit is wel dat Charlotte hun prima seizoensstart geen vervolg hebben kunnen geven. Vorige week werd er in deze column nog geroepen dat ze zelfs mee konden doen om plek 7 of 8 voor de playoffs. Inmiddels hebben ze zeven wedstrijden op rij verloren en staan ze op een record van 7-12. Opvallend is het aantal punten dat ze tegen krijgen. Zelf scoren ze geregeld boven de 100 punten, maar krijgen er dan nóg meer tegen. Hun laatste wedstrijd, zaterdag tegen de San Antonio Spurs, zelfs 132! Misschien dat een Hornet een betere verdediger is dan een Bobcat

———-

Topteams van de week

Chicago Bulls 11-8

De Bulls hebben vorige week, net als elke week, netjes deze column gelezen. Ze zagen in dat ze een stapje extra moeten zetten om tegen het eind van het seizoen niet te hoeven vechten voor een plaats in de playoffs. Ze wonnen drie wedstrijden op rij en staan netjes bovenaan in hun central division. Geen probleem jongens. Daar zijn we voor, om jullie scherp te houden.

Sacramento Kings 7-12

Naast het gebruikelijke geweld van OKC, San Antonio en nu ook de Clippers, beleven de Kings ook een prima week. Zij winnen ook drie wedstrijden op rij en klimmen heel langzaam maar gestaag naar boven. Hopelijk voor iedereen in Sac-town is die tocht naar boven nog lang niet ten einde.

Utah Jazz 12-10

Ook de Jazz weten drie wedstrijden op rij te winnen, net als bijvoorbeeld de Golden State Warriors. Verschil tussen die twee is dat het in de division van de Jazz (Northwest) spannend wordt wie er tweede wordt achter de Thunder. Waar Golden State met beide teams uit LA uit gaat maken wie de pacific division gaat wínnen, moet de Jazz nog af zien te rekenen met Minnesota, Denver en ook Portland om tweede te worden achter OKC.

———-

Top 5 plays of the week

5. Jamal dolt en deelt uit.

De titel zegt het al een beetje. Jamal Crawford laat zijn dribble-skills zien, faket de pass en gooit dan uiteindelijk toch de alley-oop naar DeAndre.

4. JR FTW

Met Carmelo Anthony in de kleedkamer vanwege een snee in z’n vinger krijgt JR Smith de taak/eer om zijn New York Knicks naar de overwinning te schieten tegen de Charlotte Bobcats. JR vindt dat natuurlijk prachtig want JR passt niet graag en JR is ook zo’n type die het graag wil weten als híj de man is. Maar ja, als het lukt dan mag dat natuurlijk ook!

3. Alonzo Gee speelt copy-cat.

Op 7 december krijgt Alonzo Gee de bal in de hoek van het veld. Hij sprint richting basket en dunkt hard over zijn tegenstander heen. Op 8 december krijgt Alonzo Gee de bal in de hoek van het veld. Hij sprint richting basket en dunkt hard over zijn tegenstander heen. Onderstaande is van 8 december omdat het Blake Griffin-gehalte ietsje hoger is…

2. Geen Blake, geen DeAndre, maar Caron!

Clipper-fans krijgen natuurlijk elke wedstijd wel iets moois voor de kiezen. 99 Van de 100 keer zijn Blake Griffin en/of DeAndre Jorden daar verantwoordelijk voor. Dit keer niet. Caron Butler heeft eens goed naar zijn hoogvliegende teamgenoten gekeken en komt zowaar met zijn eigen highlight. En hoe!

1. Mullens nodigt Aldridge uit op zijn poster.

De lange, slungelige Byron Mullens wil eerst voor de driepunter gaan. Die stuitert tegen de ring en belandt weer in de handen van Mullens. Dit keer probeert hij het van iets dichterbij. Trailblazer Lamarcus Aldridge denkt nog even een charge te krijgen, maar Mullens heeft andere plannen.

———-

Uitsmijter

Gevonden bij een concert van rapper ‘2 Chainz’. “Wil de heer Bow Wow/Rondo zijn rijbewijs even op komen halen?!”

Lees hier de Clipboard van vorige week: Wie wordt ‘the best of the rest’ in het oosten?

Ook leuk om te lezen