NCAAF Championship Weekend: Alabama of Ohio State?

Eindelijk is het zover: het NCAAF Championship Weekend is daar. Acht teams deden voorafgaand aan dit weekend nog mee om de vier plekken in de play-offs rond de jaarwisseling. Clemson, Oklahoma en Georgia wisten overtuigend hun titelwedstrijden te winnen, daar waar Ohio State zijn laatste kans grijpt en Wisconsin verslaat. Ohio State lijkt nu te gaan strijden met Alabama om die vierde en laatste plek in de play-offs. De wedstrijden in de PAC-12 en AAC waren niet belangrijk voor deze play-offs, maar waren wel het leukst om naar te kijken.

ACC: CLEMSON STELT EERSTE PLEK IN CFP VEILIG

Clemson was voorafgaand aan de ACC Championship wedstrijd tegen nummer zeven Miami al de grote favoriet om de eerste plek te veroveren in de play-offs. Na zaterdagnacht bestond er geen twijfel meer: Clemson is de nummer één in de College Football Play-offs.

Clemson had namelijk geen enkele moeite met de Miami Hurricanes in Charlotte. In Bank of America Stadium, het stadion van de Carolina Panthers, was de wedstrijd na 30 minuten al beslist. De Tigers scoorden via Travis Etienne en Kelly Bryant twee rushing touchdowns in het eerste kwart. Na deze explosieve start wist Clemson in het tweede kwart de de nul te houden en zelf via Adam Choice de stand om 0-21 te brengen.

TIGERS WALSEN OVER MIAMI

Na rust werd het niet veel beter voor Miami, dat zelfs na drie kwart van de wedstrijd nog geen punten op het bord wist te zetten. Clemson scoorde tweemaal in het derde kwart dankzij Tavien Feaster en de tweede touchdown van quarterback Bryant. Deze touchdowns werden allemaal gecreëerd door turnovers, gegooid door Rosier. De quarterback had op zijn zacht gezegd niet zijn beste dag. Rozier gooide maar 110 yards en gooide ook twee interceptions.

In het vierde kwart wist Miami nog een field goal te maken, maar meer dan een 3-38 stand werd het niet voor de Hurricanes. Miami leidt na de nederlaag tegen Pittsburgh opnieuw een kansloze nederlaag. De Hurricanes zullen ontbreken tijdens de play-offs, iets waar Clemson zich geen zorgen over hoeft te maken. De Tigers zullen als nummer één de play-offs in gaan en zullen in de eerste ronde uitkomen tegen Alabama of Ohio State.

BIG 12: OKLAHOMA OVERTUIGT TEGEN TCU

De Oklahoma Sooners worden gezien als het team met de beste offense en de beste speler in de NCAA. De grootste uitdager zou Clemson moeten zijn. De Tigers lieten dit zaterdagnacht al zien in de ACC Championship-wedstrijd tegen Miami. Voordat die wedstrijd gespeeld werd, had Oklahoma al overtuigd tegen nummer elf TCU. De strijd om de Big 12 titel bleek een eenzijdige strijd te zijn.

Na het eerst kwart stond er een eenzijdige 0-17 op het scorebord. Caleb Kelly scoorde via een Fumble recovery en Mark Andrews wist een pass van Mayfield binnen te halen voor een touchdown. TCU kwam vervolgens in het tweede kwart sterk terug tot 14-17. Reagor en Diarse wisten een pass van Hill om te zetten in een touchdown. De tweede touchdown van Andrews zorgde vlak voor rust voor een momentumswitch in het voordeel van Oklahoma: 17-24

Oklahoma verzekert zich van de play-offs dankzij een 17-41 overwinning op TCU (Getty Images)

Na rust maakte Oklahoma het verschil in het derde kwart. TCU scoorde de rest van de wedstrijd niet meer, terwijl Oklahoma uitliep naar 17-41. Mykel Jones en Marquise Brown wisten beide een dieptepass van Mayfield te vangen. Met deze twee touchdowns besliste de Sooners de wedstrijd in het voordeel van Oklahoma.

Oklahoma wint de Big 12 titel en verzekert zich tevens van de tweede plek in de play-offs. Alleen Clemson zal de Sooners voorblijven in de ranking. Voor TCU komt een goed seizoen ten einde. Twee nederlagen tegen Oklahoma en een nederlaag tegen Iowa State doen het team de das om.

SEC: GEORGIA GRIJPT TITEL

Dat de winnaar van de SEC Championship wedstrijd een plek in de play-offs zou krijgen, was wel zeker. De vraag was alleen of het Georgia of Auburn zou worden. Het duel werd pas in het vierde kwart beslist.

Na 45 minuten waren beide teams erg aan elkaar gewaagd. Vooral aan de verdedigende kant van de bal wisten beide teams een erg sterke wedstrijd neer te zetten. Na het eerste kwart stond Auburn met 0-7 voor dankzij een touchdown van Nate Craig-Meyers, op aangeven van quarterback Jarret Stidham.

In het kwart dat daarop volgde wist Georgia te antwoorden en scoorde het via Isaac Nauta. Nauta verwerkte een pass van quarterback Jake Fromm goed en wist de bal in de end zone te brengen. Na een benutte field goal van Rodrigo Blankenship stond het na de eerste helft 10-7 in het voordeel van de Bulldogs.

Georgia hield Auburn van zich af en won de SEC-titel (Getty Images)

In het derde kwart gebeurde er niet veel en waren de verdedigingen de uitblinkers. Via de tweede field goal van Blankenship wist Georgia de voorsprong te vergroten naar 13-7. Toen was daar het vierde kwart en kwam de offense van de Bulldogs tot leven. Op aangeven van Fromm wist Terry Goodwin de stand uit te breiden naar 19-7. De daarop volgende 2-pt conversion vergroote de voorsprong naar 21-7. Toen D’Andre Swift een 64 yard run wist af te ronden met een touchdown, was de wedstrijd beslist in het voordeel van de Bulldogs

Dankzij een sterk vierde kwart en een ijzersterke verdediging wist Georgia met 27-7 van Auburn te winnen en de SEC titel binnen te slepen. De Bulldogs lijken hiermee de derde plek in de play-offs te grijpen achter Clemson en Oklahoma. Voor Auburn rest niks anders dan te accepteren dat het niet mee zal doen aan de play-offs rond de jaarwisseling.

BIG TEN: OHIO STATE GRIJPT LAATSTE KANS

Met de overwinningen van Clemson, Oklahoma en Georgia zijn drie van de vier plekken in de play-offs vergeven. De laatste plek die vergeven zal worden zou waarschijnlijk voor de winnaar van de BIG Ten championship wedstrijd zijn. Wisconsin zou met een overwinning zeker zijn van een plek, Ohio State zou bij een overwinning misschien wel Alabama achter zich houden. Er stond dus veel op het spel in het Lucas Oil stadion in Indianapolis, de thuishaven van de Indianapolis Colts.

Het eerste kwart bleek meteen ook het kwart waarin het meest gescoord zou worden door beide teams. J.T Barrett wist Terry McLaurin te bereiken voor de eerste touchdown van de wedstrijd, waarna Van Ginkel een pass van Barrett wist te intercepteren en de bal naar de end zone wist te brengen voor een pick six. Barrett zou daarna zijn fout meteen weer goedmaken door een touchdown pass naar Parris Campbell te gooien. Hierdoor was het 14-7 na het eerste kwart in het voordeel van de Buckeyes.

In het tweede kwart scoorde Barrett zelf door de bal in de end zone te rennen en Ohio State op een 21-7 voorsprong te brengen. Dankzij een field goal van Rafael Gaglianone bleef Wisconsin nog hoop houden op een goed resultaat. Toch was het 21-10 na 30 minuten gespeeld te hebben.

HORNIBROOK DOET WISCONSIN PIJN MET LATE INTERCEPTION

In het derde kwart kwamen beide teams niet verder dan field goals. Gaglianone maakte zijn tweede, daar waar Sean Nuernberger zijn eerste van de dag wist te maken. Hierdoor kwam de stand na drie kwart wedstrijd op 24-13 te staan. Wisconsin zou vervolgens in dit vierde kwart sterk beginnen met een uiteindelijke rushing touchdown van Chris James. De spanning was volledig terug in de wedstrijd, omdat het gat nog maar drie punten was: 24-21.

Zes minuten voor het einde wist Wisconsin quarterback Barrett op fourth down net voor de lijn te stoppen, waarna Nuernberger met een benutte field goal de stand op 27-21 bracht. Een touchdown zou ervoor zorgen dat Wisconsin naar de play-offs zou gaan en Ohio State uitgeschakeld zou zijn voor de CFP. Deze touchdown zou er nooit komen. Quarterback  Hornibrook gooide een minuut voor tijd een interception, waarna Ohio State gewoon de klok het werk liet doen en de wedstrijd zou winnen.

Zo wint Ohio State 27-21 en kroont het zich tot kampioen van de Big Ten. De Buckeyes grijpen hiermee zijn laatste kans om nog in de play-offs te komen. De keuze zal waarschijnlijk vallen op Ohio State of Alabama. Daar waar Alabama een wedstrijd minder heeft verloren, zijn de overwinningen van Ohio State veel indrukwekkender. Tel daar de Big Ten titel bij op en dan zou de optelsom heel simpel kunnen zijn: 2-1 in het voordeel van Ohio State. Of het daadwerkelijk zo simpel is zal zondagnacht blijken, als de ranking bekend wordt gemaakt.

PAC12: USC VERSLAAT STANFORD IN SAN FRANCISCO

Vrijdagnacht werd het Championship weekend in College Football al geopend met de strijd om de PAC-12 titel. In Levi Stadium, thuishaven van de San Francisco 49ers, speelden nummer 10 USC  tegen nummer 12 Stanford. Beide teams kwamen elkaar al in week twee van het reguliere seizoen tegen.  Toen won USC met 42-24. Dit keer zou het niet zo makkelijk gaan voor de Trojans.

Het werd een duel met veel penalty’s. Stanford kreeg er acht voor 78 yards, USC kwam uit op negen penalty’s voor 76 yards. Na de eerste helft stonden de Trojans wel met 17-14 voor, maar aanvallend liep het bij beide teams niet fantastisch. De voorsprong kwam voornamelijk door de fantastische verdediging van de Trojans. Stanford werd namelijk op zeven punten gehouden voor het rustsignaal. Ook wist de defence van USC dus veel penalty’s te forceren bij de Cardinals, wat resulteerde in moeilijke situaties voor Quarterback Costello. Dankzij een field goal was de stand na 30 minuten 17-14 in het voordeel van USC.

VIERDE KWART BLIJKT BESLISSEND

Na rust bleef het verschil tot het einde van de wedstrijd op drie punten hangen. Zowel USC als Stanford wist in het derde kwart een touchdown te scoren. Ronald Jones III ronde een keurig drive van USC op de juiste manier af. Het duurde niet lang of Stanford had een antwoord op deze score van de Trojans. Een touchdown catch van Kaden Smith zorgde voor een 21-24 stand met nog een kwart te spelen in San Francisco.

USC leek met iets meer dan vier minuten te gaan in de wedstrijd weg te lopen dankzij de tweede rushing touchdown van Jones III. Niks bleek minder waar. Met een licht geblesseerde Love en Costello wist Stanford alsnog tot score te komen. Na twee fantastische catches van Whiteside wist Kaden Smith het karwei af te maken op aangeven van Costello. Zo kwamen de Cardinals op drie punten van de Trojans met nog 2.32 te gaan.

Stanford ging vervolgens voor een onside kick om de offense nog een kans te geven, maar de poging mislukte en de bal belandde buiten het veld. Na goede clock management van de Trojans kreeg Stanford geen kans meer om te scoren. USC wist zich ten koste van Stanford tot PAC-12 kampioen te kronen. Darnold gooide voor 325 yards en twee touchdowns, waarvan er 146 yards en een touchdown naar wide receiver Pittman gingen.

Gevolgen voor de play-offs zal deze uitslag niet hebben, want Stanford en USC zullen niet aanwezig zijn. Stanford heeft al drie nederlagen achter zijn naam staan, waaronder twee tegen USC. De Trojans verloren al van Washington State en Notre Dame en zullen tevreden moeten zijn met een top acht plek.

Tyler Vaughns van USC springt over de verdediging van Stanford heen voor een touchdown (Thearon W. Henderson/Getty Images)

AAC: UCF BLIJFT ONGESLAGEN NA DOUBLE OVERTIME

Ondanks dat er tijdens de AAC Championship wedstrijd geen plek om de play-offs op het spel stond, stelde de wedstrijd niet teleur. De wedstrijd tussen Memphis en  Central Florida was zelfs zonder twijfel de beste wedstrijd van het seizoen. Twee overtime periodes waren ervoor nodig om het spektakelstuk in Orlando te beslissen.

Na het eerste kwart was het al duidelijk wat voor een wedstrijd het zou worden in Florida. UCF wist via Dredrick Snelson en Jordan Akins twee keer te scoren. Twee keer was dit op aangeven van McKenize Milton. Memphis wist daar een rushing touchdown van Patrick Taylor Jr tegenover te zetten. Hierdoor stond er een 7-17 stand op het scorebord na de eerste 15 minuten.

In het tweede kwart werd het alleen maar erger voor de verdediging van beide teams. UCF wist via Tre’Quain Smith eenmaal te scoren. Memphis wist de leiding voor rust over te nemen dankzij twee passing touchdowns van Riley Ferguson naar Tony Pollard en Anthony Miller. Daar kwam nog en een rushing touchdown van Darrell Henderson bij. Zo wist Memphis het hef in handen te nemen en dankzij een sterk tweede kwart een 31-24 voorsprong te pakken.

TWEEDE HELFT

Na rust gingen beide teams vrolijk verder met scoren. UCF scoorde drie keer via Milton, Smith en Snelson. Voor Smith en Snelson was dit de tweede touchdown van de dag. Memphis wist alleen een field goal te maken en keek plotseling tegen een 34-45 achterstand aan na het derde kwart. In het vierde kwart zou de verdediging van Memphis de offense van UCF op op nul punten weten houden. Hierdoor kreeg de offense van de Tigers de kans om de score gelijk te trekken.

Dit deed Memphis dan ook via Anthony Miller, die zijn tweede touchdown van de dag wist te scoren en zo de stand op 48-48 wist te brengen. Memphis kreeg zelfs de kans om de wedstrijd te winnen, maar de field goal poging van Riley Patterson werd eerst geblokt door UCF. Vanwege  een penalty mocht Patterson het nog een keer proberen, maar dit keer miste hij zelf. Extra tijd moest de beslissing gaan brengen in Orlando.

INTERCEPTION BESLIST DUEL IN VOORDEEL VAN CENTRAL FLORIDA

Ook na de eerste overtime-periode bleken beide teams nog niet klaar te zijn. Beide teams wisten in de eerste extra tijd tot score te komen. Anthony Miller wist zijn derde touchdown van de wedstrijd te scoren, daar waar Adrian Killins Jr zijn eerste touchdown van de wedstrijd wist te maken en de stand weer gelijk trok. Zo was het 55-55 na de eerste overtime periode en moest er nog een periode bijkomen.

In deze tweede periode kwam er dan toch een beslissing. Nadat Otis Anderson voor het eerst deze wedstrijd in de end zone wist te komen en de stand op 55-62 wist te brengen, was het de verdediging van UCF die de wedstrijd op slot gooide. Dankzij een interception wist UCF een knotsgek duel winnend af te sluiten: 55-62.

Meer dan de AAC titel levert het Central Florida helaas niet op. Toch mag een ongeslagen seizoen en een championship een goed seizoen genoemd worden. Central Florida zal het seizoen waarschijnlijk in de top tien van de play-off ranking beëindigen. Memphis blijft met lege handen achter en verliest net zoals in week vijf van Central Florida. Maar een betere wedstrijd dan deze gaan we waarschijnlijk niet meer zien dit seizoen.

Top photo: IAN MAULE/Tulsa World