Bruins sturen Rangers naar huis

Door

New York Rangers v Boston Bruins - Game Five

De Boston Bruins hebben dankzij een 3-1 overwinning in eigen huis een einde gemaakt aan het teleurstellend verlopen seizoen van de New York Rangers. Even leken de Rangers kans te maken om de serie te verlengen, maar een dominante tweede periode door de B’s bleek voldoende om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Na twintig minuten spelen leken de Rangers de wedstrijd nog stevig in handen te hebben. Vechtersbaas Derek Dorsett haalde de Bruins het bloed onder de nagels vandaan en een powerplay goal van Dan Girardi had de stand op 1-0 voor de New Yorkers gebracht. Die stand betekende de eerste keer in de serie dat de Rangers met een voorsprong uit de eerste periode kwamen.

Lang duurde die voorsprong echter niet, want een tegentreffer op de powerplay voor rookie Torey Krug was diens vierde goal in vijf wedstrijden en de terechte gelijkmaker. De Bruins wisten de tweede periode namelijk geheel te domineren en kwamen even later ook op voorsprong. Die voorsprong kwam tot stand na een afschuwelijke turn-over van Roman Hamrlik, die na twee maanden op de tribune de geblesseerde Anton Stralman verving. De goal kwam uiteindelijk van de stick van Gregory Campbell, die daarmee zijn tweede goal van de play-offs scoorde.

In de derde periode waren de Rangers lang onzichtbaar. Henrik Lundqvist hield zijn team met een vintage optreden echter in de wedstrijd. Een breakaway kans voor Ryan Callahan was de beste mogelijkheid op de gelijkmaker, die uiteindelijk niet viel, mede omdat coach Tortorella besloot om Hamrlik op de bank te houden na zijn enorme fout en Girardi op mysterieuze wijze geblesseerd raakte en amper minuten kon maken. Over en weer werden vervolgens een ongekend aantal overtredingen begaan, die het arbiterscorps stuk voor stuk zonder fluitsignaal voorbij lieten gaan.

Dat hielp afwisselend beide teams. De Rangers probeerden door onder meer tegen goalie Tuukka Rask aan te schaatsen door de muur van de Bruins heen te komen, die voor de aloude neutral zone trap kozen en daarbij het betere fysieke werk ook niet schuwden. Een wanhoopsoffensief van de Rangers leverde niets meer op en Campbell’s empty netter, zijn tweede goal van de avond, bezegelde hun lot.

Game 5 is daarmee het eindpunt van een teleurstellend seizoen voor de Rangers, die door vriend en vijand voor het seizoen als titelfavoriet waren genoemd. Een gebrek aan training camp door de lock-out, geen chemie tussen de oude en nieuwe garde en de ernstige oogblessure van sterverdediger Marc Staal gooiden stuk voor stuk roet in het eten, maar boven alles leek er slechts één Ranger iedere avond op te komen dagen: goalie Henrik Lundqvist, die komend seizoen aan zijn laatste contractjaar begint en niet tevreden kan zijn met de huidige staat van de ploeg.

Het sprookje van de Boston Bruins duurt nog even voort. Zij leken amper twee weken geleden verslagen door de Toronto Maple Leafs, maar kwamen op miraculeuze wijze terug en staan over enkele dagen tegenover de Pittsburgh Penguins in de Eastern Conference Finals. Zij zullen daar een manier moeten vinden om de doelpuntenmachine uit de Steel City een halt toe te roepen, omdat hen anders hetzelfde lot wacht als de Islanders en Senators.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen