‘Joey Bats’ is terug voor de Toronto Blue Jays

Door

Kansas City Royals v Toronto Blue Jays

Onlangs regen de Toronto Blue Jays de overwinningen achter elkaar. De sterke reeks werd in New York tegen de Mets pas na elf W’s tot een einde gebracht, een evenaring van een clubrecord. In de streak waren er al tekens dat Jose Bautista, de man met de fraaie bijnaam ‘Joey Bats’, bezig was om uit zijn sluimerstand te komen.

In de desbetreffende verloren wedstrijd tegen de New York Mets joeg hij de eerste bal van Mets’ closer Jeurys Familia hard het verbouwereerde publiek in. Familia was tot daar aan toe vrijwel niet te raken, en is uitgegroeid tot één van de beste closers van de MLB. Laat het maar aan Joey Bats over om daar een einde aan te maken.

Afgelopen maandag tegen de Tampa Bay Rays was het weer raak. Bautista vermorzelde een bal en hij liet daarmee de werper van de Rays gedesillusioneerd achter.

De motor lijkt hij inmiddels in een hogere versnelling te hebben gezet na een, voor zijn standaard, roestig begin aan het seizoen. Zijn statistieken in de maand juni zijn indrukwekkend: acht homeruns, negentien binnengeslagen punten, zeventien walks en een .448 on-base percentage. De acht long bombs die hij tot nu toe in de maand heeft geslagen, overschaduwen het aantal dat hij gecombineerd in de maanden april en mei sloeg. Zijn totale productie dit seizoen: vijftien homeruns, 50 binnengeslagen punten en een .260/.401/.543 slashline.

Dat begint op vintage Joey Bats te lijken. Als de slugger eenmaal warmgedraaid is, blijft het natuurlijk één van de meest gevreesde slagmannen in de MLB. Fastballs worden achteloos in het publiek gedeponeerd alsof het niets is. En dat allemaal met een machtige haal van de knuppel van Bautista. Zijn gevreesde reputatie is natuurlijk niet voor niks: in 2010 joeg hij de bal maar liefst 54 keer over de hekken en een jaar later verdween de bal 43 maal het publiek in.

De Blue Jays hebben behalve Jose Bautista nog meer mensen die pitchers de stuipen op het lijf jagen: Josh Donaldson (.302, 17 HR en 46 RBI) en Edwin Encarnacion (.236, 13 HR en 46 RBI) bijvoorbeeld. Donaldson, overgekomen van de Oakland Athletics, voelt zich helemaal thuis in Toronto en Encarnacion is al meerdere jaren een vaste kracht, erkend homerun hitter en trots drager van een papegaai op de schouder.

Russell Martin (.282, 10 HR en 35 RBI) is een andere slagman die prettig heeft verrast in zijn eerste jaar in Toronto. De catcher kwam over van de Pittsburgh Pirates en is snel een belangrijke schakel in het rad van Toronto geworden. Jose Reyes is ook nog aanwezig en laat bij vlagen de verblindende snelheid zien die hem zo bekend maakte.

Pijnvrij
De Blue Jays staan op een derde plaats in de AL East met een 38-34 record en een groot deel van het succes zal op de capabele handen en knuppel van de Dominicaan rusten. Na het worstelen met een schouderblessure, is Bautista eindelijk pijnvrij. “Ik hoef nu niet zoveel te denken en bepaalde lichaamsdelen te ontzien, waardoor ik losser ben en gewoon het spelletje kan spelen.”

De maand juni beloof echter veel goeds. Joey’s bat(s) is back!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen