Canadiens sturen Gomez naar huis

Door

Montreal Canadiens v New Jersey Devils

De Montreal Canadiens stuurden afgelopen zondag Scott Gomez naar huis. De center kreeg te horen dat de club de komende zomer zijn dure contract af wil kopen en aangezien een eventuele blessure het afkopen van het contract kan belemmeren, neemt de club geen enkel risico en zal hij dit seizoen niet meer in actie komen. Hiermee komt er dus een abrupt einde aan het teleurstellende dienstverband van Gomez in Franstalig Canada.

Productie neemt drastisch af

Gomez kwam op 30 juni 2009 via een trade over van de New York Rangers en de toenmalige general manager van de Canadiens wilde met deze move aangeven dat zijn club het seizoen erop weer een contender zou zijn. Gomez kreeg het salaris van een eerste center maar kon de hooggespannen verwachtingen na een nog succesvol eerste jaar niet waarmaken in zijn nieuwe werkomgeving.

De center was in het verleden, voor de New Jersey Devils en de Rangers, goed voor gemiddeld zo’n 65 punten per seizoen, maar gedurende drie jaar in Montreal kwam hij niet verder dan 21 goals en 87 assists. Waar hij in zijn eerste seizoen nog goed was 59 punten, ging zijn productie daarna snel achteruit. Zo erg zelfs dat hij een periode kende van meer dan jaar (369 dagen om precies te zijn) waarin hij geen enkel doelpunt wist te maken in de NHL.

Nieuwe salary cap

De belangrijkste reden om geen gebruik meer te maken van de diensten van de 33-jarige center is het verlaagde salarisplafond. Gomez staat nu tot en met 2014 voor 7,36 miljoen dollar per seizoen op de loonlijst en dat is een exorbitant bedrag, niet alleen gezien zijn prestaties maar ook vanwege het feit dat de club volgend seizoen niet meer dan 64,3 miljoen dollar uit mag geven aan salarissen.

De prestaties bleven de afgelopen twee jaar dan wel uit op het ijs, toch was Gomez belangrijk voor de Canadiens. Hij stond er namelijk om bekend dat hij de jongere spelers binnen de selectie, zoals Lars Eller en Max Pacioretty, hielp bij hun overgang naar de NHL. “Ik heb veel vertrouwen in Gomez,” aldus Pacioretty. “Hij hielp mij zowel op het ijs als erbuiten en dankzij hem ben ik de speler geworden die ik nu ben. Hij is een fantastische speler en een geweldig persoon en ik vind het dan ook heel vervelend dat dit hem moet overkomen.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen