Call to the Hall: Chipper, Thome, Vlad en Hoffman naar Cooperstown

Door


Afgelopen nacht werden in de VS de stemresultaten voor de Hall of Fame 2018 bekendgemaakt. Zoals al enige weken in de lijn der verwachting lag, werden maar liefst vier spelers vereeuwigd in baseball’s sanctum sanctorum in Cooperstown, New York. Chipper Jones (97,2%), Vladimir Guerrero (92,9%), Jim Thome (89,8%) en Trevor Hoffmann (79,9%) zullen eind juli opgenomen worden in de National Baseball Hall of Fame. De veelbesproken vijfde kanshebber, Edgar Martinez, miste op een haar na de boot.

Naast het gevierde kwartet worden in juli ook Alan Trammell en Jack Morris ceremonieel de Hall of Fame binnengelaten. Het tweetal werd in december al vergekozen door de Modern Era Committee.

FIRST TIMERS

Met de uitslag werden Chipper en Thome de enige twee ‘first ballot Hall of Famers’ van dit jaar. Voor Guerrero was het zijn tweede verkiesbare jaar en voor Hoffman gold blijkbaar: drie keer is scheepsrecht. Eerder deze week verkozen de SportAmerika-lezers Chipper ook al tot Hall of Fame-lid. Hij kreeg toen echter alleen gezelschap van Andruw Jones, die in de echte verkiezing het minste aantal stemmen behaalde van de in 2019 herkiesbare spelers. Andruw eindigde op 7,3%.

Larry ‘Chipper’ Jones, meeste stemmen van alle genomineerden in 2018 (SI.com video still)

CHIPPER EN THOME

Chipper Jones werd in 1990 als eerste gedraft door de Atlanta Braves. De derdehonkman groeide uit tot een ster en wordt algemeen beschouwd als één van de beste switch-hitters in de geschiedenis van het honkbal. Als lifelong Brave beëindigde Jones zijn carrière in 2012, met 84.6 WAR (Wins Above Replacement). Jones is na Greg MadduxTom GlavineJohn Smoltz en Bobby Cox de vijfde Brave uit Atlanta’s succesjaren (midden jaren ’90) in de Hall of Fame.

Jim Thome groeide van nietszeggende 13e ronde Draftselectie (1989) uit tot een homerun hitter pur sang. De grote, vriendelijke reus hield het 22 seizoenen vol in de Majors, waarin hij 612 homeruns sloeg. De lefty behaalde de meeste sportieve hoogtepunten met de Indians, Phillies en White Sox. Hij bouwde zijn carrière vervolgens af bij de Dodgers, Twins, Indians, Phillies en Orioles.

HOFFMAN EN VLAD

Voor Vlad Guerrero, die vorig jaar op het nippertje de Hall miste, is het dit jaar wel raak. Weinig spelers waren tijdens hun piek zo goed als Vlad, hoe kort deze ook duurde (ca. vijf jaar). De Dominicaanse outfielder debuteerde als 21-jarige in 1996 voor de Montreal Expos en won de 2004 AL MVP Award. Guerrero behoort tot het selecte groepje van 13 spelers in de geschiedenis die meerdere 30 HR/30 SB-seizoenen wist te verzamelen.

Over Trevor Hoffman zijn de meningen, ook na zijn uitverkiezing, verdeeld. De closer wordt algemeen beschouwd als de op één na beste reliever aller tijden (achter alleen Mariano Rivera), maar tegelijkertijd worden relievers niet altijd als volwaardig Major Leaguers beschouwd. Hetzelfde gaat op voor DH’s, zoals Edgar Martinez ook dit jaar weer gemerkt heeft. Hoffman is dan ook pas de vijfde full-time reliever in de geschiedenis die de Hall haalt; alleen Goose Gossage, Hoyt Wilhelm, Rollie Fingers en Bruce Sutter gingen hem voor.

NET GEMIST

Zoals gezegd miste Edgar Martinez, ondanks een sterke social media-campagne van de Seattle Mariners, opnieuw de Hall. In zijn negende jaar op de ballot kwam de aangewezen slagman slechts 20 stemmen tekort om zich bij het viertal Jones/Vlad/Thome/Hoffman te voegen. Het lijkt erop dat Martinez volgend jaar, zijn tiende en laatste verkiesbare jaar, met zijn hakken over de sloot Cooperstown binnen zal treden.

Mike Mussina bleef uiteindelijk hangen op 63,5% van de stemmen. ‘Moose’ blijft een licht stijgende lijn zien. Met nog vijf jaar te gaan voor hij uitgeschakeld wordt, lijkt de kans aanwezig dat hij de Hall haalt.

Het discutabele trio Bonds, Clemens en Schilling blijft tussen de 50% en 60% hangen, terwijl Larry Walker op de laatste dag van stemmen zijn percentage zag dalen van 41% in de peilingen naar 34,1%. Omar Vizquel graaide in zijn eerste jaar 37% van de stemmen bij elkaar, wat een aardig idee geef voor zijn toekomstkansen.

De overige percentages staan in de tabel hieronder.

HALL OF FAME 2019

Alvast vooruitkijkend naar volgend jaar keren alle spelers uit bovenstaande lijst die meer dan 5% en minder dan 75% van de stemmen haalden terug. Edgar Martinez en Mike Mussina lijken, met vier spelers uit de weg geruimd, een goede kans te hebben volgend jaar tot de gelukkigen te behoren. Ze krijgen echter ook gezelschap van first ballot-kanshebbers Mariano Rivera, Andy Pettitte, Roy Halladay, Lance Berkman en Miguel Tejada (hoewel Tejada een notoire steroïdegebruiker is, die daarom dus een opwaartse strijd zal moeten voeren).

Cover photo: AP/Getty
Top photo: John Greim/LightRocket via Getty Images

3 Reacties
 1. Wouter van Willigen 5 jaar ago

  “Ze krijgen echter ook gezelschap van first ballot-kanshebbers Mariano Rivera …”

  Mariano Rivera & Kanshebber >> Understatement van het jaar 😉

  • Jasper Roos 5 jaar ago

   Tsja, je zou zeggen van wel, maar als je zo wat rondleest op de verschillende sportsites, komt zelfs Mariano er niet ongeschonden uit. Blijft een full-time reliever en er zijn heel veel baseball writers die niet op een reliever stemmen of er een jaartje of twee over doen (zie Hoffman).

   • Lionel Stute 5 jaar ago

    In de MLB weet je het bovendien nooit, komt er morgen een of ander schandaal aan het licht, dan zijn die twintig topjaren ineens niets meer waard. Dat is wel vaker gebleken.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen